Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με τον κορωνοϊό να καλπάζει στις ΗΠΑ, και τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η μέρα μπορεί δυνητικά να αποδειχθεί «η μητέρα όλων των γεγονότων υπερμετάδοσης», γιορτάζουν σήμερα οι Αμερικανοί την Ημέρα των Ευχαριστιών. Με τα καθημερινά κρούσματα να ξεπερνούν σταθερά τις 100.000, τον αριθμό των νοσηλευόμενων λόγω Covid-19 να σπάει ρεκόρ ξεπερνώντας τις 86.000, και τους θανάτους στις ΗΠΑ να υπερβαίνουν τις 260.000, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, Αντονι Φάουτσι, απηύθυνε χθες μία «ύστατη έκκληση» στους πολίτες να κάνουν σήμερα μία «θυσία που θα μπορούσε να σώσει ζωές και να κάνει το μέλλον πολύ πιο φωτεινό». Αντίστοιχη έκκληση απηύθυνε από το Ντελαγουέρ και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν. Δημοσκοπήσεις, ωστόσο, έδειχναν πως ένα 39% των Αμερικανών δεν σκόπευε να αλλάξει τα ταξιδιωτικά του σχέδια και ένα 25% σκόπευε να μοιραστεί το παραδοσιακό τραπέζι με άτομα εκτός του νοικοκυριού του.
Σε αυτές τις συνθήκες και με έναν Ντόναλντ Τραμπ που εννοεί να μην παραδέχεται την ήττα του και έδωσε μόλις τη Δευτέρα - μέσα από τα δόντια του - το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία της μεταβίβασης της εξουσίας, συγκροτεί την κυβερνητική του ομάδα, ενημερώνεται από κυβερνητικές υπηρεσίες και προετοιμάζεται ώστε να γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν - που δέχθηκε χθες συγχαρητήρια για τη νίκη του και από τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ακόμα ένα συμβολικό πλήγμα στις προσπάθειες του Τραμπ να αγκιστρωθεί στην προεδρία. Πολλές φήμες ήθελαν χθες τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο να μεταβαίνει στο Γκέτισμπουργκ της Πενσυλβάνιας προκειμένου να συμμετάσχει σε μία ακόμα από αυτές τις θλιβερές συνεντεύξεις Τύπου στις οποίες έχει ειδικευτεί μετεκλογικά ο προσωπικός του δικηγόρος, Ρούντι Τζουλιάνι, σύμφωνα ωστόσο με το Politico, τελικά άλλαξε γνώμη. Οσο όμως ο Τραμπ συνεχίζει τα δικά του, ο Μπάιντεν δεν παύει να στέλνει μηνύματα «ενότητας», «συνεργασίας», «πολυμέρειας» και «διπλωματίας» τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των ΗΠΑ. «Η Αμερική επέστρεψε»: αυτό είναι το σύνθημα υπό το οποίο συνασπίζεται η νέα του ομάδα.
Κατά την πρώτη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε μετεκλογικά σε αμερικανικό Μέσο, και δη στο NBC News, ο Μπάιντεν θέλησε επίσης να διαβεβαιώσει όσους - σύμφωνα με τον δημοσιογράφο - «αναρωτιούνται αν προσπαθεί να δημιουργήσει μία τρίτη θητεία Ομπάμα» πως «αυτή δεν είναι μία τρίτη θητεία Ομπάμα. Αντιμετωπίζουμε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από εκείνον που αντιμετωπίζαμε στην κυβέρνηση Ομπάμα - Μπάιντεν. Ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε το τοπίο». Ο ίδιος δήλωσε πως θέλει η κυβέρνησή του να αντιπροσωπεύει όλο το «φάσμα του αμερικανικού λαού καθώς και το φάσμα του Δημοκρατικού Κόμματος» -είπε μάλιστα πως σκέφτηκε μέχρι και να διορίσει σε αυτήν κάποιον Ρεπουμπλικανό που ψήφισε Τραμπ. «Θέλω η χώρα αυτή να είναι ενωμένη», επανέλαβε, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα χρησιμοποιήσει «το υπουργείο Δικαιοσύνης» ως όχημα για τη διερεύνηση του Ντόναλντ Τραμπ και των συμμάχων του - παρά τη σχετική πίεση που του ασκεί ένα κομμάτι του Δημοκρατικού Κόμματος.