Μαύρη τρύπα στις οδικές τουριστικές αφίξεις του πρώτου εξαμήνου του 2019, που υστερούν κατά 12%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Οι οδικές αφίξεις, που εξυπηρετούνται κυρίως από τα βόρεια σύνορα της χώρας, αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών τουριστικών αφίξεων κάθε χρόνο, δεδομένου ότι οδικώς καταφθάνει πλέον στην Ελλάδα το 29% των εισερχόμενων τουριστών.

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες που ήρθαν πέρυσι οδικώς στη χώρα μας για διακοπές ανήλθαν σε 8,8 εκατομμύρια, έναντι 30,3 εκατ. που ήταν συνολικά ο εισερχόμενος τουρισμός (πλην κρουαζιέρας).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ, «παρουσιάζουν υστέρηση όλους τους μήνες». Η συνολική υστέρηση αποτιμάται σε 536.000 επισκέπτες, αριθμός που αντιστοιχεί σε μείωση 12% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Πάντως, η εικόνα δεν είναι ενιαία, καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά χώρα προέλευσης και μεθοριακό σταθμό που καταγράφονται οι διελεύσεις των επισκεπτών. Για παράδειγμα, οι αφίξεις από την Αλβανία έχουν επανέλθει από τον περασμένο Μάιο σε θετικούς ρυθμούς, ενώ οι αφίξεις από τη Βουλγαρία καταγράφουν σταθερά αρνητικά διψήφια νούμερα από την αρχή του έτους. Επίσης, οι αφίξεις από τα Σκόπια εμφάνισαν θετικό πρόσημο τον Απρίλιο και τον Ιούνιο και αρνητικό πρόσημο όλους τους υπόλοιπους μήνες, ενώ οι αφίξεις από την Τουρκία αν και είχαν αρνητικό ξεκίνημα, επανήλθαν σε θετικούς ρυθμούς από τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, το κύριο χαρακτηριστικό των τουριστών που έρχονται οδικώς στην Ελλάδα είναι η δυνατότητά τους να αλλάζουν ή να επιλέγουν προορισμό την τελευταία στιγμή, χωρίς να τους απασχολούν ακυρωτικά κόστη όπως π.χ. τα αεροπορικά εισιτήρια. Ως εκ τούτου, το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στις αντίστοιχες αγορές προέλευσης των επισκεπτών είναι καθοριστικό για τις επιλογές διακοπών που θα κάνουν.