Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με τη δημοσίευση του πακέτου μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και το κλίμα «fit for 55», για πρώτη φορά προτάθηκε στόχος τερματισμού πωλήσεων των οχημάτων με Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ) ως το 2035. Πρόκειται, φυσικά, για μία αναμενόμενη εξέλιξη, αφού είναι ευρέως κατανοητό ότι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αποτελούν το μέλλον.
Καθώς μάλιστα η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει το 80% ως το 2030, η πτώση των ρύπων από τον τομέα των μεταφορών θα είναι εντυπωσιακή. Ας μη λησμονούμε ότι η αέρια ρύπανση στη χώρα μας ευθύνεται για περίπου 8.500 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο (στοιχεία ΕΚΠΑ), με τη μερίδα του λέοντος των ρύπων να προέρχεται από τις μεταφορές (κυρίως αυτοκίνητα).
Καθαρότερος αέρας σημαίνει καθαρότερες πόλεις και καλύτερη υγεία για όλους. Ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε ότι στόχος δεν πρέπει να είναι η αντικατάσταση «ένα προς ένα» των αυτοκινήτων ΜΕΚ με ηλεκτροκίνητα.
Εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, είναι η επιδιωκόμενη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου μέσα από πολιτικές προώθησης της βιώσιμης κινητικότητας (βελτίωση μέσων συλλογικής μεταφοράς, ανάπτυξη δικτύων ποδηλατοδρόμων, car sharing κ.ά.).
Τέλος, θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας κατασκευής αυτοκινήτων και συσσωρευτών ώστε αυτή να καταστεί βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη.
Ο Τάκης Γρηγορίου είναι υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace