Με την προτροπή του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού ότι «το έθνος μας πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές», ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρηματολόγησε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, η επικύρωση της οποίας αποτελεί, όπως διευκρίνισε, ένα ιστορικό γεγονός.

«Αναμετριόμαστε με τη συνείδησή μας αλλά και με την ιστορική μας ευθύνη» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Πρωθυπουργού που με την ομιλία του έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να πορευθεί στον δρόμο προς τις εκλογές, με επιθετική ρητορική, υπερασπιζόμενος μια κεντρική πολιτική του επιλογή, ενώ κατήγγειλε και τις επιθέσεις σε βουλευτές.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αξιοποίησε σειρά παλαιότερων δηλώσεων και παρεμβάσεων των κεντρικών στελεχών της ΝΔ, θέλοντας να υποστηρίξει το αφήγημά του ότι η παρούσα κυβέρνηση κινήθηκε πιο προωθημένα για την εξεύρεση εθνικά επωφελούς λύσης, κινούμενη στην εθνική γραμμή που είχε χαραχθεί τα προηγούμενα χρόνια. «Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία, είμαι εγώ…» διαμήνυσε, κατηγορώντας ουσιαστικά την αντιπολίτευση για μικροκομματισμό μπροστά σε ένα εθνικό ζήτημα.

Μάλιστα, αφού χαρακτήρισε μαξιμαλιστική τη θέση που συμφωνήθηκε, πλην ΚΚΕ, στο περίφημο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών το 1992, περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παράγωγού του από τη γειτονική χώρα, διευκρίνισε ότι ουδέποτε εφαρμόστηκε από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής από το 1992 και μετά.

Η αναφορά αυτή ήταν ιδιαίτερα καθοριστική διότι ο στόχος του είναι στον δρόμο προς τις εκλογές, όταν προκαλείται ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, να θυμίζει τι έπραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και σημείωσε με έμφαση ότι τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας τον απεδέχθη πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς, όταν υπέγραψε, όπως είπε, τον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές συμφωνίες, στις 2 Δεκεμβρίου 1991, με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της κατάληψης της Κεντροαριστεράς, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στο Κίνημα Αλλαγής και στη Φώφη Γεννηματά, η οποία – όπως είπε – ταυτίζεται εύκολα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ενδιαφέρον ήταν η επίθεση και στο ΚΚΕ με τη φράση «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με τις ερινύες σας», αλλά και η αναγνώριση της στάσης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που είχε «θάρρος και τόλμη» στο συγκεκριμένο ζήτημα.