Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους γνωρίζοντες τον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας η πρόσκληση της ΔΕΗ, στις 15/12/2020, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ. Κι αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν, από τη μια πλευρά, τη μεγάλη ανάγκη της ΔΕΗ να βρει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το νέο επενδυτικό της πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και, από την άλλη, την αδυναμία της να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Για όσους δεν γνωρίζουν τον ΔΕΔΔΗΕ, είναι ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (μια 100% θυγατρική της ΔΕΗ) και είναι υπεύθυνος για τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, μήκους 240.000 χιλιομέτρων εθνικού δικτύου για την ηλεκτροδότηση 7,6 εκατομμυρίων πελατών. Ως μονοπωλιακή εταιρεία, υπόκειται στις ρυθμίσεις της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).
Διαβάζοντας όμως την προκήρυξη, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχει πουθενά προϋπόθεση τεχνογνωσίας. Στο άρθρο 3 - Επισκόπηση διαδικασίας διαγωνισμού μνημονεύεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας σε δύο φάσεις (3.1. διαδικασία προεπιλογής και 3.2. δεσμευτικές προσφορές). Θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον στη διαδικασία για τις δεσμευτικές προσφορές θα υπάρχει μια μνεία, δεδομένου ότι στο 3.1.3. αναφέρεται ότι κατά την πρώτη φάση θα επιλεγούν αυτοί που θα επιδείξουν «τη γενική, νομική και οικονομική δυνατότητα», με λογικό επακόλουθο κατά τη δεύτερη φάση να επιλεγεί από τους επικρατέστερους εκείνος με την καλύτερη τεχνογνωσία. Ούτε στα άρθρα 3.2.2. και 3.2.3. γίνεται αναφορά. Υπάρχει μια αναφορά (άρθρο 3.2.2.) για αποστολή στους υποψηφίους ενός εγγράφου με την ονομασία «πρόσκληση για δεσμευτικές προσφορές» αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι θα περιλαμβάνει το έγγραφο αυτό και αν θα θέτει τεχνικές προδιαγραφές για τους υποψηφίους.
Στο άρθρο 9 (9.3.) υπάρχει μια επιφύλαξη για προσκόμιση και άλλων στοιχείων κ.λπ. από τους υποψηφίους ύστερα από αίτημα της ΔΕΗ, αλλά από το περιεχόμενο της παραγράφου καταλαβαίνει κανείς ότι αναφέρεται σε διευκρινιστικά στοιχεία επί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκάστοτε υποψηφίου, οπότε δύσκολα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτή η παράγραφος ως βάση για την αναζήτηση πληροφοριών τεχνογνωσίας από τους υποψηφίους σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο.
Στο σημείο αυτό θα επαναλάβω προηγούμενη θέση μου, ότι η μερική ή η ολική ιδιωτικοποίηση των δύο μονοπωλιακών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ κρίνεται αναγκαία περισσότερο για τη συνεργασία με παρόχους που διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία, ώστε να βοηθήσουν την οικονομία μας στην αντιμετώπιση των κοσμογονικών προκλήσεων που θα προκύψουν από τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης και λιγότερο με τα αναγκαία κεφάλαια που θα καλύψουν τις σημερινές ανάγκες εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης της ίδιας της ΔΕΗ. Τα κεφάλαια αυτά δεν θα τα χάσει η ΔΕΗ. Τα απαιτούμενα κεφάλαια θα τα αντλήσει αργότερα εις πολλαπλούν εφόσον κάνει σήμερα τις σωστές επιλογές.
Οι νέες τεχνολογίες θα φέρουν νέα προϊόντα στην αγορά, τα οποία απαιτούν πιο έξυπνα και ανθεκτικά δίκτυα που εξασφαλίζουν βελτιωμένη ασφάλεια, αποτελεσματικότερη διασύνδεση με τις διαρκώς αυξανόμενες πηγές ενέργειας, τη ραγδαία είσοδο ηλεκτρικών αυτοκινήτων κ.λπ. Είναι βέβαιο ότι όλα τα παραπάνω θα υποχρεώσουν τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας γενικά να αλλάξει δραστικά το επιχειρηματικό του μοντέλο. Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη και οι ψηφιακές τεχνολογίες θα οδηγήσουν στον έλεγχο της ενέργειας και στο πώς αυτή θα χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές, μακριά από τα σημερινά κέντρα ελέγχου και αποφάσεων.
Επειδή η ηλεκτρική ενέργεια συμβάλλει σημαντικά και ποικιλοτρόπως στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, οι δραστικές βελτιώσεις, που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από σωστές επιλογές στην ιδιωτικοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων της χώρας, θα συμβάλουν τα μέγιστα στη σύγκλιση της οικονομίας μας με τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης και του κόσμου.
Ο Τάκης Αθανασόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, στέλεχος επιχειρήσεων