Ο Αλέξης Τσίπρας βιάστηκε το περασμένο Σάββατο να προαναγγείλει έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες, χωρίς περικοπή των συντάξεων. Οι δηλώσεις τού επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ χθες από το Λουξεμβούργο ήρθαν να υπογραμμίσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο κλεφτοπόλεμος για τις συντάξεις παραμένει σε πλήρη εξέλιξη και τίποτα ακόμη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Σενάρια μικρότερων περικοπών ή αναστολής των περικοπών υπό προϋποθέσεις παραμένουν ενεργά στους κόλπους των θεσμών, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αρμόδιες πηγές δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο εντός των επομένων ημερών να βρεθεί στην Αθήνα ανώτερο κλιμάκιο της Κομισιόν – πέραν της μόνιμης μονάδας ECFIN η οποία παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις – για έναν νέο γύρο συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετική την υπεραπόδοση στον προϋπολογισμό προσθέτοντας όμως ότι «δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων». Για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, «πρέπει ακριβώς να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν».

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ. Πληροφορίες τις οποίες είχαν μεταφέρει την προηγούμενη εβδομάδα «ΤΑ ΝΕΑ» ανέφεραν ότι κατά τις εκτιμήσεις των θεσμών, ενδεχόμενη μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων το 2019 σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση θετικών μέτρων 765 εκατ. ευρώ οδηγεί σε δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου 3,5% του ΑΕΠ, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% που εκτιμά η κυβέρνηση.

 Αν η ψαλίδα δεν κλείσει στις εν εξελίξει συζητήσεις, τότε ή θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα μέρος των περικοπών των συντάξεων, ή να περιοριστούν περαιτέρω τα θετικά μέτρα ή να ληφθούν ισοδύναμα. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητεί τίποτα λιγότερο από ακύρωση του μέτρου. Στους κόλπους των θεσμών όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επικρατεί η άποψη ότι οι προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις αποτελούν ένα «υψηλής δημοσιονομικής ποιότητας» μέτρο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν το καταργείς, ιδίως όταν μαζεύονται σύννεφα πάνω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και επιμέρους της ευρωζώνης. Κατά την εκτίμηση ορισμένων αξιωματούχων στους κόλπους των θεσμών ένα τέτοιο μέτρο «το αναστέλλεις ή το μεταβάλλεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν το ακυρώνεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, στις Βρυξέλλες εξετάζουν και το ενδεχόμενο να απαιτηθεί από την Αθήνα να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου που προβλέπεται να ισχύσει από 1/1/2020, εφόσον δεν μειωθούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν στο σύνολό τους οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ.

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ. Στους κόλπους της αλλοτινής τρόικας, οι τάσεις είναι για μία ακόμη φορά διχασμένες. Η Κομισιόν τηρεί ξεκάθαρα την πιο θετική στάση και μέσω του επιτρόπου Μοσκοβισί πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο, είχε βάλει στο τραπέζι την «ευελιξία» αναφορικά με τις προνομοθετημένες μειώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως φάνηκε και από δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, δεν θέλει καν να εμπλακεί στη συζήτηση για το εάν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις στην Ελλάδα. Ούτως ή άλλως, ο Ντράγκι πιθανότατα θα κληθεί αργά ή γρήγορα να σβήσει πολύ μεγαλύτερες φωτιές με φόντο τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως έγραψαν το Σάββατο «ΤΑ ΝΕΑ», έχει δώσει ένα τρίμηνο παράθυρο ελιγμών στην ελληνική κυβέρνηση με την απόφασή του να μην τοποθετηθεί επί του θέματος έως τις αρχές του 2019, όταν θα εκδοθεί η πρώτη δική του μεταμνημονιακή έκθεση. Εως τότε, έχει διαμηνύσει «βρείτε τα με τους Ευρωπαίους».

Ο ESM εμφανίζεται ο πιο «σκληρός». Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είναι ο πρώτος αξιωματούχος ο οποίος αφήνει να εννοηθεί πως ανάμεσα στην ακύρωση και την πλήρη εφαρμογή του μέτρου μπορεί να υπάρξουν και ενδιάμεσες λύσεις, θέτοντας μάλιστα και μία επιπλέον παράμετρο. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καλύψει κανείς την όποια υπεραπόδοση» είπε χθες προσθέτοντας πως «υπάρχει, για παράδειγμα, και η ιδέα της μείωσης των φόρων», με την υποσημείωση ότι «στην Ελλάδα η φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί».

Το σενάριο μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις, το οποίο ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό, οδηγεί σε ακύρωση των επίσης προνομοθετημένων αντίμετρων ύψους 2 δισ. ευρώ τα οποία, κατά την άποψη κυρίως του ΔΝΤ στο παρελθόν, θεωρούνταν κρίσιμα για την ανάταξη της οικονομίας και τη μείωση των φορολογικών βαρών.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ. Τέλος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε «πολύ καλή και ευφυή απόφαση την ιδέα για τα δύο σενάρια για τον προϋπολογισμό, καθώς μας έδειξαν αφενός τι θέλουν, αφετέρου τι συμφώνησαν και έτσι υπάρχει βάση για συζήτηση», κατέγραψε τις πρώτες επιπτώσεις της ιταλικής κρίσης σε «μια-δυο ελληνικές τράπεζες» – επλήγησαν μερικώς είπε – συνδέοντας τις επιπτώσεις αυτές με τα πολύ υψηλά επίπεδα «κόκκινων» δανείων και επανέλαβε πως το «μαξιλάρι διαθεσίμων» παρέχει κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της επόμενης διετίας, αν και «δεν πρέπει να περιμένουν τόσο» για την επόμενη έξοδο στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι από βήματος Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης είχε υποστηρίξει πως ο προϋπολογισμός έχει μόνο ένα σενάριο, χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις.