Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η αλήθεια είναι ότι όσοι τρέχουμε το ακούμε πολύ και οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε σκεφτεί: «αν ήμουν πέντε έξι κιλά πιο αδύνατος/η, θα είχα κάνει εύκολα καλύτερο χρόνο στον Μαραθώνιο». Πρώτος από όλους ο υπογράφων, έχω κατά καιρούς κάνει αυστηρή - και μακροπρόθεσμα, όπως διαπίστωσα, εντελώς ανθυγιεινή - διατροφή προσπαθώντας να χάσω γρήγορα βάρος ενόψει ενός αγώνα που είχε για μένα σημασία (όταν ακόμη κυνηγούσα τα δικά μου ατομικά ρεκόρ). Με την ευρύτερη διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την πρόοδο στην τεχνολογία της υγείας, όλοι θέλουμε γρήγορους, εύκολους κανόνες για γρήγορα αποτελέσματα.
Γίνεσαι όμως πράγματι πιο γρήγορος αν γίνεις ελαφρύτερος; «Η πλειονότητα των δρομέων που επικοινωνούν μαζί μου για συμβουλές θέλουν να τους βοηθήσω να πετύχουν την καλύτερή τους επίδοση», λέει η κορυφαία αθλητική διατροφολόγος της Βρετανίας Ρενέ ΜακΓκρέγκορ (www.reneemcgregor.com). «Οι περισσότεροι από τους μισούς έρχονται στην κλινική μου έχοντας την άποψη ότι ο μόνος τρόπος για να το πετύχουν αυτό είναι με ειδικά διατροφικά προγράμματα που θα τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος».
1 Είναι η απώλεια βάρους πραγματικά η απάντηση;
Εάν έχετε υπερβολικό σωματικό λίπος, η απώλεια μέρους του μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σας στο τρέξιμο, πάντα μέσα σε λογικά πλαίσια. Αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη, λέει η βρετανίδα ειδικός. Πρώτον: κατανοήστε ποιος είναι ο δικός σας σωματότυπος. Δεν έχουν όλοι όσοι τρέχουν λεπτά άκρα με φυσικά χαμηλό σωματικό λίπος, όπως έχουν συνήθως οι πρωταθλητές των δρόμων. Αυτός ο σωματότυπος μπορεί να έχει πλεονέκτημα όσον αφορά το τρέξιμο, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι ο μόνος σωματότυπος που μπορεί να τρέξει. Μην ξεχνάτε: οι δρομείς βγαίνουν σε όλα τα σχήματα και σε όλα τα μεγέθη. Επομένως, προσπαθήστε να είστε ρεαλιστές σχετικά με το μέγεθος και τη σύσταση του σώματός σας. Το να είσαι πιο ελαφρύς δεν σημαίνει πάντα πιο γρήγορος, ειδικά αν πιέζεις το σώμα σου σε σημείο που αρχίζει να «κρατά» ενέργεια και να δουλεύει εναντίον σου. «Πολλοί από τους δρομείς με τους οποίους συνεργάζομαι βρίσκονται ήδη στο ιδανικό σημείο όπου πρέπει να βρίσκεται το σώμα τους. Η πεποίθηση ότι η απώλεια βάρους ή η επίτευξη ενός συγκεκριμένου ιδανικού σώματος θα τους κάνει καλύτερους δρομείς μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές».
2 Τι συμβαίνει όταν χάνουμε βάρος;
«Οταν περιορίζετε υπερβολικά τη διατροφική σας πρόσληψη ή δημιουργείτε πολύ μεγάλο διατροφικό έλλειμμα, μπορεί να υπάρξουν αρχικές αλλαγές στη μάζα του σώματός σας», συνεχίζει η ΜακΓκρέγκορ, «αλλά εάν αυτό γίνει γρήγορα, το μεγαλύτερο μέρος της μάζας που θα χάσετε θα είναι μυς και όχι σωματικό λίπος». Η μυϊκή μάζα ζυγίζει περισσότερο από το σωματικό λίπος, αλλά καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και παράγει περισσότερη δύναμη και ταχύτητα. Είναι επίσης μεταβολικά ενεργή· αυτό είναι το συστατικό που πρέπει να διατηρηθεί.
Επίσης, όταν δημιουργείτε πολύ μεγάλο έλλειμμα ή προσπαθείτε να ρίξετε το βάρος σας κάτω από το φυσιολογικά ιδανικό σημείο, το σώμα αρχίζει να ακολουθεί αντισταθμιστικές συμπεριφορές και επιβραδύνει τον μεταβολισμό για να διατηρήσει την ενέργειά του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μείωση της πρόσληψης θερμίδων δεν οδηγεί πάντα σε απώλεια βάρους και μπορεί να σας κάνει να κατακρατείτε περισσότερο λίπος.
3 Τι είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα ενέργειας;
Οταν βρίσκεστε σε λειτουργία χαμηλής διαθεσιμότητας ενέργειας και συντήρησης, δεν μένει στο σώμα αρκετή ενέργεια αφού αφαιρεθεί ό,τι χρειάζεται για να υποστηρίξει τη βιολογική του λειτουργία και τη φυσική δραστηριότητα. Εάν αυτό γίνεται επί χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία και την απόδοση. «Σημάδια για μια τέτοια κατάσταση είναι οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί τενόντων και συνδέσμων, η δύσκολη και κακή αποθεραπεία μετά την κάθε προπόνηση και, στις γυναίκες, οι αλλαγές στον κύκλο της έμμηνης ρύσης», παρατηρεί η ΜακΓκρέγκορ. Η απόδοση μπορεί να βελτιωθεί ελαφρώς στην αρχή, αλλά σύντομα θα μείνει στάσιμη και στη συνέχεια θα επιδεινωθεί.
4 Πώς βελτιώνει κανείς την απόδοσή του;
«Πρέπει να λάβετε υπόψη την προπόνηση, τη διατροφή και τη σύσταση του σώματός σας. Παρέχοντας στο σώμα σας την κατάλληλη διατροφή, θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τη σωστή σύνθεση σώματος για εσάς. Το να είστε πιο αδύνατος αλλά όχι απαραίτητα πιο ελαφρύς μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σας επειδή η άπαχη μυϊκή μάζα παράγει περισσότερη δύναμη και ταχύτητα. Προσέξτε όμως να μη ρίξετε το σωματικό σας λίπος πολύ χαμηλά», συμβουλεύει η ειδικός στο περιοδικό «Runner's World UK».
Ετσι, το ιδανικό αγωνιστικό βάρος είναι εκείνο στο οποίο το σώμα σας μπορεί να λειτουργήσει βέλτιστα και βιώσιμα, καταλήγει. Είναι η ικανότητα να προπονείσαι με συνέπεια, χωρίς διακοπή για τραυματισμούς, ασθένεια ή υπερκόπωση. Είναι εκείνο το οποίο παρέχει στο σώμα σας αρκετή ενέργεια για να ανακάμψει και να προσαρμοστεί. Ολα αυτά οδηγούν σε βελτιωμένη απόδοση.