Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να γίνουν 6.000 μεταφορές προσφύγων από τα νησιά προς το εσωτερικό της χώρας και να δημιουργηθούν 24.000 νέες θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, βάσει του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Συνολικά 42.000 πολίτες τρίτων χωρών έφτασαν στην Ελλάδα από τις αρχές του 2018, την ώρα που το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι ο αριθμός μετά βίας ξεπερνούσε τις 36.000. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς δεν ήταν άλλο από τη ραγδαία αύξηση των αφίξεων μέσω του Εβρου. Οπως άλλωστε τόνισε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, από 1 Ιανουαρίου έως 12 Νοεμβρίου 2018 υπολογίζεται ότι πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα 16.300 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 14.250 καταγράφηκαν, σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι από τον αντίστοιχο αριθμό του 2017.

Την ίδια στιγμή, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έφτασαν 28.031 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα οι μεταφορές προς το εσωτερικό της χώρας ανήλθαν σε 23.014. Στόχος του υπουργείου είναι να δοθεί περαιτέρω βαρύτητα στην αποφόρτιση των νησιών, ώστε, όπως προανήγγειλε ο Βίτσας, να φτάσουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο «σημείο μηδέν», δηλαδή στα όρια δυναμικότητάς τους. Σήμερα στα νησιά εκτιμάται ότι βρίσκονται 16.899 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 13.836 διαμένουν στα ΚΥΤ. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σήμερα στην Ελλάδα ζουν 73.000 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 65.000 βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ελληνικού κράτους, της Υπατης Αρμοστείας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ενώ οι υπόλοιποι είτε φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών είτε στις κοινότητές τους.

Ωστόσο, ως… μελανό σημείο των προσπαθειών που κάνει το υπουργείο θα μπορούσε να χαρακτηριστούν οι μόλις 290 επιστροφές προς την Τουρκία. Οπως παραδέχθηκε ο Βίτσας, ένα από τα προβλήματα που έβαζε μέχρι τώρα εμπόδια στις επιστροφές ήταν και το γεγονός της αργής εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και της επίδοσης των αποφάσεων, παρ’ όλ’ αυτά πλέον οι ρυθμοί έχουν αυξηθεί.

Στο μεταξύ μέχρι σήμερα έχουν γίνει, βάσει της συμφωνίας Ελλάδας – Γερμανίας, 177 οικογενειακές επανενώσεις. Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του έτους αυτές θα πρέπει να φτάσουν τις 2.000. Με την ίδια συμφωνία, επεστράφησαν στην Ελλάδα τέσσερα άτομα, τα οποία είχαν εντοπιστεί παράνομα στα γερμανοαυστριακά σύνορα.

ΣΤΗ ΣΑΜΟ. Στη λίστα με τους στόχους για το 2019, ήδη το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει βάλει τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ στη Σάμο, το οποίο θα έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 1.200 ατόμων και όπως διευκρίνισε ο Βίτσας, η λειτουργία του θα αρχίσει όταν κλείσει η υπάρχουσα δομή στο Βαθύ.

Εκτός χρονοδιαγράμματος, ωστόσο, έχει βγει το έργο του βιολογικού καθαρισμού στη Μόρια, έργο το οποίο, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2018 και τώρα πάει για τον Μάρτιο της επόμενης χρονιά. «Δεν είναι εξ ολοκλήρου δική μας η ευθύνη, αλλά την αναλαμβάνουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σύμφωνα με τον Βίτσα, το υπουργείο έχει 1.600 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων έχουν καλυφθεί οι 700. «Ευελπιστούμε μέσα στο 2019 να μπορούν να καλυφθούν μέσω προσλήψεων άλλες 400 – 500». Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένονται νομοθετικές παρεμβάσεις, η βασικότερη από τις οποίες είναι η ανασυγκρότηση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η οποία θα λειτουργεί ως αυτοτελής διεύθυνση του υπουργείου.