Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Είναι ανεύθυνο να μην εμβολιάζεται κανείς έναντι ασθενειών για τις οποίες υπάρχει πρόληψη» δηλώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παστέρ Στιούαρτ Κόουλ, διαβεβαιώνοντας τους έλληνες και ευρωπαίους πολίτες ότι «τα εμβόλια δοκιμάζονται αυστηρά για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή πριν διατεθούν για χρήση στον ευρύτερο πληθυσμό». Ο βρετανός πρόεδρος του κορυφαίου ερευνητικού ινστιτούτου επεξηγεί ότι τα εμβόλια παρακολουθούνται επιστημονικά και μετά το προκλινικό στάδιο, αφού ξεκινήσουν να χρησιμοποιούνται ευρύτερα, για πιθανές παρενέργειες. «Οι παρενέργειες, όμως, εξαρτώνται και από κάθε άτομο, είμαστε όλοι διαφορετικοί, έχουμε διαφορετικά γονίδια, τα οποία καθορίζουν την αντίδρασή μας στο περιβάλλον, σε αλλεργιογόνες αιτίες και στα εμβόλια. Ομως, τα ανεπιθύμητα συμβάντα είναι σπάνιες περιπτώσεις» δηλώνει, μιλώντας στα «ΝΕΑ».
Σχολιάζοντας την αρνητική εξέλιξη της έξαρσης ιλαράς στη χώρα μας ο κ. Κόουλ θεωρεί ότι «στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπου υπάρχει έξαρση ιλαράς, οφείλεται κυρίως σε ανεπαρκή κάλυψη του πληθυσμού με εμβολιασμό. Είτε διότι τα άτομα αρνούνται να εμβολιαστούν είτε διότι τα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα. Ομως, στις περισσότερες φορές οι λόγοι είναι θρησκευτικοί ή δεοντολογικοί και ηθικοί για τους οποίους οι άνθρωποι αρνούνται τον εμβολιασμό, κάτι που θεωρώ εντελώς ανεύθυνο, διότι το να μην εμβολιάζονται τα παιδιά έναντι της ιλαράς σημαίνει ότι η ζωή τους κινδυνεύει. Το ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα σε περιπτώσεις ιλαράς είναι αρκετά σημαντικό - και το χειρότερο η ιλαρά μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη. Είναι ανεύθυνο να μην εμβολιάζεται κανείς έναντι ασθενειών, για τις οποίες υπάρχει πρόληψη. Ως ώριμοι ευρωπαίοι πολίτες μπορούμε να προστατέψουμε ο ένας τον άλλο» λέει, επιβεβαιώνοντας, πάντως, ότι στην Ευρώπη η κάλυψη του πληθυσμού από εμβόλια είναι πάνω από 90% του πληθυσμού, κάτι που σημαίνει υψηλό βαθμό προστασίας.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ο βρετανός επιστήμονας θεωρεί ότι πρέπει ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός στο σύνολο της ΕΕ. «Πολλές χώρες εφαρμόζουν προγράμματα υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως στη Γαλλία, όπου για να εγγραφούν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έναντι έντεκα παιδικών ασθενειών». Κατά τον πρόεδρο του Παστέρ η έρευνα στα φάρμακα και τα εμβόλια «παρεμποδίζεται» σήμερα από το λεγόμενο φαινόμενο της «κοιλάδας του θανάτου». Πρόκειται για όρο, που χρησιμοποιείται κυρίως στον κόσμο των start ups, ο οποίος αναφέρεται στη δυσκολία κάλυψης της αρνητικής ταμειακής ροής στα αρχικά στάδια μιας προσπάθειας προτού το αποτέλεσμα φέρει έσοδα από πραγματικούς πελάτες.
«Δυστυχώς η αγορά των εμβολίων δεν είναι πολύ μεγάλη αγορά και το κόστος για έρευνα και παραγωγή μπορεί να είναι πολύ υψηλό. Και κυρίως στην τελική φάση, όπου γίνονται οι δοκιμές σε ανθρώπινους πληθυσμούς» λέει ο γνωστός ανά τον κόσμο καθηγητής στη Μικροβιακή Παθογένηση. Θα μπορούσαν οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες να συμμετέχουν σε έρευνες; «Μικρές εταιρείες δυσκολεύονται να αναλάβουν το συνολικό κόστος παραγωγής ενός εμβολίου και χρειάζονται κίνητρα. Για παράδειγμα μέσω χρηματοδότησης ή μέσω πλεονεκτημάτων από αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως το δικαίωμα γρήγορης προώθησης των προϊόντων τους μέσω ταχύτερων διαδικασιών έγκρισης» λέει, προσθέτοντας ότι «σε μεγάλο βαθμό οι κυβερνήσεις και η ΕΕ μπορεί να βοηθήσουν, ειδικότερα μέσω χρηματοδότησης. Θα πρέπει να καταλάβουν οι υπουργοί Οικονομικών πόσο σημαντική είναι η χρηματοδότηση της έρευνας αυτού του είδους».
Για τον καρκίνο της μήτρας. Τι λέει για το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας, για το οποίο έχει αναπτυχθεί και στη χώρα μας δημόσιος διάλογος όσον αφορά την ασφάλειά του. «Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αποδειχτεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στις χώρες, που έχει χρησιμοποιηθεί για δύο σχεδόν δεκαετίες και μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου της μήτρας σημαντικά. Ορισμένες κοινότητες είναι εναντίον, καθώς φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σεξουαλική αταξία κυρίως μεταξύ των εφήβων. Αλλά θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να προστατέψουν τον εαυτό τους. Είναι καλό παράδειγμα ενός εμβολίου που μπορεί να προστατέψει εναντίον της πιθανότητας θανάτου» λέει ο κ. Κόουλ, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής του διεθνούς ινστιτούτου υγείας στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο (EPFL).
Ποιος είναι ο κύριος κορμός έρευνας του Παστέρ; «Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη εμβολίων κατά ασθενειών για τις οποίες δεν υπάρχουν εμβόλια. Κάποιες είναι νέες όπως ο Εμπολα και η Ζίκα, οι επονομαζόμενες αναδυόμενες ασθένειες, που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια. Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε γρήγορα και να αναπτύσσουμε τα νέα εμβόλια. Εχουμε ασθένειες, όμως, όπως η φυματίωση στις οποίες τα διαθέσιμα εμβόλια δεν ανταποκρίνονται επαρκώς, και πάνω από τριάντα χρόνια γίνεται προσπάθεια να βελτιώσουν τα εμβόλια, χωρίς επιτυχία. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν μπορούμε να βρούμε καλύτερη λύση, και γι' αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα. Κάποιες φορές η έρευνα αποδίδει γρήγορα, όπως στην περίπτωση του Εμπολα». Πέρα από την έρευνα στα εμβόλια, το Παστέρ - όπου δέκα επιστήμονες έχουν βραβευτεί με Νομπέλ Ιατρικής στο πέρασμα του χρόνου - επικεντρώνεται σε έρευνες στο πεδίο της αντιμικροβιακής αντοχής η οποία είναι μια αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία, καθώς επίσης και στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου.