Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Πώς εξελίσσονται τα δίκτυα των ασύρματων επικοινωνιών στο κέντρο των σαρωτικών αλλαγών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης; 5G, ασύρματη μεταφορά ενέργειας, φως αντί για ραδιοσυχνότητες στη βιοϊατρική, έως και πρόωρη διάγνωση σοβαρών αγγειακών παθήσεων. Ολα αυτά από ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, μια ισχυρή ομάδα ελλήνων ερευνητών, έναν καθηγητή σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια στο 1% των ερευνητών με τις μεγαλύτερες ετεροαναφορές παγκοσμίως, σύμφωνα με τον κατάλογο του Thomson Reuters, και ένα εργαστήριο με αξία «χρυσού».
O καθηγητής Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του εργαστηρίου Wireless Communication Systems Group (WCSG) Γιώργος Καραγιαννίδης μιλάει για τη δουλειά του με ενθουσιασμό και αγάπη, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι αυτή γίνεται εξ ολοκλήρου στη συμπρωτεύουσα.
Τα νούμερα που χρησιμοποιεί δε, μιλώντας στα «ΝΕΑ», εντυπωσιάζουν: «Μέχρι το 2025 προβλέπεται 10 φορές αύξηση των δεδομένων που μεταδίδονται μέσω των ασύρματων δικτύων επικοινωνίας σε σχέση με το 2020, ενώ η ίδια πρόβλεψη για το 2030 αναφέρει 80 φορές αύξηση».
«Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα αυτά θα παράγονται από διαφορετικές εφαρμογές με ετερογενή χαρακτηριστικά και απαιτήσεις, π.χ. smartphones, tablets, laptops, δίκτυα αισθητήρων, έξυπνα οχήματα κ.τ.λ.» λέει ο κ. Καραγιαννίδης. «Η πρόβλεψη αυτή κάνει επιτακτική τη σχεδίαση και ανάπτυξη νέων τεχνικών επικοινωνίας, την επέκταση της ενεργειακής αυτονομίας των συσκευών, καθώς και τη χρήση πομποδεκτών ικανών να λάβουν "έξυπνες αποφάσεις" σε πραγματικό χρόνο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Κεντρικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στα δίκτυα επικοινωνίας μετά το 5G (δηλαδή μετά το 2025) θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη» εξηγεί. «Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα του WCSG επικεντρώνεται στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης ώστε τα μέρη των δικτύων επικοινωνιών να γίνουν "εξυπνότερα", να μπορούν να συντονίζονται αποτελεσματικότερα και να αναβαθμίζονται χωρίς ή με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, "μαθαίνοντας" από τα δεδομένα και τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη λειτουργία τους» λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
«Ομάδα ερευνητών του WCSG έχει εστιάσει στη χρήση του ορατού και μη ορατού φωτός (υπέρυθρη ακτινοβολία) για την ανάπτυξη δικτύων επικοινωνίας σε κλειστούς χώρους, με ρόλο συμπληρωματικό στα υπάρχοντα δίκτυα ραδιοσυχνοτήτων όπως το WiFi. Ειδικότερα, με τα συστήματα επικοινωνίας LiFi στόχος είναι η χρησιμοποίηση του φωτισμού με LED ενός χώρου (π.χ. δωμάτιο, αίθουσα διδασκαλίας, αίθουσα εκδηλώσεων, αεροδρόμιο, αεροπλάνο κ.λπ.), ώστε να βελτιωθούν σημαντικά η ταχύτητα επικοινωνίας και η αξιοπιστία συγκριτικά με το WiFi» τονίζει.
Παράλληλα η έρευνα εστιάζεται και στη χρήση τόσο των ραδιοσυχνοτήτων όσο και του φωτός για ασύρματη φόρτιση - από απόσταση - τερματικών συσκευών (smartphones, tablets ή αισθητήρες).
