Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Επενδύσεις 3 έως 4 δισ. ευρώ και σταδιακή εξάλειψη των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος φέρνει απόφαση που έλαβε τον περασμένο Ιούλιο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, και σύμφωνα με αυτή όλα τα νησιά του Αιγαίου πλην δύο θα πρέπει να διασυνδεθούν ηλεκτρικά με το ηπειρωτικό σύστημα. Ειδικότερα η ΡΑΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της έχει εκχωρήσει η νομοθεσία και κατόπιν μελετών που διενήργησε το προηγούμενο διάστημα ζητεί από τους διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, τη δρομολόγηση όλων των διαδικασιών για την ηλεκτροδότηση των Δωδεκανήσων με υποθαλάσσιο καλώδιο από το ΚΥΤ Κορίνθου, των νησιών του Βορείου Αιγαίου είτε με τη Βόρεια Ελλάδα είτε με τη Λάρυμνα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη οι διασυνδέσεις των Δυτικών Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης με Αττική και Πελοπόννησο.
Ολες οι διασυνδέσεις εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το 2030 και τα έργα αυτά αναμένεται να οδηγήσουν αφενός στην ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών και αφετέρου σχεδόν στον μηδενισμό των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν όλοι οι πολίτες και ανέρχονται ετησίως σε τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό το χρεώνονται οι καταναλωτές εξαιτίας της λειτουργίας των ντιζελοκίνητων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά.
Επιπλέον, η ΡΑΕ αποφάσισε ώστε δύο από τα νησιά του Αιγαίου, η Μεγίστη (Καστελλόριζο) και ο Αϊ-Στράτης να μετεξελιχθούν σε «πράσινα», δηλαδή να αναπτυχθούν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αποθήκευσης, ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομα.
Project. Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ήδη έχει συμπεριλάβει στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της περιόδου 2020 - 2029 την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, ένα project ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Προβλέπει τη διασύνδεση της Κω με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς μέσω του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου συνεχούς ρεύματος μήκους 380 χλμ. και μεταφορικής ικανότητας 900 MW (Μεγαβάτ). Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η διασύνδεση της Κω με τη Ρόδο και της Ρόδου με την Κάρπαθο. Δρομολογείται έτσι η δημιουργία ενός ακόμα νησιωτικού «ηλεκτρικού διαδρόμου» που θα επιτρέψει την αξιόπιστη ηλεκτροδότηση των Δωδεκανήσων από το Σύστημα και την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ, με σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Πιο αναλυτικά, το έργο της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων αφορά τη διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της ομάδας των νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου η οποία περιλαμβάνει τα εξής έξι αυτόνομα Ηλεκτρικά Συστήματα (ΗΣ):
1. Κάρπαθος (Κάσος διασύνδεση υπό Μέση Τάση).
2. Ρόδος (Χάλκη διασύνδεση υπό Μέση Τάση).
3. Σύμη
4. Κως - Κάλυμνος (Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί διασύνδεση υπό Μέση Τάση).
5. Πάτμος και Αρκιοί (Μαράθι διασύνδεση υπό Μέση Τάση).
Δυτικές Κυκλάδες. Στα περίπου 386 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επένδυση για τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων. Πρόκειται για τη λεγόμενη τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. Τα νησιά που θα διασυνδεθούν μεταξύ τους και στο τέλος με το Λαύριο είναι: Θήρα (Σαντορίνη) - Μήλος - Φολέγανδρος - Σέριφος - Σίφνος - Κύθνος. Το έργο ήταν αρχικώς προγραμματισμένο να προκηρυχθεί το 2021 και να ολοκληρωθεί με την ηλέκτριση του καλωδίου σταδιακά από το 2023 έως το 2024. Ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να φέρει έναν χρόνο νωρίτερα το έργο κι έτσι τα νησιά αυτά θα διασυνδεθούν ηλεκτρικά με το ηπειρωτικό σύστημα (Λαύριο) το 2023.
Βόρειο Αιγαίο. Το πράσινο φως άναψε η ΡΑΕ και για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Λήμνου και της Σάμου, τα οποία θα διασυνδεθούν με υποβρύχιο καλώδιο είτε με τη Θράκη είτε με το ΚΥΤ Λάρυμνας.
Κρήτη. Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι δύο διασυνδέσεις της Κρήτης με την Πελοπόννησο και την Αττική, έργα τα οποία ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ. Το μικρό καλώδιο που θα συνδέσει το νησί με την Πελοπόννησο θα είναι έτοιμο το 2020 και το μεγάλο που θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα επάρκειας των τεσσάρων νομών θα έχει πάρει ρεύμα εντός του 2022.