Ο 54χρονος άνδρας που έριξε χθες το αυτοκίνητό του (χωρίς να προκαλέσει καν υλικές ζημιές) πάνω στην καγκελόπορτα της καγκελαρίας, στο Βερολίνο, λίγες ώρες πριν προτείνει η γερμανική κυβέρνηση την 26η Σεπτεμβρίου του 2021 ως ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων ομοσπονδιακών εκλογών – άρα και της επιλογής του ή της διαδόχου της Ανγκελα Μέρκελ -, είναι, κατά τα φαινόμενα, ένας «ψεκασμένος». Πάνω στο αυτοκίνητο είχε ζωγραφίσει με λευκή μπογιά τα συνθήματα «Σταματήστε την πολιτική παγκοσμιοποίησης» και «Καταραμένοι δολοφόνοι παιδιών και ηλικιωμένων». Και το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε μετά την αρχική ανάκρισή του πως είχε εμπλακεί σε ένα αντίστοιχο περιστατικό το 2014 – είχε προσκρούσει και πάλι τότε στις πύλες της καγκελαρίας, με διαφορετικά συνθήματα ζωγραφισμένα στο ίδιο όχημα, με πινακίδες από το Λίπε, «Τερματίστε αυτή την κλιματική αλλαγή που σκοτώνει ανθρώπους» και «Νικόλ σ’ αγαπώ». Τρομοκρατική επίθεση μοιάζει να ήταν, αντίθετα, το μαχαίρωμα μιας γυναίκας και η απόπειρα στραγγαλισμού μιας άλλης από μια 28χρονη μέσα σε πολυκατάστημα του Λουγκάνο, στην Ελβετία, προχθές το απόγευμα.  

Οπως ανακοίνωσαν χθες οι Αρχές, η 28χρονη είναι μια γνωστή τζιχαντίστρια που είχε «ερωτευτεί» το 2017 μέσα από τα σόσιαλ μίντια έναν τζιχαντιστή στη Συρία και είχε προσπαθήσει να ταξιδέψει κοντά του, είχε ωστόσο συλληφθεί στα τουρκοσυριακά σύνορα και είχε σταλεί πίσω στην Ελβετία. «Καθώς υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα, κλείστηκε μετά την επιστροφή της σε ψυχιατρικό ίδρυμα», επεσήμανε η ομοσπονδιακή αστυνομία, προσθέτοντας πάντως πως έκτοτε δεν την είχε απασχολήσει εκ νέου σε οποιαδήποτε έρευνα για τρομοκρατία. Η 28χρονη βρίσκεται υπό κράτηση, αφού ένας περαστικός κατάφερε να την ακινητοποιήσει μέχρι να φτάσει στο σημείο η αστυνομία. Νωρίτερα, είχε αρπάξει από τον λαιμό επιχειρώντας να στραγγαλίσει μια γυναίκα, ενώ είχε τραυματίσει με μαχαίρι μία άλλη. Επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, ελβετικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως στη διάρκεια της επίθεσης η γυναίκα φώναξε ότι ανήκει στο ISIS.

Η Ελβετία έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει από μεγάλες τζιχαντιστικές επιθέσεις, όπως αυτές που ώθησαν τη Γαλλία και την Αυστρία να ζητήσουν αυτόν τον μήνα αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων στην ΕΕ, μετά τον θάνατο συνολικά οκτώ ανθρώπων στο Παρίσι, τη Νίκαια και τη Βιέννη. Οι ελβετικές Αρχές έχουν ωστόσο ταυτοποιήσει εκατοντάδες άτομα που θεωρούν εν δυνάμει απειλή και άλλα που έχουν ταξιδέψει σε εμπόλεμες ζώνες. Μόλις πρόσφατα, συνελήφθησαν στο Βίντερτουρ, κοντά στη Ζυρίχη, δύο άτομα που φέρεται να είχαν σχέση με τον δράστη της τζιχαντιστικής επίθεσης της 2ας Νοεμβρίου στη Βιέννη.