Την κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ υπερασπίζεται με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και επιμένει πως ο τελικός στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας. Παράλληλα χαρακτηρίζει πετυχημένο, σοβαρό και ευπατρίδη πολιτικό τον Νίκο Κοτζιά και αναφερόμενος στην παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι δεν αλλάζει η πολιτική της κυβέρνησης, καθώς παραμένει ζητούμενο η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν θέλει να γίνει σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση η παραίτηση Κοτζιά;

«Ηταν μια δύσκολη και στενάχωρη στιγμή, παραιτήθηκε ένας επιτυχημένος υπουργός, ένας σοβαρός άνθρωπος, ένας ευπατρίδης πολιτικός. Η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εξωτερικών δεν σημαίνει αλλαγή πολιτικής. Το ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση του οδικού χάρτη για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και η συνέχιση του κυβερνητικού έργου για την επόμενη μέρα μετά τα Μνημόνια σε όλα τα πεδία άσκησης κυβερνητικής πολιτικής».

Η παραίτησή του μήπως δημιουργεί εύλογα ερωτήματα γύρω από την εγκυρότητα της συμφωνίας των Πρεσπών;

«Η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εγγυάται πολιτικά τη συνέχιση στην εξωτερική πολιτική της χώρας και στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί. Να σας θυμίσω ότι είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που σε μια σειρά από δύσκολες στιγμές διαπραγματεύτηκε και χειρίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών διαπραγματευόμενος με τον κ. Ζάεφ. Το θέμα παραμένει ανοιχτό 25 χρόνια, πρέπει τώρα να λυθεί».

Μήπως κάνετε δεύτερες σκέψεις για τη χρονική συγκυρία της παραίτησης;

«Οχι. Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού απαντάει σε όλους και σε όλα, απαντάει διεθνώς, διμερώς, στο εσωτερικό της χώρας και στο εσωτερικό της κυβέρνησης».

Η συζήτηση και όσα αιωρούνται για τα κονδύλια των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας δεν δημιουργεί ζήτημα;

«Θυμίζω ότι με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά και της ελληνικής κυβέρνησης ενημερώνεται αναλυτικά η Βουλή των Ελλήνων για τη χρήση των ειδικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, όποτε δεν βλέπω κάποιο ζήτημα. Για όλους τους τομείς κυβερνητικής πολιτικής, όταν μιλάμε για κονδύλια, η διαχείρισή τους γίνεται με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και υπηρετώντας τον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει καθεστώς απόρρητων δαπανών που δίνονται για εθνικούς λόγους σε άλλα υπουργεία πλην του ΥΠΕΞ. Οσοι πολιτικοί και όσα κόμματα όψιμα κόπτονται για τα κονδύλια του ΥΠΕΞ, καλό θα ήταν να μας πουν πού διατέθηκαν τα ειδικά κονδύλια κατά τις περιόδους των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών ήταν πλήρως ανεξέλεγκτοι».

Αντέχει άλλο η κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ τον Πάνο Καμμένο; Τι είναι αυτό που ακόμα σας συνδέει;

«Η κυβερνητική συμφωνία με τους ΑΝΕΛ έχει συγκεκριμένους στόχους και ορίζοντα τετραετίας. Με τους ΑΝΕΛ δεν είμαστε το ίδιο και δεν θα γίνουμε το ίδιο, εμείς είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς και της ευρύτατης προοδευτικής παράταξης, οι ΑΝΕΛ έχουν τις ρίζες τους στον συντηρητικό χώρο. Η ολοκλήρωση της τετραετίας είναι ο τελικός στόχος, ώστε να ενισχυθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, να πέσει η ανεργία, να συνεχιστεί η κάθαρση στον πολιτικό βίο της χώρας, να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα περισσότερη διαφάνεια».

Μήπως η λύση θα ήταν μια νωρίτερη προσφυγή στις κάλπες για να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα;

«Ολες οι κυβερνήσεις περνάνε δύσκολες φάσεις, ειδικά εκείνες στις οποίες συμμετέχουν κόμματα με διαφορετική ιδεολογική αναφορά και πολιτική απεύνθυνση. Νομίζω προέχει το συμφέρον της χώρας, η παγίωση της θετικής πορείας της οικονομίας, η αποκατάσταση των αδικιών που άφησε πίσω της η βαθιά οικονομική κρίση, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ακύρωση του νόμου περικοπής των συντάξεων, η νομοθέτηση των εξαγγελιών Τσίπρα για σταδιακή στοχευμένη αποφορολόγηση».

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα δεχθεί άλλες διαφοροποιήσεις και προσωπικές στρατηγικές έχει και αποδέκτες εντός ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με συλλογικά όργανα και ενιαία πολιτική στρατηγική, έτσι λειτουργούμε και το σεβόμαστε όλοι. Δεν χρειάζονται προσωπικές κόντρες και εξαλλοσύνες. Δεν αφορούν την κοινωνία, δεν αφορούν κανέναν».

Είναι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ ευθυγραμμισμένοι με την πρωθυπουργική στρατηγική ήττας της ΝΔ ή με τις πράξεις και δηλώσεις τους ρίχνουν νερό στο μύλο της;

«Επιτρέψτε μου, δεν είναι πρωθυπουργική στρατηγική αλλά ισχυρή κοινωνική δυναμική. Ο στόχος ενός ευρύτατου προοδευτικού κόσμου στη κοινωνία, είναι να εξέλθει οριστικά η χώρα από την κρίση, να συνεχίσει να βελτιώνεται η πραγματική οικονομία, να ενισχύονται τα εισοδήματα και η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, να μη γυρίσουμε σε πολιτικές υπερσυντηρητισμού και νεοφιλελεύθερης ακρότητας».

Η νέα ΠΓ αποτελεί νίκη των «προεδρικών» ή είναι προϊόν συμβιβασμών;

«Δεν λειτουργούμε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με όρους «κερδισμένοι – χαμένοι». Η νέα Πολιτική Γραμματεία αποτυπώνει τη δυναμική αλλά και την ωριμότητα σύνθεσης με βάση την αποτελεσματικότητα που διαμορφώνεται στο κόμμα και καλείται να θέσει το προγραμματικό πλαίσιο για τις πολιτικές «μάχες» που έχουμε μπροστά μας σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Μπορείτε να τα βρείτε με το ΚΙΝΑΛ στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

«Χρειάζεται να ενισχυθούν ο διάλογος και οι συμμαχίες στην Αυτοδιοίκηση και νομίζω ότι γίνονται βήματα. Αυτό αφορά συνολικά τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση και συνάντηση σε επίπεδο ηγεσίας, σίγουρα θα γίνει από τα κάτω σε επίπεδο βάσης».

Ηρθε η ώρα για στροφή στη σοσιαλδημοκρατία;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν θέλει να γίνει σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Είναι κόμμα της ευρύτατης Αριστεράς και ως τέτοιο θέλει να προωθήσει συνεργασίες με σοσιαλδημοκρατικά και πράσινα κόμματα. Αυτό το ερώτημα να το θέσετε στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ενα σημαντικό τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη επιχειρεί την «αριστερή στροφή», έπειτα από τον καταστροφικό εναγκαλισμό της με νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η στροφή αυτή έχει προχωρήσει στην Πορτογαλία, προχωρά στην Ισπανία, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες προχωρούν στο Βέλγιο, σε αλλά κράτη-μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο».