Πρώτη φορά, συναντήθηκαν στη Γερμανία, στις 7 Ιουλίου του 2017. Ο αμερικανός πρόεδρος, αποκάλυψε η «Washington Post», πήρε μετά τις σημειώσεις του διερμηνέα του και τον διέταξε να μην αποκαλύψει τα όσα είχε ακούσει σε κανέναν. Λίγες ώρες αργότερα, στη διάρκεια του δείπνου, ο Ντόναλντ Τραμπ τράβηξε μία καρέκλα δίπλα σε εκείνη του ρώσου ομολόγου του ώστε να μιλήσουν οι δυο τους χωρίς κανέναν αμερικανό αυτήκοο μάρτυρα.

Η τρίτη τους συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Βιετνάμ, στις 11 Νοεμβρίου του 2017. Αργότερα, ο Τραμπ δήλωσε πως «πραγματικά πιστεύει» τον Πούτιν όταν αυτός αρνείται κάθε ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Ακολούθησε μια επίσημη, όσο και θρυλική, σύνοδος στο Ελσίνκι, στις 16 Ιουλίου του 2018: οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για περισσότερες από δύο ώρες παρουσία μόνο των διερμηνέων τους. Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Τραμπ φάνηκε να προτιμά για ακόμα μια φορά τις διαψεύσεις του Πούτιν από το συμπέρασμα των ίδιων του των υπηρεσιών πληροφοριών πως η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Πιο πρόσφατα, τον Δεκέμβριο, οι δυο τους κουβέντιασαν στο Μπουένος Αϊρες, στο περιθώριο συνόδου του G20 – παρότι ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πως δεν θα συναντούσε τον Πούτιν λόγω της ρωσικής επιθετικότητας.

Καθεμία από τις πέντε συναντήσεις που είχε ο Τραμπ με τον ρώσο πρόεδρο αφότου ανέλαβε καθήκοντα, επισημαίνουν οι «New York Times», δημιουργεί επιπλέον υποψίες όσον αφορά τη σχέση τους. Ο ασυνήθιστα μυστικοπαθής τρόπος με τον οποίο έχει διαχειριστεί ο Τραμπ αυτές τις συνομιλίες, το μυστήριο που τις περιβάλλει, μοιάζει να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του Ρόμπερτ Μιούλερ, του ειδικού ανακριτή που ερευνά τις σχέσεις ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο και τη Ρωσία. Και προκαλεί θόρυβο στο Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί πιέζουν να ζητηθούν δικαστικά οι σημειώσεις των προεδρικών διερμηνέων, ή να κλητευθούν οι ίδιοι οι διερμηνείς.

Βετεράνοι προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μπορούν να θυμηθούν ούτε ένα προηγούμενο προέδρου που να συναντάται μόνος με αντίπαλό του και να κρατά τόσο πολλούς συμβούλους του στο σκοτάδι όσον αφορά τη συνομιλία τους. «Είναι παράξενο να θέλεις να κρύψεις πληροφορίες από την ίδια σου την ομάδα» λέει ο Αντριου Σ. Βάις, σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον σε θέματα Ρωσίας.

«Και οι πέντε πρόεδροι για τους οποίους έχω εργασθεί, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, ήθελαν ακριβείς σημειώσεις, αν μη τι άλλο για να προστατεύσουν την ακεραιότητα της αμερικανικής πλευράς της συζήτησης από μετέπειτα προσπάθειες των Σοβιετικών ή των Ρώσων να τη χειραγωγήσουν» προσυπογράφει η Βικτόρια Τζ. Νάλαντ, διπλωμάτης καριέρας. «Αν υπάρχει ένας πρόεδρος που θα έπρεπε να θέλει μάρτυρες και προστασία, αυτός είναι ο Ντόναλντ Τραμπ» προσθέτει ο Ρίτσαρντ Ν. Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και σύμβουλος τεσσάρων προέδρων. «Και εντούτοις, επέλεξε να μην το κάνει».

Ο εκλεκτός του Τραμπ για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ επέμεινε προχθές κατά την ακρόασή του από τη Γερουσία ότι «δεν πρόκειται να ανεχθεί μπούλινγκ» από τον Λευκό Οίκο, ότι δεν συμμερίζεται την άποψη του Τραμπ περί «κυνηγιού μαγισσών» εις βάρος του, ότι πιστεύει πως η Ρωσία προσπάθησε πράγματι να αναμειχθεί στις προεδρικές εκλογές του 2016, «ότι πρέπει να ερευνήσουμε το θέμα σε βάθος».  Η έρευνα του Ρόμπερτ Μιούλερ προχωράει. Οι υποψίες εντείνονται. Μόλις πρόσφατα, οι «New York Times» αποκάλυψαν πως μετά την αποπομπή του τότε διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, από τον Τραμπ το 2017, το Ομοσπονδιακό Γραφείο ερευνών ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν ο αμερικανός πρόεδρος ενεργούσε για λογαριασμό της Ρωσίας. Για «συκοφαντίες» έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος, για «ανοησίες» το Κρεμλίνο.