«Μεταρρυθμιστική επιτάχυνση» και «ανασχεδιασμός». Οι δύο όροι βρίσκονται όλη την εβδομάδα στην κορυφή του κυβερνητικού λεξικού, υποδηλώνοντας σε ένα βαθμό και τις κινήσεις της επόμενης ημέρας μέσα σε ένα σκηνικό με αλλεπάλληλες συμφορές. Από τα αποκαΐδια στον Εβρο μέχρι τον πλημμυρισμένο Θεσσαλικό κάμπο, η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να ξεφύγει από σκληρές δοκιμασίες που διαμορφώνουν μια εικόνα ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Οπως το βλέπουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αυτό είναι το άμεσο πρόβλημα σε σχέση με τα κυβερνητικά αντανακλαστικά, όσο οι φλόγες εξαπλώνονται και τα νερά κρατούν εγκλωβισμένο τον κόσμο στις ταράτσες: Ακόμη κι αν δεν λειτούργησαν τα όποια προληπτικά μέτρα ή δεν έφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, η κυβέρνηση δεν πρέπει ποτέ να φαίνεται ότι έχει απωλέσει τον έλεγχο. Οι αυτοψίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στους πλημμυρισμένους νομούς και οι επιτόπου συσκέψεις, πρωτίστως επεδίωκαν να εκπέμψουν το μήνυμα ότι το κράτος είναι παρών με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Προφανώς, η επόμενη ημέρα περνάει μέσα από απολογισμούς και καταλογισμούς. Οι θεομηνίες από μόνες τους παραπέμπουν σε κάτι που υπερβαίνει τα ανθρώπινα και η κλιματική αλλαγή που μετατρέπει τη μεσογειακή λεκάνη σε τροπική ζώνη, αποτελεί ένα «άλλοθι». Αλλά εάν στον Κάμπο έπρεπε μετά την καταστροφή του 2020, με τον «Ιανό», να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα, υπάρχουν αρμόδιοι, Αρχές και υπεύθυνοι που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Δεν θα απέτρεπαν ενδεχομένως τη νέα καταστροφή, αλλά ίσως περιόριζαν τις επιπτώσεις. Οπως θα βρεθούν στο στόχαστρο της κριτικής και οι (αχρείαστες, εντέλει) διαβεβαιώσεις της περασμένης άνοιξης ότι η θωράκιση το φετινό καλοκαίρι από τις πυρκαγιές είναι ισχυρότερη από ποτέ. Εκείνο που προέκυψε ήταν ότι στη Ρόδο και στον Εβρο δεν είχαν δει ποτέ φωτιές να καίνε επί σχεδόν δύο εβδομάδες. Οι νέες διαβεβαιώσεις καταγράφονται, αλλά συνταγές ταχείας αποκατάστασης για το δάσος της Δαδιάς και τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας δεν υπάρχουν.

Τα πλάνα και η οργή στις ολόμαυρες ράχες και τις βυθισμένες πεδιάδες έχουν προκαλέσει νευρικό κλονισμό σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία. Η ανατροπή του κυβερνητικού σχεδιασμού δείχνει πλήρης, στην αφετηρία μια νέας κυβερνητικής θητείας κι ενός νέου κύκλου πολιτικής κυριαρχίας. Δεν είναι μόνον η μετάθεση της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ που το σηματοδοτεί. Και η συζήτηση για «ανασχεδιασμό» δράσεων και πολιτικών, περισσότερο αναδεικνύει την ανάγκη για κινήσεις διεξόδου από το ζοφερό σκηνικό, παρά συνοδεύεται από ένα νέο σχέδιο που βρισκόταν στα σκαριά. Σχεδόν αναγκαστικά, μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές, το Μαξίμου αναζητεί ένα άνοιγμα στην κοινωνία που μπορεί να συνδεθεί και με προωθητικές, προοδευτικές παρεμβάσεις. Που ενδεχομένως να απλώσουν κι ένα υπερκομματικό δίχτυ.

Στους κυβερνητικούς διαδρόμους αναγνωρίζουν ότι ανάμεσα στις φωτιές και τις πλημμύρες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινδυνεύει να χάσει τα εύσημα της αποτελεσματικότητας και μιας εκσυγχρονιστικής ατζέντας που κέρδισε από τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Εκείνο το πρωτόγνωρο δίχτυ ασφαλείας δεν αγνοήθηκε στις κάλπες από την ελληνική κοινωνία, αλλά η διαδρομή ελέγχεται καθημερινά. Και ανάμεσα στα καμένα και τα πλημμυρισμένα, στους ίδιους διαδρόμους επίσης αντιλαμβάνονται ότι ένα άσχετο συμβάν, στο λιμάνι του Πειραιά, έχει ανοίξει μια πληγή βαθύτερη: Το έγκλημα στον καταπέλτη μπορεί να αποδειχθεί η θρυαλλίδα για ρήξη στον ιστό εμπιστοσύνης που είχε υφάνει η κυβέρνηση. Όχι τυχαία, η συζήτηση για «επανασχεδιασμό» περνάει και μέσα από τα πρόσωπα – και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει βρεθεί στο επίκεντρο. Εάν ο υπουργός Ναυτιλίας είχε ενημερωθεί για την παρουσία του Λιμενικού στον απόπλου του «Blue Horizon», αλλά «δεν την έβλεπε στο βίντεο», τότε υπάρχει πρόβλημα στην εποπτεία των υπηρεσιών του υπουργείου. Η υπουργική «συγγνώμη» και οι καρατομήσεις αξιωματικών του Λιμενικού δείχνουν αντανακλαστικά, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βάλουν τέλος στη συζήτηση που έχει φουντώσει. Είναι βέβαιο, ωστόσο, πως όταν υποχωρήσουν τα νερά, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, δεν θα περιοριστεί μόνον σε μία…