Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Φωτιά» στο κόστος κατασκευής ακινήτων βάζουν οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά, εξέλιξη η οποία αποτυπώνεται και στις τελικές τιμές των οικιστικών ακινήτων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 11,2% μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ έχουν οδηγήσει και σε μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι αυξήσεις αυτές ανατρέπουν τον προγραμματισμό των κατασκευαστών και ιδιωτών οδηγώντας ακόμα και σε ακυρώσεις προσυμφώνων μεταξύ κατασκευαστών και αγοραστών.
Μέσα σε έναν χρόνο η μεσοσταθμική αύξηση στις τιμές των δομικών υλικών έχει φτάσει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο 11,8% σε σχέση με πέρυσι, με τους ανθρώπους του κλάδου να μιλούν για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στην πράξη, αλλά και για πλήρη ανατροπή του προγραμματισμού. Το ράλι των τιμών στα οικοδομικά υλικά που έχει ανεβάσει το κόστος κατασκευής πιέζει προς τα πάνω τις τιμές πώλησης των νεόδμητων ακινήτων, ενώ έχει αντίκτυπο και στις ανακαινίσεις κατοικιών αλλά και στην αντιπαροχή, η οποία ύστερα από πολλά χρόνια είχε αρχίσει να «ζεσταίνεται».
ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ. Από το 2021 οι αυξήσεις στις τιμές των υλικών οικοδομής είναι συνεχείς. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ότι η τιμή του σιδήρου από 580 ευρώ ανά τόνο συν ΦΠΑ το 2021 έφτασε τον Απρίλιο του 2022 στα 950 ευρώ και τον περασμένο Ιούνιο στα 1.250 ευρώ, ενώ κατά 30% έχουν αυξηθεί τα ηλεκτρολογικά και υδραυλικά υλικά και κοντά στο 20% τούβλα, παρκέτα, ξυλεία οικοδομών, έτοιμο σκυρόδεμα και μια σειρά άλλων υλικών. «Ο κλάδος της οικοδομής επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις ανατιμήσεις στα υλικά και στις πρώτες ύλες. Πολλές μικρές, αλλά και ατομικές επιχειρήσεις του κλάδου των κατασκευών είχαν κάνει έναν προγραμματισμό, ο οποίος δεν βγαίνει πλέον καθώς οι αυξήσεις σε υλικά και σε πρώτες ύλες έχουν εκτιναχθεί σε σύγκριση με το 2021. Οι ανατιμήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε στασιμότητα τον οικοδομικό κλάδο τόσο αναφορικά με νέες κατασκευές όσο και με ανακαινίσεις, αφού καθημερινά ανατρέπονται τα δεδομένα του κοστολογίου», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος (ΟΒΥΕ) Δημήτρης Βαργιάμης, ο οποίος αναφέρει ότι τα ηλεκτρολογικά, αλλά και τα υλικά για υδραυλικές εργασίες και θέρμανση έχουν ανατιμηθεί πάνω από 25%.
Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνών Υαλοπινάκων Χρήστου Λούση, ο οποίος αναφέρει ότι οι αυξήσεις στον κλάδο των υαλοπινάκων φτάνουν το 60%. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μέχρι σήμερα δεν έχει φανεί η κάμψη στην αγορά λόγω των συσσωρεμένων εργασιών που εκτελούνται από το προηγούμενο διάστημα, όμως το 2023 προβάλλει ιδιαίτερα δύσκολο. Λόγω της κατάστασης πλέον η αγορά δεν λειτουργεί ούτε με επιταγές ούτε με γραμμάτια, ενώ η διάρκεια των προσφορών που δίνονται στον δικό μας κλάδο δεν ξεπερνούν το 15ήμερο, κάτι που ισχύει και σε άλλους κλάδους των δομικών υλικών, με τις προκαταβολές που απαιτούνται να είναι πάνω από το 50%».
ΠΑΓΩΜΑΡΑ. Παράγοντες του κλάδου των κατασκευών λένε ότι στην παρούσα φάση λόγω ανατιμήσεων η οικοδομή έχει παγώσει, ενώ εκείνοι που χτίζουν είναι όσοι έχουν βγάλει οικοδομικές άδειες και έχουν δεσμευτεί με την αντιπαροχή. Η άνοδος των τιμών των υλικών έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2020, ωστόσο τους τελευταίους μήνες λόγω της εκτίναξης της ενέργειας, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, στην αγορά δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα. Οι φορείς της αγοράς ακινήτων εκφράζουν φόβους πως αν συνεχιστεί το κύμα των αυξήσεων, θα επιβραδυνθεί ιδιαίτερα η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα.
Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022, όπου η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 1,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αλλά μείωση κατά 12% στην επιφάνεια και μείωση κατά 4,3% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του έτους 2021. Μάλιστα κατά την ίδια περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 1,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 12,9% στην επιφάνεια και μείωση κατά 4,4% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2021.