Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το «παρών» του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο «διχάζει» καθώς φαίνεται το ΥΠΕΞ. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να ερμηνεύσω την πλήρη διάσταση προσεγγίσεων μεταξύ Νίκου Δένδια και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για αυτό, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, χαιρετίζοντας την «ευρύτατη εθνική συναίνεση, στήριξη, ομοφωνία και ομοψυχία» που επιτεύχθηκε στη Βουλή, δεν είχε διστάσει να εντάξει στο «πλαίσιο της εθνικής ομοψυχίας» και το «παρών» του ΚΚΕ, όπως είχε πει χαρακτηριστικά. Ομως ο αναπληρωτής του είχε άλλη άποψη. Και είπε χθες στη Βουλή ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί «τη στάση κομμάτων που έρχονται εδώ απλώς ως παρατηρητές και δηλώνουν "παρών"», σε μια στιγμή μάλιστα κατά την οποία, όπως πρόσθεσε, θα έπρεπε να μεταδώσουμε ένα σαφές σήμα ότι ομονοούμε. Η μομφή του προκάλεσε την αντίδραση του «κόκκινου» Γιώργου Μαρίνου που του είπε: «Μετά από 102 χρόνια ιστορίας ήρθατε να μας μιλήσετε εσείς για το ΚΚΕ;». «102 χρόνια ιστορίας κι άλλα 102 χρόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», του αντέτεινε ο Βαρβιτσιώτης, προκαλώντας μέχρι και την παρέμβαση του πρώην ΥΠΕΞ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου. Λέτε μέσω... Περισσού να αναδείχθηκαν δύο γραμμές στη Βασιλίσσης Σοφίας;
Ψάχνουν
την ημερομηνία
Συζητούν στο Κίνημα Αλλαγής για τις διαδικασίες εκλογής ηγεσίας που θα γίνουν, κατά τα αρχικώς λεχθέντα, τον Νοέμβριο. Εγώ θα έλεγα όμως να μην το θεωρούμε δεμένο το χρονοδιάγραμμα αυτό. Διότι υπάρχει, μαθαίνω, μια συζήτηση στο βάθος μήπως χρειαστεί να μετατεθούν για του χρόνου - μετάθεση που θα κριθεί βέβαια και με την πορεία των εμβολιασμών και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Εγώ να επισημάνω πάντως, ότι ερωτηθείσα χθες η Φωφη Γεννηματά για τις εσωκομματικές διαδικασίες είπε ότι είναι παράλογο να συζητείται από τώρα κάτι που θα γίνει του χρόνου. Η φράση της αυτή, πρέπει να σας πω, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από ενδιαφερόμενους σε όλες τις φυλές του Κινήματος Αλλαγής. Και κρατήστε την πρόβλεψη ότι το θέμα της ημερομηνίας θα προκαλέσει νέες αναταράξεις.
Τα ρομπότ ενώνουν
Σήμερα μπορεί να αναμένουμε σκληρό ροκ στη Βουλή, αλλά η χθεσινή μέρα είχε τα ευχάριστά της για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, αφού και οι δύο συναντήθηκαν στα γραφεία τους με τους «χρυσούς» μαθητές της Ολυμπιάδας Ρομποτικής, που δημιούργησαν ένα «έξυπνο μπαστούνι» για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Είχε ενδιαφέρον το πόσο διαφορετικές ήταν οι παρατηρήσεις του Μητσοτάκη και του Τσίπρα. Ο μεν Μητσοτάκης, αφού άκουσε τα παιδιά να του αναλύουν το σκεπτικό της εφεύρεσης, παρατήρησε ότι τα παιδιά έκαναν έρευνα αγοράς, τα συμβούλεψε να βγάλουν πατέντα και τους έκανε ένα... ταχύρρυθμο μάθημα επιχειρηματικότητας: «Οπως μας έλεγε ένας καθηγητής μας στο πανεπιστήμιο, ο οποίος μας δίδασκε καινοτομία, η επιχειρηματική επιτυχία - ειδικά σε επίπεδο νέων επιχειρήσεων - είναι 10% inspiration, η έμπνευση, και 90% perspiration, ο ιδρώτας δηλαδή». Ο Τσίπρας από την άλλη είχε έναν λόγο πιο προσωπικό, δηλώνοντας την περηφάνια του για την επιτυχία αυτή, αφού η προπονήτρια της ομάδας ήταν φοιτήτρια της συντρόφου του, Μπέτυς Μπαζιάνα, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση. Μίλησαν πολλή ώρα με τα παιδιά και τα συνεχάρη για την πρακτική αξία της εφεύρεσης που έχει προοπτική να βοηθήσει συνανθρώπους μας.
Ζητείται πριμ
για τις διακρίσεις
Μιας και πιάσαμε τους βραβευμένους μαθητές όμως, σας μεταφέρω ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τη Νίκη Κεραμέως, με την οποία ζητεί ουσιαστικά από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στη μοριοδότηση για την είσοδο στην τριτοβάθμια των μαθητών της Γ' Γυμνασίου και του Λυκείου που έχουν διακριθεί σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες, με τρόπο ανάλογο με αυτόν που πριμοδοτούνται οι διακριθέντες μαθητές σε αθλήματα. Η ερώτηση είναι μάλιστα... επετειακή, αφού και πέρυσι τον Ιανουάριο είχε καταθέσει ερώτηση για το ίδιο ακριβώς θέμα κι ακόμη απάντηση δεν έχει λάβει...
Αγωνία για τουρισμό
Ποιος είναι ο πρώτος βουλευτής που είδε ο Πρωθυπουργός στο Μαξίμου μετά τον ανασχηματισμό; Πληροφορούμαι εκ των ένδον ότι είναι ο Γιάννης Παππάς από τα Δωδεκάνησα. Διότι, πέραν του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει γενικώς να έχει τακτικές επαφές με τους βουλευτές της περιφέρειας, στην προκειμένη έχει και μεγάλη έγνοια για τον τουρισμό, τόσο για τη στήριξη από τις απώλειες της πανδημίας όσο και για την ανάκαμψη όσο προχωρά το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. Κι επειδή στόχος είναι η φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα να κάνει την έκπληξη, οι ίδιες πηγές μού μεταφέρουν ότι με τον Παππά συζήτησαν διεξοδικά τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αποτελέσουν το συντομότερο τα Δωδεκάνησα έναν «Covid free» προορισμό.