Κοχλιακά εμφυτεύματα. Η έρευνα όμως στον τομέα αυτόν, αναφέρει ο κ. Καραγιαννίδης, εστιάζεται σε δύο ερευνητικούς τομείς: στη νέα γενιά κοχλιακών εμφυτευμάτων και στην κατασκευή πολύ χαμηλού κόστους και πολυπλοκότητας wearable συσκευών για την πρόωρη διάγνωση σοβαρών αγγειακών παθήσεων, όπως η περιφερική αγγειοπάθεια και τα ανευρύσματα. «Η νέα γενιά κοχλιακών εμφυτευμάτων που φτιάχνουμε χρησιμοποιεί φως αντί ραδιοσυχνοτήτων για την επικοινωνία του εξωτερικού με το εσωτερικό τμήμα».
«Τους τελευταίους μήνες η έρευνα εστιάζεται στη δημιουργία ενός αποκλειστικά οπτικού (all optical) κοχλιακού εμφυτεύματος, όπου ο ήχος που θα λαμβάνεται στο εξωτερικό τμήμα όχι μόνο θα μεταδίδεται με τη μορφή φωτός αλλά και ο ερεθισμός του ακουστικού νεύρου θα γίνεται με φως, αντικαθιστώντας τα ηλεκτρικά σήματα που χρησιμοποιούν τα σημερινά κοχλιακά εμφυτεύματα» συνεχίζει.
«Οσον αφορά την πρόωρη διάγνωση σοβαρών αγγειακών παθήσεων, στόχος είναι η δημιουργία πολύ χαμηλού κόστους και πολυπλοκότητας wearable συσκευών, που θα μπορεί να προμηθεύεται εύκολα ο υποψήφιος για την εξέταση. Οι συσκευές αυτές θα είναι εντελώς ακίνδυνες, θα συνδέονται ασύρματα με smartphone ή tablet και θα είναι σε θέση να δώσουν μια πρώτη εκτίμηση για την ύπαρξη ή όχι κάποιου σοβαρού προβλήματος σε μεγάλα αγγεία» καταλήγει.
Νέστορας Χατζηδιαμαντής
Στο εργαστήριό μας γίνεται υψηλού επιπέδου έρευνα μεταξύ άλλων στα ασύρματα οπτικά συστήματα λόγω των πλεονεκτημάτων της μετάδοσης του φωτός έναντι των ραδιοσυχνοτήτων σε μεγάλο πλήθος εφαρμογών. Στο παραπάνω πεδίο έρευνας ασχολούνται αρκετοί νέοι ερευνητές της ομάδας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν σύγχρονες προκλήσεις και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών.
Ο Νέστορας Χατζηδιαμαντής είναι επίκουρος καθηγητής
Παναγιώτης Διαμαντουλάκης
Η ερευνητική δραστηριότητά μας καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχεδίαση των δικτύων επικοινωνιών μετά το 5G και σε βιοϊατρικές εφαρμογές. Το ιδιαίτερα ελκυστικό ερευνητικό περιβάλλον, η ενασχόληση με τεχνολογίες αιχμής και η πολύ μεγάλη διεθνής αναγνώριση που απολαμβάνει
η ερευνητική ομάδα έχουν σημαντική συμβολή στην επιστημονική εξέλιξη και τη δημιουργία ευκαιριών σε παγκόσμιο επίπεδο για τους νέους ερευνητές-μέλη του.
Ο Παναγιώτης Διαμαντουλάκης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής
Γλωσσάρι
LiFi: Το Li-Fi (σύντμηση του Light Fidelity) είναι μια νέα τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας κυρίως για εσωτερικούς χώρους, η οποία χρησιμοποιεί το φως από τις λάμπες φωτισμού LED για τη μετάδοση δεδομένων.
Κοχλιακά εμφυτεύματα: Σύστημα υποβοήθησης της ακοής σε άτομα με σοβαρή έως βαριά νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Αποτελείται από δύο μέρη, ένα που τοποθετείται εξωτερικά πίσω από το αυτί και το εσωτερικό εμφύτευμα το οποίο τοποθετείται χειρουργικά ακριβώς κάτω από το δέρμα.