Ακόμα ένα καλοκαίρι η επικαιρότητα κατακλύζεται από αποτρόπαια εγκλήματα που προκαλούν τρόμο και φρίκη, κυρίως λόγω της αγριότητας με την οποία εκτελούνται ή εξαιτίας του κυνισμού που συνοδεύει τη στάση του δράστη κατά την απολογία του. Αρκετές φορές στο παρελθόν στυγερές δολοφονίες «πάγωσαν» τα καλοκαίρια μας, συγκλονίζοντας εν μέσω θέρους την ελληνική κοινωνία και σε κάποιες περιπτώσεις και τον ξένο Τύπο, όπως, για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2008 με τη βγαλμένη από ταινία τρόμου υπόθεση του «Μακελάρη της Σαντορίνης». Από τον Ιούνιο του ’87 και τον στραγγαλισμό-τεμαχισμό της 18χρονης Ζωής Γαρμανή από τον σύζυγό της, Παναγιώτη Φραντζή έως και τις περσινές σοκαριστικές γυναικοκτονίες, της Γαρυφαλιάς Ψαράκου τον Ιούλιο στη Φολέγανδρο και της 43χρονης Μαρίας Βλάχου, μητέρας 3 παιδιών, σε οικογενειακή ταβέρνα στη Σωτηρίτσα Λάρισας, σχεδόν δεν έχει κυλήσει καλοκαίρι που να μη σκάσει σαν βόμβα μια υπόθεση ανθρωποκτονίας ικανή να στοιχειώσει για καιρό ακόμα και τους πιο ψύχραιμους παρατηρητές.

Φως στα αίτια της εποχικότητας των εγκλημάτων ρίχνει στα «ΝΕΑ» η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου, η οποία προσπαθεί να απαντήσει στο κατά πόσο είναι ο «υδράργυρος» που σκοτώνει ή, όπως εξηγεί η ίδια, οι αρρύθμιστες ψυχολογικές εκκρεμότητες που βρίσκουν ελεύθερο πεδίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως ωρολογιακές βόμβες που σκάνε μέσα στα σπιτικά ενώ, από το μετερίζι του ρεπορτάζ και την πλούσια εμπειρία του, ο Πάνος Σόμπολος, μιλώντας στα «ΝΕΑ», αναβιώνει μερικές από τις πιο συγκλονιστικές λεπτομέρειες φριχτών εγκλημάτων που χρειάστηκε ο ίδιος να καλύψει και τα οποία έλαβαν χώρα τα προηγούμενα έτη κατά τη διάρκεια του ελληνικού καλοκαιριού.

Αύγουστος 1992, Οι Σατανιστές της Παλλήνης

Ηταν Αύγουστος του 1992 όταν ο Ασημάκης Κατσούλας, ο Μάνος Δημητροκάλης και η Δήμητρα Μαργέτη, που θα έμεναν στη δημοσιογραφική και εγκληματολογική ιστορία ως οι «Σατανιστές της Παλλήνης», διέπραξαν το πρώτο τους έγκλημα, σε μια ερημική τοποθεσία, στo Σέσι Γραμματικού, σκοτώνοντας με αποτρόπαιες μεθόδους ένα ανήλικο κορίτσι, την 14χρονη Δώρα Συριοπούλου, την οποία είχαν προηγουμένως χτυπήσει με ένα ξύλο στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια στραγγάλισαν, περιέλουσαν με βενζίνη και της έβαλαν φωτιά. «Φρίκη / Σύγχρονοι Δράκουλες / Επιναν το αίμα των νεαρών θυμάτων τους / Θυσίαζαν γυναίκες στον Σατανά / Τις βίαζαν και νεκρές / Στα δίχτυα τους 20 ανήλικες / Συνεργός τους μια 18χρονη», έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής, όταν έγινε γνωστή η δράση των νεαρών, με τα δελτία ειδήσεων να αφιερώνουν πολυάριθμα ρεπορτάζ σε παγανιστικές τελετές και ίχνη μαύρης μαγείας σε εγκαταλελειμμένα σπίτια στην Αττική. Τον Δεκέμβριο του ’93, τότε που αποκαλύφθηκαν οι δυο δολοφονίες (η δεύτερη σημειώθηκε στις 14 Απριλίου 1993 με θύμα την 28χρονη Γαρυφαλλιά Γιούργα, μητέρα δυο παιδιών, υπάλληλο στη «Μεγάλη Βρετανία») που διέπραξε η ομάδα στο όνομα του Σατανά, η κοινωνία πραγματικά συγκλονίστηκε από την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση, στην οποία εμπλέκονταν και αρκετά ανήλικα άτομα που οι δράστες πρσηλύτιζαν από σχολεία της Ανατολικής Αττικής.

Ιούνιος 1987, Παναγιώτης Φραντζής

«Πετσόκοβε τη Ζωή επί τέσσερις ώρες», ήταν ο τίτλος εφημερίδας τον Ιούνιο του ’87 όταν έγινε γνωστή η υπόθεση της φρικιαστικής δολοφονίας της 18χρονης Ζωής από τον σύζυγό της, Παναγιώτη Φραντζή, που σημάδεψε τα εγκληματολογικά χρονικά στην Ελλάδα. Mια Πέμπτη με καύσωνα, στις 25 Ιουνίου, ο ρακοσυλλέκτης Κωνσταντίνος Βουζίκας βρέθηκε ενώπιον ενός μακάβριου θεάματος σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Αιλιανού στα Κάτω Πατήσια: Μέσα σε σακούλες σκουπιδιών εντόπισε μέλη από ένα ακέφαλο γυναικείο σώμα. Προτού καν πιστοποιηθεί η ταυτότητα του πτώματος, το ίδιο εκείνο απόγευμα, ο 27χρονος, τότε, Παναγιώτης Φραντζής, παραδόθηκε ομολογώντας: «Σκότωσα τη γυναίκα μου. Ηταν ατύχημα». Ο κορμός του τεμαχισμένου σώματος της Ζωής είχε βρεθεί μερικά μέτρα από το σπίτι του ζευγαριού, ενώ ο δράστης υπέδειξε στους αστυνομικούς που είχε πετάξει τα υπόλοιπα μέλη. Το ζευγάρι είχε γνωριστεί τον Οκτώβριο του ’85 και παντρεύτηκε τον Δεκέμβριο του ’86, με τη συμβίωσή τους να χαρακτηρίζεται εξ αρχής «δύσκολη και επεισοδιακή». Τη μοιραία νύχτα, έπειτα από μια έντονη λογομαχία, ο δράστης στραγγάλισε τη Ζωή και στη συνέχεια τεμάχισε το τπώμα της. Την 1η Οκτωβρίου 1988, κρίθηκε ένοχος ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Αύγουστος 1996, Θεόφιλος Σεχίδης

Ο γεννημένος το 1972 Θεόφιλος Σεχίδης, έμεινε στην εγκληματολογική ιστορία της χώρας ως serial killer, αφού σε ηλικία 24 ετών δολοφόνησε τον πατέρα, τη μητέρα, τη γιαγιά, την αδελφή και τον θείο του. Ο Σεχίδης, φοιτητής τότε της Νομικής Σχολής, μετά τους φόνους, τεμάχισε τα πτώματα, τα αποκεφάλισε και έβαλε τα μυαλά των θυμάτων στο ψυγείο, για «μεταγενέστερη μελέτη», όπως δήλωσε. Οι φόνοι διαπράχθησαν στις 19 και 20 Μαΐου του 1996 στη Θάσο αλλά αποκαλύφθηκαν στις 8 Αυγούστου. Η εξήγηση που έδωσε στις Αρχές ήταν πως πίστευε ότι τα μέλη της οικογένειάς του είχαν συνωμοτήσει εναντίον του με στόχο την εξόντωσή του. Τεμάχισε τα πτώματα με ένα αλυσοπρίονο, τοποθέτησε τα κομμένα μέλη σε σακούλες σκουπιδιών και τα πέταξε σε χωματερή της Καβάλας. Η έρευνα των Αρχών ξεκίνησε όταν η σύζυγος του θείου που κατοικούσε στο Βέλγιο κατήγγειλε την εξαφάνιση των μελών της οικογένειας. Ο Σεχίδης καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια για τις ανθρωποκτονίες και σε ποινή φυλάκισης επτάμισι ετών για οπλοχρησία, οπλοκατοχή, οπλοφορία και περιύβριση νεκρού. Το 2019, τα ελληνικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση του θανάτου του με τον τίτλο «Πέθανε ο σφαγέας της Θάσου».

