Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Βηματισμό «δύο ταχυτήτων» επιδιώκει το Μαξίμου από την κυβερνητική μηχανή αφενός για την επόμενη μέρα της εθνικής καραντίνας και αφετέρου για τον κυβερνητικό προγραμματισμό σε κομβικούς τομείς μέσα στους επόμενους μήνες. Ενα τέτοιο διπλό σήμα σε ό,τι αφορά αρχικά την ανάγκη για αργά βήματα χαμηλού ρίσκου στην προσπάθεια προσεκτικού ανοίγματος της οικονομίας εντός του Δεκεμβρίου και αντιθέτως για γοργά βήματα κλεισίματος κάθε εκκρεμότητας στο κυβερνητικό έργο ως το τέλος του έτους αναμένεται να στείλει σήμερα ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επισήμως με νομοθετική ατζέντα - όπως πάντα αυτή κυριαρχεί στις συσκέψεις του Πρωθυπουργού με όλους τους υπουργούς του - ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί τη νέα τηλεσύσκεψη, όχι απλώς στην αρχή μιας εβδομάδας-καμπή για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, αλλά και στη σκιά της αυξανόμενης κριτικής που δέχεται από την αντιπολίτευση για απώλεια ελέγχου, αλαζονεία, ανυπαρξία σχεδιασμού κυρίως στην οικονομία και την Υγεία και με φόντο τον στόχο του Μαξίμου να έχει σύμμαχο την πλειονότητα της κοινωνίας στο επόμενο διάστημα. Ηταν ενδεικτική η αποστροφή του από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης ότι «το 2020 επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα μας κάνει και πιο ενωμένους ως κοινωνία».
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ. Μετά τα μηνύματα του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη το Σάββατο προδιαγράφονται νέες τοποθετήσεις του για την ανάγκη τήρησης των μέτρων και τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και του δημόσιου συστήματος Υγείας αλλά αναμένεται κυρίως έμφαση στο μότο του πρωθυπουργικού γραφείου ότι «ο ιός δεν περιορίζει τις μεταρρυθμίσεις». Εξού και στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης βρίσκονται νομοθετήματα μεταξύ άλλων για το πλάνο ανασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων, την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων και τη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού» παράλληλα με επιμέρους θέματα των υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης. Εξάλλου ήδη από τις προηγούμενες τηλεσυσκέψεις των υπουργών υπό τον Μητσοτάκη έχουν δοθεί κεντρικές εντολές για αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και ψήφιση περαιτέρω νομοσχεδίων ως το τέλος του Δεκεμβρίου αλλά και εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου, όπως το νέο χωροταξικό, οι αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση, οι διατάξεις για την προσέλκυση εργαζομένων από το εξωτερικό μέσα από φορολογικά κίνητρα και το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ. Είναι εμφανείς οι προσπάθειες του Μαξίμου να καταδεικνύει ότι στην πολιτική αντιπαράθεση που κλιμακώνεται έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και να απευθύνεται όλο και περισσότερο μέσα από στοχευμένες δράσεις ή δημόσιες αναφορές στον κόσμο της απασχόλησης, στη μεσαία τάξη και στους πιο αδυνάμους. «Εχουμε το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, όχι στους πολιτικούς αντιπάλους μας» έλεγε προ ημερών ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ενώ προχθές από τη Θεσσαλονίκη έσπευσε σε ελπιδοφόρα μηνύματα με την εκτίμηση ότι «πολύ γρήγορα μετά την κρίση το ΑΕΠ θα αυξηθεί ξανά και θα αυξηθεί απότομα». Και όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση «έκανε πάρα πολλά» ειδικά σε ό,τι αφορά τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Η στόχευση σύμφωνα με πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος είναι να ενταθεί στα μάτια των πολιτών η γενική εικόνα ότι δεν εκτροχιάζονται, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης αλλά ότι ακολουθεί δυναμικό προγραμματισμό. «Ενας σχεδιασμός δυναμικός ανάλογα με τις εξελίξεις αλλά και μακριά», όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, «από τη μόνιμη, ανέξοδη τακτική πλειοδοσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Στην κατεύθυνση αυτή επιχειρείται τελευταία να μετατοπίζεται η ατζέντα της καθημερινότητας, πέρα από τους εφιαλτικούς αριθμούς στη μάχη κατά της πανδημίας, και στα ζητήματα της «επόμενης μέρας», με πιο γρήγορη προώθηση δράσεων που, κατά το Μαξίμου, στρώνουν τον δρόμο για καλύτερες συνθήκες ανάκαμψης μετά την κρίση.