Οσοι ασχολούνται με την κατάσβεση των πυρκαγιών συνηθίζουν να λένε: «Για να σβήσει μια φωτιά, χρειάζεται ένα ποτήρι νερό το πρώτο δευτερόλεπτο, ένας κουβάς νερό το πρώτο λεπτό και ένας τόνος νερό μετά το πρώτο δεκάλεπτο! Εάν δεν γίνει τίποτα από τα προαναφερόμενα, τότε, απλώς βλέπεις τη φωτιά να καίει τα πάντα…».
Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Σημαίνει πως αν δεν βγει το πρώτο βήμα στον σχεδιασμό αντιμετώπισης του προβλήματος που έχεις κάνει (άλλωστε ουδείς αλάνθαστος) πας στο δεύτερο. Κι αν δεν βγει ούτε το δεύτερο, πας στο τρίτο.
Ομως τα βήματα και οι κινήσεις δεν είναι απεριόριστα. Κι αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος - και εφαρμόσιμος σχεδιασμός εκτάκτου ανάγκης - η κατάσταση ξεφεύγει, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις φωτιές.
Στην Αττική Οδό το πρόβλημα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, δεν ήταν μόνο η κακοκαιρία. Γιατί; Επειδή, κανείς δεν δικαιούται να ισχυριστεί πως δεν ήξερε για το επερχόμενο κύμα χιονόπτωσης, μιας και όλοι είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως.
Το πρόβλημα, κατά τις ίδιες πηγές, ήταν ο κακός χειρισμός της κατάστασης, με συνέπεια ο πιο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος της πρωτεύουσας να κατεβάσει ρολά. Τόσο απλά. Το τι ακολούθησε το γνωρίζει πλέον όλη η Ελλάδα, και όχι μόνο, αφού οι εικόνες με τους χιλιάδες αβοήθητους και εγκαταλειμμένους οδηγούς, ανάμεσά τους άρρωστοι, ηλικιωμένοι και παιδιά, έκαναν τον γύρο του κόσμου.
TO ΠΟΡΙΣΜΑ. Στο μεταξύ, το πινγκ πονγκ των ευθυνών καλά κρατεί. Μάλιστα, με ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης, οι Αττικές Διαδρομές (η εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό) πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών σε Πολιτική Προστασία και Τροχαία, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως ζήτησε την απαγόρευση της διέλευσης των φορτηγών, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας με το σκεπτικό πως πρέπει να διασφαλιστεί η οικονομική εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με την εταιρεία, με το σκεπτικό αυτό, συμφώνησε και η Αστυνομία.
Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η διάψευση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που αποδίδει τα όσα υποστηρίζει η εταιρεία σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της ενόψει πιθανών νομικών διεκδικήσεων και επιβολής διοικητικών κυρώσεων.
Το τι δεν έγινε, ποιες ήταν οι παραλείψεις, αν υπήρχε σχεδιασμός για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης, και το κυριότερο, αν τηρήθηκε κατά γράμμα, θα το ξέρουμε, όπως λένε πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετά από περίπου 20 ημέρες. Τότε, αναμένεται να έχει συντάξει το πόρισμά της η επιτροπή διερεύνησης που συγκροτήθηκε για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, είναι γνωστά πολλά από τα στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στο πόρισμα των ειδικών, τα οποία δίνουν, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, μια εικόνα με το πώς προκλήθηκε το πρόβλημα.
Ενδεικτικό είναι αυτό που διαρρέουν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: «Πώς είναι δυνατόν να μας λένε από την Αττική Οδό, στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, πως σε δυο ώρες θα έχουν απεγκλωβιστεί όλοι οι οδηγοί και μετά να σηκώνουν τα χεριά ψηλά;». Εάν ισχύει αυτό, τότε, λένε οι ίδιες πηγές, από την Αττική Οδό δεν είχαν εκτιμήσει σωστά την κατάσταση…
STAND BY ΟΧΗΜΑΤΑ. Ενα από τα στοιχεία, που θα δώσουν ιδιαίτερο βάρος οι εμπειρογνώμονες, είναι αν επιχειρούσαν όλα τα διαθέσιμα μέσα που είναι δηλωμένα από την Αττική Οδό (εκχιονιστικά, γερανοί κ.ά.) κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου.
Γιατί; Επειδή υπάρχουν πληροφορίες, πως υπήρχαν μηχανήματα που ήταν, για παράδειγμα, stand by στην Ελευσίνα για να μην κλείσουν οι έξοδοι προς Ασπρόπυργο, ενώ το πρόβλημα ήταν - κυρίως - στο ύψος της Κηφισίας και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Επιπλέον, λένε πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, «είναι γελοίο να κολλάει γκρέιντερ στην Αττική Οδό».
Κατά τις ίδιες πηγές «ναι, ήταν λάθος που επετράπη η είσοδος των φορτηγών στον αυτοκινητόδρομο». Αυτό έγινε. Αναρωτιούνται, όμως: Ποια ήταν δεύτερη και τρίτη αντίδραση της Αττικής Οδού για να διορθωθεί το αρχικό λάθος; Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι οδηγοί πως ο αυτοκινητόδρομος έχει φρακάρει; Γιατί έμειναν απροστάτευτοι τόσοι άνθρωποι για τόσες πολλές ώρες; Γιατί δεν υπήρξε μέριμνα για όλον αυτόν τον κόσμο, που εγκλωβίστηκε στον πιο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας;
Από το πρωί της Πέμπτης η Αττική Οδός δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία και έως και αύριο οι οδηγοί δεν θα πληρώνουν διόδια. Ωστόσο, αυτό που λένε πολλοί από όσους ασχολούνται αυτή τη στιγμή με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, είναι πως όλα όσα συνέβησαν σηματοδοτούν το τέλος του αισθήματος της ασφαλούς διέλευσης που ενέπνεε στους χρήστες της η Αττική Οδός…