Η αγαπημένη μου ασχολία τις μέρες των γιορτών φέτος είναι οι συνομιλίες μου μέσω ChatGPT. Αν δεν έχετε ακούσει για αυτό, να σας πω ότι είναι η δυνατότητα που σας δίνει η «Τεχνητή Νοημοσύνη» να μπείτε (στο Openai.com) στην ενότητα του chat και να αρχίσετε να ρωτάτε οτιδήποτε θέλετε να μάθετε με μόνο περιορισμό η πληροφορία να αφορά την περίοδο πριν από το 2022. Σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο η απάντηση στην ερώτησή σας αρχίζει να εμφανίζεται στην οθόνη σας!

Χθες δοκίμασα τις γνώσεις της εκπληκτικής αυτής μηχανής διαλόγου στη σύγχρονη Ιστορία.

Ρώτησα ποιοι ήταν οι δημοφιλέστεροι ηγέτες στην Ευρώπη από το 1939 μέχρι το 1944. Ο Χίτλερ, ο Στάλιν, ο Τσόρτσιλ, ο Ντε Γκολ αλλά και ο Ρούζβελτ (αν και Αμερικανός έγινε πολύ δημοφιλής στην Ευρώπη με την αμερικανική παρέμβαση στο πλευρό των Συμμάχων, με ενημέρωσε ο «φίλος» μου!).

Στη συνέχεια ρώτησα αν γνωρίζει το «Μνημόνιο» που υπέγραψε η Ελλάδα. Αμέσως ήρθε η απάντηση πως ήταν η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα λόγω μεγάλου ελλείματος και δανείων. Ορος για να βοηθηθεί ήταν να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να λάβει αυστηρά μέτρα λιτότητας. Στη συνέχεια θα ρυθμιζόταν το μεγάλο χρέος.

Για τον Αλέξη Τσίπρα τι γνώμη έχει; Στην οθόνη εμφανίστηκε μια ξεκάθαρη απάντηση ότι δεν εκφράζει γνώμη για πολιτικούς αλλά μπορεί να μεταφέρει όσα γνωρίζει για αυτούς. Ο Τσίπρας εξελέγη πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2015 (και ξανά το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς). Αρχικά επιδίωξε να ανατρέψει το Μνημόνιο αλλά στη συνέχεια εφάρμοσε πολιτική μεταρρυθμίσεων (με αντιδημοφιλή μέτρα) που οδήγησε σε ήττα το 2019. Ομως παραμένει μια ισχυρή μορφή της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Τότε σκέφτηκα να ρωτήσω πώς ερμηνεύει τη νίκη της ΝΔ το 2019. Και πράγματι δέχτηκε να απαντήσει – αφού δεν ζήτησα να πάρει θέση όπως προηγουμένως! Η ΝΔ κέρδισε γιατί ο αρχηγός της υποσχέθηκε προσέλκυση επενδύσεων και νέες δουλειές, λιγότερους φόρους και πιο αποτελεσματικό κράτος. Τέλος, φαίνεται ότι έκανε πετυχημένη καμπάνια που κινητοποίησε κόσμο που ήθελε αλλαγή ενώ ευνοήθηκε από την αποχή δυσαρεστημένων αριστερών ψηφοφόρων. Δεν τη λες κακή ανάλυση!

Ρώτησα και για τον Ζελένσκι. Γεγονότα του 2022 δεν περιλαμβάνονται στην πληροφόρηση που τροφοδοτεί τον τεχνητό συνομιλητή μας – άρα δεν διάβασα κουβέντα για τον πόλεμο. Ομως έμαθα ότι ο δημοφιλής κωμικός κέρδισε τις εκλογές με πρόγραμμα που υποσχόταν πάταξη της διαφθοράς και ευνοήθηκε από την αποτελεσματική χρήση των social media στην καμπάνια του.

Ολα τέλεια λοιπόν με το chatGPT; Θα μπορούμε να ρωτάμε ό,τι θέλουμε να μάθουμε και θα παίρνουμε αντικειμενικές και αξιόπιστες απαντήσεις; Oι μαθητές, οι φοιτητές και όποιος διψάει για γνώση θα έχει απαντήσεις στο δευτερόλεπτο;

Ναι και όχι, λέω… Θαυμάζεις τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά ταυτόχρονα δεν μπορείς να μη σκεφτείς και την άλλη πλευρά. Η μηχανή απαντά βασισμένη στην πληροφορία (απέραντη) στην οποία έχει πρόσβαση. Αλλά αν για επιστημονικά θέματα οι απαντήσεις μπορούν να θεωρηθούν αντικειμενικές όταν βασίζονται σε πειράματα και αποδείξεις, τι γίνεται με την Ιστορία, την Πολιτική ή την Τέχνη; Οταν ρώτησα αν μπορώ να αποκαλώ έναν άντρα μαύρου χρώματος «νέγρο», η απάντηση ήταν ότι δεν θεωρείται σωστό γιατί ο όρος ιστορικά έχει αρνητική χροιά. Συμφωνώ απόλυτα. Ενας παραδοσιακός Αμερικανός στο Τέξας συμφωνεί; Κάποιος έχει εκπαιδεύσει τη μηχανή μας να απαντήσει έτσι. Αν αύριο της δοθούν άλλου τύπου πληροφορίες τι θα γίνει; Αν π.χ. ρώσοι οπαδοί του Πούτιν μπορέσουν να τροφοδοτήσουν το GPChat με στοιχεία, τι απάντηση θα μας δώσει στην ερώτηση «Είναι οι Ουκρανοί έθνος;».

Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος μας θα αντιμετωπίσει σύντομα τα αιώνια ερωτήματα και προβλήματα που ποτέ δεν ήταν δυνατόν να λυθούν! Για την ώρα απολαμβάνουμε το νέο μας συναρπαστικό και απίστευτα χρήσιμο παιγνίδι. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα τρομάξουμε και με αυτό…

*Ο Χάρης Γούλιος είναι επικονωνιολόγος, διευθυντής Marketing του MEGA