Αύγουστος 2008, Ο Μακελάρης της Σαντορίνης

Ο πλανήτης πάγωσε όταν, το απόγευμα της 3ης Αυγούστου στα σοκάκια του χωριού Βουρβούλου της Σαντορίνης, ένας άνδρας περπατούσε, κρατώντας στο χέρι του το κεφάλι μιας γυναίκας. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, με τα δελτία ειδήσεων να μεταδίδουν ότι πρόκειται για τον 31χρονο Θανάση Αρβανίτη, ο οποίος είχε σκοτώσει και στη συνέχεια αποκεφαλίσει τη σύζυγό του, Αδαμαντία Καρακλή, μια 25χρονη δασκάλα από τη Θεσσαλονίκη. Μαρτυρίες έκαναν λόγο για συχνούς τσακωμούς ανάμεσα στο ζευγάρι, καθώς επίσης και για την πρόθεση της 25χρονης να χωρίσει τον 31χρονο που εργαζόταν σε εστιατόριο ως μάγειρας. Μετά τον αποτρόπαιο φόνο, ο δράστης περιέφερε το κομμένο κεφάλι της κοπέλας στο χωριό σαν τρόπαιο, κρατώντας στο άλλο χέρι το μαχαίρι του φόνου. «Σε εσάς δεν θα κάνω κακό. Μόνο αυτήν ήθελα να σκοτώσω», λέγεται πως είπε σε έντρομους περαστικούς, τουρίστες και κατοίκους, που έτυχε να τον συναντήσουν. Προτού συλληφθεί, προσπάθησε να διαφύγει με περιπολικό σε κατάσταση αμόκ, ενώ τραυμάτισε σοβαρά δύο κοπέλες και μαχαίρωσε έναν αστυνομικό. «Σοβαρά άρρωστος ο χασάπης της Σαντορίνης», ανέφερε το BBC για να περιγράψει το φρικιαστικό έγκλημα.

Ιούλιος – Αύγουστος 2021, Γυναικοκτονίες σε Φολέγανδρο και Σωτηρίτσα Λάρισας

Ηταν 16 Ιουλίου του 2021 όταν ένα κορίτσι 26 ετών που έκανε τις καλοκαιρινές του διακοπές με τον 30χρονο σύντροφό της είχε βρεθεί νεκρή στη θαλάσσια περιοχή Λυγαριάς στη Φολέγανδρο. Δράστης ο ίδιος ο σύντροφός της, ο οποίος, αφού έχασαν τον δρόμο προς τη θάλασσα, τη χτύπησε και την έσπρωξε στον γκρεμό με αποτέλεσμα η νεαρή Γαρυφαλλιά να βρει τραγικό θάνατο. Περισσότερο σοκαριστική και από την ίδια τη φύση του εγκλήματος, ήταν η πρώτη φράση του δράστη, παγώνοντας τo αίμα στις φλέβες από την έλλειψη ενσυναίσθησης: «Μαλώσαμε, χάλασε η φάση», ήταν τα λόγια με τα οποία επέλεξε για να περιγράψει τα αίτια της πράξης του στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 3 Αυγούστου, μια νέα γυναικοκτονία καταγράφεται, αυτή τη φορά στη Σωτηρίτσα Λάρισας. Η 43χρονη Μαρία Βλάχου, μητέρα τριών παιδιών, έχει πέσει νεκρή από το χέρι του συζύγου της, ο οποίος την πυροβόλησε 8 φορές, την ώρα που η ίδια εργαζόταν σε οικογενειακή ταβέρνα. Ο δράστης είχε ταξιδέψει από την Αθήνα για να τη σκοτώσει και ήταν εκείνος που τηλεφώνησε στις Αρχές, λέγοντας «ελάτε, σκότωσα μία γυναίκα». Οι έρευνες έδειξαν ότι ηχογραφούσε τον φόνο με το κινητό του.