Οι παρουσιαστές των βραδινών σατιρικών τηλεοπτικών σόου στις ΗΠΑ πανηγύρισαν την πρώτη υποτροχιακή πτήση του Τζεφ Μπέζος με τον δικό τους μοναδικό τρόπο: «Πόσο χαίρομαι που είστε κοντά μας απόψε για μια μνημειώδη ημέρα στην ιστορία κάποιων ανθρώπων με υπερβολικά πολλά χρήματα» δήλωσε απευθυνόμενος στους τηλεθεατές του ο Στίβεν Κολμπέρ. «Ξέρεις πως είσαι πλούσιος», είπε από την πλευρά του ο Τζίμι Φάλον αναφερόμενος στο καπέλο καουμπόι που φορούσε ο ιδρυτής της Amazon, «όταν φοράς αυτό το πράγμα και όλοι σου λένε «πω πω, σου πάει φοβερά. Είσαι ένας άνθρωπος του λαού που απλώς πάει στο Διάστημα»». Κάποιοι αμερικανοί βουλευτές των Δημοκρατικών, πάλι, εστίασαν στο «ευχαριστώ» που είπε ο Μπέζος επιστρέφοντας «σε κάθε εργαζόμενο και κάθε πελάτη της Amazon, γιατί εσείς, παιδιά, πληρώσατε για όλα αυτά», προκειμένου να θυμίσουν «την πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει εδώ στη Γη» και να αξιώσουν τη φορολόγηση των διαστημικών ταξιδιών, μεταξύ άλλων, και προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της ρύπανσης που προκαλούν. Στην πραγματικότητα, με τη διαστημική μάχη μεταξύ τριών δισεκατομμυριούχων, του Τζεφ Μπέζος, του Ρίτσαρντ Μπράνσον και του Ελον Μασκ να προαγγέλλεται όλο και σκληρότερη, πολλοί ζητούν ήδη να ρυθμιστεί η (τουριστική ή περισσότερο βιομηχανική) εκμετάλλευση του Διαστήματος, ενδεχομένως μέσω της δημιουργίας μιας διακυβέρνησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θυμίζοντας πως το Διάστημα δεν ανήκει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και πως θα ήταν θλιβερό να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν με το Internet. «Το Διάστημα δεν είναι ζούγκλα» τιτλοφορούνταν χθες το κύριο άρθρο της γαλλικής «Le Monde».

Με τις πρόσφατες υποτροχιακές πτήσεις πρώτα του Μπράνσον και κατόπιν του Μπέζος, η πόρτα του διαστημικού τουρισμού άνοιξε για τα καλά. Η Virgin Galactic του πρώτου προαναγγέλλει άνοιγμα εμπορικών πτήσεων μέσα στο 2022, η Blue Origin του δεύτερου δύο ακόμη πτήσεις φέτος και «πολλές ακόμη» του χρόνου. Οσο για τη Space X του Ελον Μασκ, αυτή έχει στα σκαριά, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, αρκετά πολυήμερα ταξίδια σε χαμηλή τροχιά, για λίγους και εκλεκτούς πάντα, με το διαστημόπλοιο «New Dragon», που χρησιμοποιείται εδώ και έναν χρόνο από τη NASA για τα πηγαινέλα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Και οι φιλοδοξίες τόσο του Μπέζος όσο και του Μασκ ξεπερνούν κατά πολύ τον διαστημικό τουρισμό: ο ιδρυτής της Amazon θέλει να χτίσει αιωρούμενες διαστημικές αποικίες, ο ιδρυτής της Tesla να φτιάξει ανθρώπινες βάσεις στον Αρη.

Παράλληλα, οι δυο τους βρίσκονται σε σφοδρό ανταγωνισμό τόσο για τον θαλαμίσκο που θα επιλέξει η NASA για τη μεγάλη επιστροφή της στη Σελήνη το 2024 όσο και για την παροχή Internet υψηλής ταχύτητας μέσω δορυφόρων – με τον Μασκ, τον πραγματικό μεγάλο αντίπαλο του Μπέζος, να έχει πάρει προς το παρόν σαφές προβάδισμα και στους δύο τομείς, με το Starship του και το σύστημα δορυφόρων Starlink αντίστοιχα. Δεν είναι τυχαίο που ο Μπέζος παρέδωσε πρόσφατα τα ηνία της Amazon προκειμένου να αφιερωθεί στις διαστημικές του φιλοδοξίες.