Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Δυναμώνουν όλο και περισσότερο οι φωνές των πηγών μου στο ευρύτερο περιβάλλον της Κουμουνδούρου που κάνουν λόγο για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ακόμη και για απευθείας επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον επικοινωνιολόγο και εμπνευστή των πολιτικών θεωριών του «μεσαίου χώρου» και του «ώριμου φρούτου», γνωστών από την περίοδο του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Λούλη. Δεν είχε περάσει, άλλωστε, απαρατήρητο από τους «παλαιούς» και έμπειρους συνομιλητές μου του χώρου ότι οι πληροφορίες περί επικοινωνίας των δυο τους υπάρχουν από τον περασμένο Οκτώβριο και συμπίπτουν χρονικά με την περίοδο που άρχισαν να ακούγονται ιδέες και λεξιλόγιο που παραπέμπουν στο πολιτικό και επικοινωνιακό σκεπτικό του γνωστού επαγγελματία, όπως και με διακριτικές αλλά ξεκάθαρες αλλαγές στο προφίλ του Τσίπρα. Οπως, για παράδειγμα, οι προσωπικές επισκέψεις ανά την Ελλάδα με τον ήπιο Ανδρέα Ξανθό στο πλάι του και οι επαφές με φορείς που παραδοσιακά θεωρείται ότι εκπροσωπούν τα μεσαία παραγωγικά στρώματα. Ανοικτούς διαύλους με τον Λούλη, άλλωστε, είχε ο Τσίπρας και την περίοδο που βρισκόταν στο Μαξίμου, έστω κι εάν δεν προέκυψε τότε μια μονιμότερη συνεργασία.
Αντιδράσεις
κι ανακλαστικά
Ως κερασάκι στην τούρτα των φημών για την επαναπροσέγγιση ήρθαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ξαφνικά επιτέθηκε στην αντιπολιτευτική θεωρία του «ώριμου φρούτου», μια φράση που ακούγεται μεν αλλά δεν έχει ειπωθεί, ως σήμερα τουλάχιστον, ευθέως από τα χείλη του Τσίπρα. Οπως μου λένε οι πηγές μου, η αναφορά του Τσακαλώτου δεν ήταν τυχαία. Η τακτική του «ώριμου φρούτου» συνδέεται με μια αστική λογική που δεν ταιριάζει με την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ομάδες των 53 και της Ομπρέλας έχουν την άποψη πως η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση πρέπει να κινείται σε έναν τριπλό άξονα, κοινωνικό, οικονομικό και αξιακό, ενώ θεωρούν πως και ο μεσαίος χώρος έχει πλέον διαφορετικά χαρακτηριστικά από την εποχή που η θεωρία αυτή κυριάρχησε. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και νεότερες είσοδοι στο κόμμα, πασοκογενείς και τα στελέχη της Γέφυρας, των οποίων τα αντανακλαστικά ταυτίζουν τον Γιάννη Λούλη με την περίοδο Καραμανλή, κατά την οποία ο επικοινωνιολόγος μεγαλουργούσε με τις θεωρίες αυτές στο πλάι τού πρώην πρωθυπουργού.
Το Μαξίμου άνοιξε γραμμή με ΗΠΑ
Τις τηλεφωνικές γραμμές με τις ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επικοινώνησε χθες με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ - τον γνωστό φίλο των ελληνικών θέσεων και της ελληνικής και κυπριακής Ομογένειας. Αφού βεβαίως τα είπαν και για την αλλαγή σελίδας στις ΗΠΑ με τον Μπάιντεν και τι σηματοδοτεί αυτό για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις (είναι, άλλωστε, πολύ αισιόδοξοι αμφότεροι), ο Μητσοτάκης τον συνεχάρη για τον νέο του ρόλο ως προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Με αυτή την ευκαιρία αντάλλαξαν απόψεις και για τους κοινούς στόχους Ελλάδας και ΗΠΑ για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να σας πω ότι γίνεται μπαράζ επαφών του Μαξίμου με τις ΗΠΑ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, για τις οποίες θα σας κρατώ ενήμερους - με στόχο, βέβαια, ένα υπερατλαντικό ταξίδι του Πρωθυπουργού λίαν συντόμως...
Η «στρογγυλή θεά» ενώνει
Πληροφορούμαι ότι η χθεσινή συνάντηση του Μαργαρίτη Σχοινά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε με χαλαρή θεματολογία, από το ποδόσφαιρο και την Αλάνια Σπορ - η Αλάνια είναι η εκλογική περιφέρεια του Τσαβούσογλου και πρόεδρος της ομάδας της είναι ο αδερφός του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χασάν Τσαβούσογλου. Στην ομάδα αυτή αγωνίζονται μάλιστα και τρεις έλληνες ποδοσφαιριστές, οι Μπακασέτας, Τζαβέλλας και Σιώπης. Το ενδιαφέρον του αντιπροέδρου της ΕΕ, βέβαια, ήταν κυρίως για τον «αρειανό» Σιώπη - γιατί, ως γνωστόν, ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει αξιώματα, χώρα διαμονής κ.λπ., ομάδα δεν αλλάζει όμως...
Επιμένουν για Κουφοντίνα
Νέο κείμενο υποστήριξης των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα εμφανίστηκε χθες - από 68 πανεπιστημιακούς αυτή τη φορά. Λες και δεν υπάρχουν αρκετά θέματα που να αφορούν το πανεπιστήμιο, αν μη τι άλλο, τις μέρες αυτές. Ανάμεσα στις 68 υπογραφές βρίσκονται και μερικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλκης Ρήγος και ο Τάσος Κουράκης. Ακολουθώντας το παράδειγμα της προηγούμενης ανακοίνωσης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, οι καθηγητές υποστηρίζουν στο κείμενό τους ότι ο Κουφοντίνας αντιμετωπίζεται «εκδικητικά» από την πολιτεία. Η απάντηση ήρθε από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου: «Πρέπει να υπενθυμίσω ότι ο Κουφοντίνας είναι βαρυποινίτης και έχει καταδικαστεί για δολοφονίες. Εκτίει την ποινή του σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται. Επιχειρεί να εκβιάσει την πολιτεία για να πετύχει την κατ' εξαίρεση και προνομιακή μεταχείριση έναντι των συγκρατουμένων του. Η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά και δεν εκβιάζεται».