Η χώρα εισέρχεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη μακροοικονομική σταθερότητα, που κατακτήθηκε με τεράστιο κόστος για την ελληνική κοινωνία, σημειώνει στο μηνιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ μέσω του οποίου αναλύει το «κόστος» ενδεχόμενης μη εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο. Εκτιμά πως σε αυτή την περίπτωση το συνολικό πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων και των φιλοαναπτυξιακών μέτρων των 4 δισ. ευρώ της περιόδου 2020-22 «είναι μάλλον απίθανο να υιοθετηθεί, καταδικάζοντας τη χώρα σε ένα μέλλον εσαεί υπερφορολόγησης και αποεπένδυσης». Νωρίτερα, αναλύοντας τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, επισημαίνει ότι δεν περιελήφθησαν η μείωση των συντελεστών φορολογίας εταιρικών κερδών (από 29% σε 26%), ή οι μειώσεις στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και η αναμόρφωση (ελάφρυνση) του ειδικού φόρου αλληλεγγύης, που είχαν ήδη γίνει νόμος, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος πέραν της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5 % του ΑΕΠ.

Ο ΣΕΒ παραθέτει παραμέτρους που συνθέτουν ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον με αυξανόμενη μεταβλητότητα (εμπορικοί πόλεμοι, δημοσιονομική κρίση στην Ιταλία, Brexit, κ.ά.), υποστηρίζοντας πως «λείπει μια ξεκάθαρη γραμμή πλεύσης που να συνοδεύει με πράξεις το αφήγημα μιας οικονομίας που ανακάμπτει με σταθερά βήματα, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές σε μια τέτοια συγκυρία».

Γενικότερα, σημειώνει, ένας ρυθμός ανάπτυξης ταχύτερος από το ανεπαρκές 2%-2,5%, και μια ταχύτερη επέκταση των επενδύσεων είναι δύσκολο να εδραιωθούν σε μόνιμη βάση, αν δεν ενισχυθούν και επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.