1      Δουλέψτε τη, για χάρη της κοινωνικής σας ζωής

Η γήρανση συχνά οδηγεί σε απώλεια ισορροπίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων. Ομως, όπως δείχνει μια έκθεση από την Ιατρική Σχολή Φάινμπεργκ στο Σικάγο, η έλλειψη ισορροπίας έχει άλλες συνέπειες. «Η τάση για απώλεια ισορροπίας μεταξύ των ηλικιωμένων συχνά οδηγεί σε συνολική μείωση του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας», αναφέρει, «και σε μειωμένη ικανότητα να λειτουργούν ικανοποιητικά σε κοινωνικούς ρόλους».

2      Εξαλείψτε ιατρικά προβλήματα

Οι λοιμώξεις των αφτιών, ο ίλιγγος και τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντικαταθλιπτικών, αντιισταμινικών και ανακούφισης από τον πόνο, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με το «αιθουσαίο αισθητικό σύστημα» – το σύστημα στο εσωτερικό του αφτιού σας που βοηθά στην ισορροπία και τον προσανατολισμό στον χώρο. Θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε γιατρό εάν αντιμετωπίζετε ξαφνικά, ασυνήθιστα ή σοβαρά προβλήματα με την ισορροπία σας. Σίγουρα θα έχει μια λίστα με τις πιο κοινές αιτίες.

3      Προπόνηση ενδυνάμωσης

Η ισορροπία μπορεί να αρχίσει να επιδεινώνεται ακόμη και γύρω στα 25 σας. Ωστόσο, η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσει, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ιιντουκ της Κορέας το 2013, που εξέτασε τα αποτελέσματα των ασκήσεων ενδυνάμωσης στην ισορροπία, κατέληξε στο συμπέρασμα: «Η βελτίωση της δύναμης των κάτω άκρων μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ισορροπίας σε νευρολογικά άθικτα ηλικιωμένα άτομα».

4      Γίνετε… φλαμίνγκο

Απλές ασκήσεις ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας μπορούν να γίνουν στο σπίτι χωρίς να απαιτείται εξοπλισμός. Δοκιμάστε εναλλαγές ισορροπίας στο ένα πόδι (λυγίζοντας ελαφρά το όρθιο πόδι στο γόνατο θα σας βοηθήσει αν ταλαντεύεστε, όπως και η εστίαση σε ένα ακίνητο σημείο μπροστά σας). Το να κλείνετε τα μάτια σας το κάνει πολύ πιο δύσκολο. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι «καλύτεροι» στο ένα πόδι από το άλλο – οι ασκήσεις με ένα πόδι μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της πιο αδύναμης πλευράς.

5      Ασκήσεις με σκαλοπάτια

Χρησιμοποιώντας ένα στεπ ή ένα σκαλοπάτι, ανεβείτε με το δεξί σας πόδι αργά και ελεγχόμενα και, στη συνέχεια, σηκώστε το αριστερό σας πόδι για να το ενώσετε. Κατεβείτε και επαναλάβετε, εναλλάσσοντας τα πόδια που βρίσκονται εμπρός. Για να το κάνετε πιο δύσκολο, βρείτε ένα ψηλότερο σκαλί ή χρησιμοποιήστε ένα «κουτί» από αυτά που υπάρχουν στο γυμναστήριο. Αυτή η απλή άσκηση βοηθά στη σταθερότητα του ισχίου, καθώς και στην ενδυνάμωση των γονάτων.

6      Καθίστε κάτω

Το να κάθεστε σε μια από αυτές τις μεγάλες φουσκωτές μπάλες «σταθερότητας» σας κάνει να δουλεύετε τον κορμό και την ισορροπία σας. Ξεκινήστε με τα χέρια σας στα πλάγια και τα πόδια σας στο πάτωμα, στη συνέχεια σηκώστε και επεκτείνετε το δεξί σας πόδι ενώ σηκώνετε το αριστερό σας χέρι στο ύψος των ώμων. Επιστρέψτε σε καθιστή θέση και κάντε το ίδιο από την άλλη πλευρά. Επαναλάβετε 10 φορές. Σημειώστε, ωστόσο, ότι μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Βατερλό στον Καναδά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος από το να κάθεσαι σε μια μπάλα όλη την ημέρα αντί για μια καρέκλα γραφείου.

7      Κάντε ασκήσεις με το βάρος του σώματος

Ασκήσεις όπως οι προβολές και τα καθίσματα θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο δυνατοί, να αυξήσετε το εύρος της κίνησής σας και να δουλέψετε την ισορροπία σας. Η σωστή εκτέλεση είναι σημαντική για τη μεγιστοποίηση των οφελών. Για ένα κάθισμα, σταθείτε με τα πόδια στραμμένα προς τα εμπρός, σε απόσταση των γοφών. Φροντίζοντας να μη λυγίζετε την πλάτη σας, να μην αρθρώνετε στους γοφούς και να τους σπρώχνετε προς τα πίσω – φανταστείτε ότι υπάρχει μια καρέκλα πίσω σας στην οποία πρόκειται να καθίσετε. Χρησιμοποιήστε τους κοιλιακούς σας και μην πέφτετε πολύ χαμηλά, αν αυτό κάνει την πλάτη σας να καμάρει. Κρατήστε για μερικά δευτερόλεπτα και μετά ανεβείτε μέσα από τις φτέρνες σας και πάλι όρθιοι.

Η Κέιτ Κάρτερ είναι δημοσιογράφος με ειδίκευση στα δρομικά θέματα. Είναι επίσης μαραθωνοδρόμος με επίδοση κάτω από 3 ώρες και επίσημη προπονήτρια στην Αγγλική Ομοσπονδία Στίβου