Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τούτες τις μέρες η χώρα μας δέχεται τριπλή ασύμμετρη επίθεση -στον Έβρο, στη δημόσια υγεία και στην οικονομία. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σημείωσε τριπλή επιτυχία: μετέτρεψε de facto τα ελληνικά σύνορα σε ευρωπαϊκά, «αφόπλισε» τον Ερντογάν και συσπείρωσε το εσωτερικό μέτωπο. Στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού είδαμε για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος να ενεργεί με υποδειγματική ταχύτητα και προνοητικότητα. Στο μέτωπο της οικονομίας κινείται μεθοδικά για την αντιμετώπιση των σωρευτικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Αυθόρμητα πολλοί αναρωτιούνται τι θα συνέβαινε, αν την ευθύνη της διακυβέρνησης είχαν ακόμη οι δυνάμεις της ανορθολογικής Αριστεράς. Θυμούνται, για παράδειγμα, πώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πέτυχε στο Μάτι το ακατόρθωτο, να έχει δηλαδή εκατόμβη νεκρών μέσα σε χρονικό διάστημα ολίγων ωρών. Θυμούνται και τον λόγο που συνέβη αυτό: τοποθετώντας στις επιτελικές θέσεις των υπηρεσιών που είχαν την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη -Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ηγεσία της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας- τους πλέον ανίκανους και ακατάλληλους ανθρώπους, με αποκλειστικό κριτήριο την προσήλωση στο κόμμα και τη χρησιμότητα στον κομματικό μηχανισμό.
Θυμούνται ακόμη πώς οι δυνάμεις του ανορθολογισμού θριάμβευσαν το 2015: παρέλαβαν την οικονομία σε αρχόμενη ανάκαμψη και, βάζοντας μπροστά τον αυτόματο πιλότο της αριστερόστροφης πολιτικοοικονομικής ουτοπίας και της ανερμάτιστης θεωρίας των παιγνίων, μέσα σε ελάχιστους μήνες τη βύθισαν στην ύφεση, έκλεισαν τις τράπεζες, οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της εξόδου από την ΕΕ και έφεραν το τρίτο μνημόνιο.
Αισθάνονται έτσι τυχεροί μέσα στην κακοτυχία που βρήκε τη χώρα. Διότι αν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κατόρθωσε να προκαλέσει μια τραγωδία, ενώ μπορούσε να την είχε αποφύγει, και να επαναφέρει την οικονομική κρίση, όταν είχαμε αρχίσει να την ξεπερνάμε, μπορούν να φανταστούν πώς θα ενεργούσε, εάν βρισκόταν μπροστά σε μια τριπλή κρίση και μάλιστα οξεία και περίπλοκη -και αργότερα μπροστά σε μια τέταρτη, που θα αφορά την ανόρθωση της οικονομίας μετά την παρέλευση της επιδημίας.