Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο ιδρώτας θα μπορούσε να είναι για τον δρομέα σαν ένα άτυπο βραβείο. Οταν τελειώνει την προπόνηση κι έχει ιδρώσει τη φανέλα, σημαίνει πως έχει κάνει καλή δουλειά. Αυτό όμως το λάφυρο στη μάχη με τη φυσική κατάσταση συνήθως μετά την άσκηση το σκουπίζει ή το πετάει στο πλυντήριο, λίγο πριν μπει στο ντους. Και κάπου εκεί, σε αυτήν τη συνηθισμένη κίνηση, διαπράττει ένα μεγάλο λάθος αφού έτσι σβήνει τα πειστήρια της υγείας του σώματος.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Αυτοί έχουν αναπτύξει ένα πρωτότυπο μοντέλο συσκευής που φοριέται στο σώμα και στην πραγματικότητα «ζει» για τον ιδρώτα. Χρησιμοποιώντας μια αντικαταστάσιμη δοκιμαστική ταινία, εμπλουτισμένη με χημικούς αισθητήρες, η συσκευή μπορεί να μετρήσει τις ποσότητες ορισμένων στοιχείων που υπάρχουν στον ιδρώτα για να δώσουν μια αίσθηση της συνολικής υγείας του ατόμου. Το συγκεκριμένο αξεσουάρ μπορεί να συνδράμει στην ανίχνευση της αφυδάτωσης, στην αποκατάσταση των αθλητών, μέχρι και στις προπονήσεις των πρωταθλητών για τη βελτίωση των επιδόσεών τους, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Biosensors and Bioelectronics».
«Αυτή η τεχνολογία θα μας επιτρέψει να δοκιμάσουμε μια μεγάλη γκάμα μεταβολιτών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο» σημειώνει ο Μάικλ Ντανιέλε, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, σε δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης. Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι ειδικοί επικεντρώθηκαν στην καταμέτρηση τεσσάρων μεταβολιτών που μπορούν να πουν πολλά πράγματα για τη γλυκόζη, το γαλακτικό οξύ, το pH και τη θερμοκρασία του ατόμου μέσα από την ανάλυση του ιδρώτα. Οι μεταβολίτες είναι μικρά μόρια τα οποία σχηματίζει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, οπότε αυτοί οι βιοδείκτες μπορούν να πουν πολλά πράγματα για την υγεία του ανθρώπου απλά και μόνο αντιπαραβάλλοντας αυτά τα στοιχεία απέναντι στα φυσιολογικά συνηθισμένα επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο οι γιατροί, για παράδειγμα, θα διαπιστώνουν τις διαταραχές στους δείκτες της λακτόζης αν είναι υψηλοί, δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, σήψη ή ακόμα και κάποια πάθηση του συκωτιού.
Προκειμένου να μετρήσει η συσκευή τα διάφορα επίπεδα, διαθέτει μια ταινία, η οποία χρησιμοποιεί χημικούς αισθητήρες για να έρθει σε επαφή με τον ιδρώτα. Στη συνέχεια, δεδομένα από τους αισθητήρες μεταφράζονται από το λογισμικό της και τα αποτελέσματα στέλνονται στο έξυπνο κινητό, στο ρολόι ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, όπως τα fitness trackers. Κι ενώ στη συγκεκριμένη έρευνα οι αισθητήρες είναι τροποποιημένοι ώστε να εντοπίζουν τα επίπεδα των μεταβολιτών, μπορούν επίσης να ρυθμιστούν να παρατηρούν κι άλλους δείκτες υγείας ή αθλητικής επίδοσης, όπως για παράδειγμα τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό το λογισμικό μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε νέες τεχνολογίες να μειώσουν τα θύματα που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής ή αθλητικής εκπαίδευσης, εντοπίζοντας προβλήματα υγείας πριν γίνουν θανάσιμα» ανέφερε ο Ντανιέλε. «Μπορεί επίσης να βελτιώσει την προπόνηση επιτρέποντας στους χρήστες να καταγράφουν τις επιδόσεις τους στην πορεία του χρόνου. Για παράδειγμα, ποιος συνδυασμός διατροφής κι άλλων μεταβλητών βελτιώνει την ικανότητα του χρήστη να δρα» συμπλήρωσε.
Η συσκευή που αναπτύσσει η ομάδα του έχει το μέγεθος ενός συνηθισμένου ρολογιού χεριού αλλά περιλαμβάνει αναλυτικό εξοπλισμό που αντιστοιχεί σε τέσσερις ογκώδεις συσκευές ηλεκτροχημείας, οι οποίες χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για τη μέτρηση των επιπέδων των μεταβολιτών σε εργαστήρια. Την περίοδο αυτή οι ερευνητές συνεχίζουν τις μετρήσεις τους ώστε να ελέγξουν τη λειτουργία της συσκευής όταν φοριέται από ανθρώπους σε διαφορετικές καταστάσεις. Σύμφωνα με τον Ντανιέλε, για την ομάδα του κοστίζει περίπου 10 δολάρια η κατασκευή της συσκευής, ωστόσο δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα κοστίζει στον καταναλωτή εφόσον θέλει να την αποκτήσει όταν βγει στα καταστήματα. Είπε όμως ότι το κόστος των ταινιών στο πίσω μέρος του θα είναι σχεδόν το ίδιο με τις ταινίες που χρησιμοποιούν για τη μέτρηση του σακχάρου οι διαβητικοί. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το χαρακτηριστικό αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό καθώς καθιστά τη συγκεκριμένη τεχνολογία προσιτή σε όλους. Παρ' όλα αυτά, κρύβονται κι αρκετές παγίδες ως προς την ορθότητα των μετρήσεων λόγω κυρίως της φύσης των δεδομένων που συγκεντρώνει, μια λεπτομέρεια που μένει να φανεί αν θα επηρεάσει τελικά την αποδοτικότητά της μόλις βγει στο εμπόριο.