Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αγώνα δρόμου για να πείσουν τις αγορές ότι αντιμετωπίζεται η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ κάνουν οι ευρωπαϊκές Αρχές, με τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να καταγράφουν συνεχείς και πολύ έντονες διακυμάνσεις.
Ομως, οι μετοχές της UBS έφτασαν να υποχωρούν χθες έως 16% για να καταγράψουν στη συνέχεια κέρδη 3%. Πτώση της τάξης του 55% σημείωνε η μετοχή της Credit Suisse για να φτάσει στα επίπεδα στα οποία έκλεισε το ντιλ της εξαγοράς της από τη UBS. Δεν είχαν δηλαδή περάσει παρά μόνο λίγες ώρες από την απόφαση για εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS έναντι 3 δισ. ευρώ και τις καθησυχαστικές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τη διαβεβαίωση ότι οι Αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αποφευχθεί η κρίση.
Μέρος της χθεσινής ανησυχίας μετά το ντιλ Credit Suisse - UBS δημιουργήθηκε από την απόφαση των Αρχών της Ελβετίας να προστατευτούν, ως έναν βαθμό, οι μέτοχοι της πρώτης, αλλά να δεχτούν πολύ μεγάλο πλήγμα ομολογιούχοι που είχαν χρέος χαμηλότερης εξασφάλισης (ΑΤ1) της ίδιας της τράπεζας. Αυτοί χάνουν περίπου 17 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αίσθηση έκανε η ταχύτητα με την οποία επετεύχθη η συμφωνία δημιουργώντας ερωτήματα για το πώς θα συνυπάρξουν δύο τόσο μεγάλες και ανταγωνιστικές τράπεζες. Ταυτόχρονα, δεν αποκλειόταν η προσφυγή μετόχων στη Δικαιοσύνη για τους όρους του ντιλ, ενώ εξακολουθούσαν να υπάρχουν ανησυχίες και για αρνητικές εξελίξεις σε άλλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.
Οι φόβοι αυτοί ενισχύθηκαν αργότερα χθες το βράδυ, όταν ο οίκος S&P υποβάθμισε τις προοπτικές της UBS σε αρνητικές αλλά και τα υβριδικά ομόλογα tier 1 της Τράπεζας σε C. Για τις προσφυγές, είχε προηγηθεί δημοσιεύμα του Bloomberg που αποκάλυπτε πληροφορίες ότι η τύχη της Credit Suisse ήταν προδιαγεγραμμένη από τις Αρχές αρκετές ημέρες πριν από το ντιλ της Κυριακής. Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ η μετοχή της αμερικανικής τράπεζας First Republic δεχόταν πίεση, υποχωρώντας 30%, λόγω εκροών καταθέσεων.
Σε μια προσπάθεια να εκτονώσουν την ανησυχία για τους ομολογιούχους ευρωπαϊκών τραπεζών, οι ευρωπαϊκές Αρχές και συγκεκριμένα το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι, όσον αφορά τις τράπεζες της ευρωζώνης, οι κάτοχοι κοινών μετοχών δέχονται πρώτοι τις απώλειες και μόνο μετά πλήττονται ομολογιούχοι χαμηλότερης εξασφάλισης.
Γ. Στουρνάρας στο CNBC
Το ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, όπως διαβεβαίωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Ερωτηθείς για το αν έπρεπε η EKT να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στην τελευταία της συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, απάντησε ότι όρθως το έπραξε, ενώ, όπως υπογράμμισε, είμαστε κοντά στο κλείσιμο του κύκλου της νομισματικής πολιτικής. «Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη ήταν μια εμπορική συμφωνία στην Ελβετία. Δεν ήταν εξυγίανση. Επομένως πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο οι ελβετικές Αρχές αντέστρεψαν τη σειρά επιμερισμού των ζημιών. Κατά την άποψή μου, και αυτή είναι απλώς η άποψη ενός εξωτερικού παρατηρητή, αυτό που πρυτάνευσε στην προκειμένη περίπτωση ήταν το γενικότερο όφελος, το κοινό όφελος, και έπρεπε να συνάψουν μια συμφωνία, κάτι που έκαναν με επιτυχία. Και αυτό το θεωρήσαμε ευπρόσδεκτο» δήλωσε στο CNBC για το ντιλ UBS - Credit Suisse.