Μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις στην ιστορία της περνά η Βρετανία και, προς το παρόν, δεν φαίνεται να έχει τέλος. Η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι επιβίωσε οριακά χθες το βράδυ (με 325 ψήφους υπέρ και 306 κατά) της πρότασης μομφής που υπέβαλε εναντίον της το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών, ανέφερε πως η Μέι είναι επικεφαλής «μιας κυβέρνησης – ζόμπι» και ζήτησε να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. «Αν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει νόμους από το Κοινοβούλιο, πρέπει να προσφύγει στον λαό για να λάβει νέα εντολή» τόνισε. Οι Συντηρητικοί βουλευτές συσπειρώθηκαν γύρω από την πρωθυπουργό, καθώς δεν επιθυμούν να πάνε σε εκλογές, συνεχίζουν όμως πολλοί εξ αυτών να διαφωνούν με το σχέδιό της για το Brexit. Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, πάντως, χθες οι βρετανοί βουλευτές βρήκαν χρόνο να συζητήσουν και… για το ύψος των γραμματοκιβωτίων.

Η Μέι, λοιπόν, μπορεί να κέρδισε χθες, όμως δείχνει αδύναμη να οδηγήσει τη χώρα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση σε σχέση με το Brexit. H ντροπιαστική ήττα της συμφωνίας που έκλεισε η Μέι με τις Βρυξέλλες για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου, ήταν η χειρότερη ήττα για κυβέρνηση της Βρετανίας στη σύγχρονη εποχή. Τώρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά – το μόνο στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι βουλευτές είναι η επιθυμία να αποφύγουν μια άτακτη έξοδο που θα είναι οικονομικά οδυνηρή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν μπορούν να συμφωνήσουν στον μηχανισμό με τον οποίο θα επιτύχουν κάτι τέτοιο.

Οι συνεργάτες της βρετανίδας πρωθυπουργού είναι κατηγορηματικοί: η Μέι δεν εγκαταλείπει τη συμφωνία, παρά τη μεγάλη ήττα της. Και δεν παραιτείται από την Ντάουνινγκ Στριτ. Οι αναλυτές παρατηρούν πως η μάχη για την επιβίωσή της είναι ακόμα πιο έντονη μέρα με τη μέρα, με την ελπίδα ότι κάτι – οτιδήποτε – μπορεί να αλλάξει. Μια τέτοια σανίδα σωτηρίας μπορεί να είναι το σενάριο που ανέφεραν χθες οι «Times». Η εφημερίδα έγραψε πως αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξετάζουν σχέδια ώστε να καθυστερήσει το Brexit έως το 2020, καθώς Γερμανία και Γαλλία διατύπωσαν την πρόθεσή τους να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο, μεσούσης της πολιτικής κρίσης στο Λονδίνο. Ο προηγούμενος σχεδιασμός αφορούσε μια αναβολή διάρκειας τριών μηνών για το διαζύγιο, από την 29η Μαρτίου στα τέλη Ιουνίου, ωστόσο τώρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκαν οι «Times», ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν νομικές οδούς προκειμένου να αναβληθεί η αποχώρηση της Βρετανίας έως τον επόμενο χρόνο.

Τώρα η Τερίζα Μέι αρχίζει να ετοιμάζει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο. Από χθες το βράδυ κιόλας ξεκίνησε συνομιλίες τόσο με βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος όσο, όπως δήλωσε, «και με βουλευτές άλλων κομμάτων με εποικοδομητικό πνεύμα» ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων. Τόσο η πρωθυπουργός όσο και ο εκπρόσωπός της αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πάντως εάν θα γίνουν συνομιλίες με τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών. Οι ιδέες που θα προταθούν «θα πρέπει να μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων και να έχουν επαρκή υποστήριξη στη Βουλή», ανέφερε η Μέι, σε μια προειδοποίηση προς τους βουλευτές που ελπίζουν να προωθήσουν ένα προσωπικό ή μη ρεαλιστικό όραμα για το Brexit.

Η Μέι πρέπει να παρουσιάσει μια «ουδέτερη πρόταση» στη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι τη Δευτέρα. Αυτό θα μπορούσε να τροποποιηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρητικά όσοι έχουν τις δικές τους ιδέες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τον έλεγχο της διαδικασίας. Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου επιτρέψει τέτοιες παρεμβάσεις.