Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Πολλοί σχολιαστές βασίζονται σήμερα σε μια θεωρία με βάση την οποία η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας, ο λαϊκισμός και η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας απειλούν την ίδια την επιβίωση της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα αίτια δυσαρέσκειας στη Δύση είναι στην πραγματικότητα συμπτώματα άλλων βαθύτερων προβλημάτων, ακόμη και στην οικονομία.
Τα κέρδη των εταιρειών φαίνεται να αυξάνονται συνεχώς αλλά υπάρχουν ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία αύξησης των επενδύσεων ή των μισθών. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγικότητα σε πολλές προηγμένες οικονομίες φαίνεται να είναι πιο χαμηλή. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δυτικοί ψηφοφόροι έχουν στραφεί σε κόμματα υπέρ της αντίδρασης.
Πολλά άλλαξαν μετά το 2008. Την περασμένη δεκαετία οι αγορές φάνηκαν να σταμάτησαν να προσφέρουν ανάπτυξη για τους πολλούς. Ετσι οι ψηφοφόροι στράφηκαν σε πολιτικές φωνές στα αριστερά και δεξιά που μέχρι τότε δεν εισακούγονταν.
Προκειμένου να προσφέρει στους ψηφοφόρους μια καλύτερη επιλογή, τα κεντρώα κόμματα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα. Να εξασφαλίσουν ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα παρέχουν τα ίδια ευνοϊκά αποτελέσματα στην οικονομία για τους πιο πολλούς, όπως γινόταν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Επίσης στην κινεζοαμερικανική διαμάχη για το εμπόριο και την τεχνολογία η ουσία της σύγκρουσης είναι οικονομική. Εντός της επόμενης δεκαετίας η οικονομία της Κίνας πιθανότατα θα ξεπεράσει εκείνη των ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη στον κόσμο. Κατά τη γνώμη μου, οι δυτικοί πολιτικοί θα πρέπει να καταπολεμούν τον φόβο για την Κίνα και να ενθαρρύνουν τις κοινωνίες τους να αποδέχονται περισσότερο τη χώρα αυτή.
Η οικονομική πρόοδος στην Κίνα δεν θα εμποδίσει τα 327 εκατομμύρια Αμερικανούς να γίνουν οι ίδιοι πλουσιότεροι. Εάν η Δύση υιοθετήσει λογικές πολιτικές, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές της θα επωφεληθούν σημαντικά από την ανάπτυξη της Κίνας. Θα ήταν μια τραγωδία να θυσιάσουμε τη συλλογική μας ευημερία ως αποτέλεσμα σκέψεων που δεν είναι ξεκάθαρες.
Ο Τζιμ Ο'Νιλ είναι πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management και πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. Είναι πρόεδρος της Chatham House