Το θρίλερ του Αντριου Μπράνσον φαίνεται να φτάνει στο τέλος του: Το τουρκικό δικαστήριο έλαβε υπόψη του την «παρότρυνση» του Ταγίπ Ερντογάν και άφησε ελεύθερο τον αμερικανό πάστορα επιβάλλοντας μόνο μια ποινή 3½ χρόνων που όμως θεωρείται ότι έχει ήδη εκτίσει, ενώ ήρε όλα τα περιοριστικά μέτρα εις βάρος του. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του ο Μπράνσον επιβιβάστηκε σε στρατιωτικό αεροσκάφος και έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αντριου Μπράνσον υποδέχθηκε με δάκρυα την απόφαση. Ζούσε στην Τουρκία τα τελευταία είκοσι χρόνια ενώ συνελήφθη πριν από δύο με τις κατηγορίες των διασυνδέσεων με κούρδους αντάρτες αλλά και την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, αυτοεξόριστου ιμάμη και θεωρούμενου από τον τούρκο πρόεδρο ως ηθικού αυτουργού της απόπειρας πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το καλοκαίρι του 2016. Η σύλληψή του προκάλεσε την οργή της Ουάσιγκτον που αντέδρασε επιβάλλοντας κυρώσεις στην Αγκυρα. Αυτή ήταν η τέταρτη κατά σειρά ακρόασή του ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης που τις προηγούμενες τρεις είχε εξαντλήσει κάθε περιθώριο αυστηρότητας. Αυτή τη φορά όμως οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίες άλλαξαν τις καταθέσεις τους: τα στοιχεία τους, είπαν, δεν ήταν ακριβώς συντριπτικά.

Στο τέλος του φαίνεται να φτάνει και το μυστήριο της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι. Μόνο που αυτό το τέλος είναι τραγικό: η Αγκυρα λέει ότι έχει στη διάθεσή της αρχεία ήχου και βίντεο που αποδεικνύουν ότι ο σαουδάραβας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», εφημερίδα με την οποία συνεργαζόταν ο Κασόγκι, οι καταγραφές δείχνουν ότι ο δημοσιογράφος συνελήφθη από μέλη των σαουδαραβικών αρχών ασφαλείας μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο σφοδρός επικριτής του καθεστώτος του Ριάντ είχε επισκεφθεί το προξενείο προκειμένου να παραλάβει έγγραφο που χρειαζόταν ενόψει του γάμου του.

Από το προξενείο δεν βγήκε ποτέ ξανά – τουλάχιστον δεν βγήκε ζωντανός. Την εξαφάνισή του κατήγγειλε η σύντροφός του, ενώ το μυστήριο προκάλεσε τριγμούς τόσο ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία όσο ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ηχητικό αρχείο όμως φαίνεται να είναι συντριπτικό: ο Κασόγκι πέθανε στα χέρια των σαουδαράβων πρακτόρων. «Το ηχητικό αρχείο από το εσωτερικό του προξενείου καταγράφει ακριβώς τι συνέβη στον Τζαμάλ αφού μπήκε στο κτίριο» δήλωσε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» μία από τις πηγές της εφημερίδας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Μπορεί κανείς να ακούσει τη φωνή του και τις φωνές ανδρών οι οποίοι μιλούν στα αραβικά. Μπορεί να ακούσει το πώς ανακρίθηκε, βασανίστηκε και κατόπιν δολοφονήθηκε» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, στο ηχητικό αρχείο ακούγονται κάποιοι να ξυλοκοπούν τον Κασόγκι. Οπως φαίνεται, ήταν αυτή η τιμωρία για τα επικριτικά άρθρα που είχε γράψει ο δημοσιογράφος για τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας και για τον σαουδάραβα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Φαίνεται ακόμη πως δικαιώνονται οι τούρκοι αξιωματούχοι που από την αρχή έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ριάντ ότι ευθύνεται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Αν η αποκάλυψη των στοιχείων δεν έγινε πιο γρήγορα, είναι επειδή κάτι τέτοιο θα εξέθετε την Αγκυρα, αφού θα αποδείκνυε ότι οι τουρκικές Αρχές παρακολουθούν ξένες διπλωματικές εγκαταστάσεις.

110 δισ. σε όπλα

«Οι Σαουδάραβες δαπανούν 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλα που δημιουργούν θέσεις εργασίας σε αυτή τη χώρα. Δεν μου αρέσει η ιδέα να τερματιστεί μια επένδυση 110 δισ. δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. Ο Μπομπ Κόκερ, από την πλευρά του, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας δεν απέκλεισε να επιβληθούν κυρώσεις σε ανώτατους αξιωματούχους της σαουδαραβικής κυβέρνησης.