Ο φινλανδός διαιτητής Ματίας Γκεστράνιους, που διηύθυνε το κυριακάτικο ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (2-0), γυρίζοντας στην πατρίδα του μίλησε για την εμπειρία του. «Είμαι χαρούμενος από το πώς πήγαν τα πράγματα. Οι δύο ομάδες έμειναν ικανοποιημένες από τη διαιτησία. Μπορώ να πω ότι ήταν ένα εύκολο παιχνίδι για εμένα. Το περίμενα δυσκολότερο και είμαι χαρούμενος από αυτή την εξέλιξη. Προσπάθησα να περιορίσω τα σφυρίγματά μου σε αυτό το παιχνίδι για να έχουν ρυθμό οι ομάδες. Περίμενα δυσκολότερη κατάσταση, αλλά τελικά ήταν πολύ εύκολο» είπε.

Εύκολο

Αν στάθηκα στη δήλωσή του είναι γιατί επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «εύκολο» (παιχνίδι) δύο φορές. Ο Γκεστράνιους δεν διευθύνει ματς του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν ήταν ούτε «κέρβερος» ούτε «ψάρωσε» τους ποδοσφαιριστές ούτε ήταν κοντά στις φάσεις. Ομως το ματς τού φάνηκε εύκολο γιατί ήταν όντως εύκολο, όπως το 95% των παιχνιδιών του ελληνικού πρωταθλήματος. Για κανένα απλά σοβαρό διαιτητή δεν υπάρχουν πολύ δύσκολα ματς στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο ρυθμός είναι αργός, οι παίκτες πιέζουν λίγο, οι στημένες φάσεις είναι πολλές και ο διαιτητής είναι πάντα μπροστά σε όλα. Είναι αδύνατο να κάνεις μεγάλα λάθη σε αυτά τα ματς. Αν τα κάνεις, φταίει το κεφάλι σου, και μόνο αυτό.

Ντόμινο

Εγινε χθες του κόσμου η φασαρία για τις αποφάσεις του Σκουλά και των συνεργατών του στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Κατά τη γνώμη μου, όλα τα λάθη είναι αποτέλεσμα της πρώτης του απόφασης, αυτής που πήρε στο 9ο λεπτό. Η μη παραχώρηση πέναλτι στο χέρι του Κούρντι μετά το γύρισμα του Φορτούνη ήταν αρκετή για να προκύψει το ντόμινο της καταστροφής. Στο ημίχρονο, στα αποδυτήρια του γηπέδου, γνωρίζω (μη με ρωτάτε πώς…) ότι οι συνεργάτες του τον ρώτησαν γιατί δεν το έδωσε, έχοντας τη σιγουριά ότι έχει αδικήσει τον Ολυμπιακό. Ο,τι ακολούθησε είναι συνέπεια αυτής της συζήτησης.

Λίστα

Θα τιμωρηθεί ο Σκουλάς; Δεν έχει καμία σημασία. Ο άνθρωπος βρίσκεται στη λίστα των επόμενων διεθνών – και να μην του δώσουν για καμιά δεκαπενταριά μέρες ματς, δεν έγινε και τίποτα. Το θέμα είναι αν θα ενδιαφερθούν οι ξένοι προϊστάμενοί του να μάθουν γιατί σφύριζε έτσι. Αλλά σιγά μην ενδιαφερθούν…

Ανακοίνωση

Στο μεταξύ ο ΠΑΟΚ έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία ρώτησε την κυβέρνηση πού είναι το VAR. Το υπουργείο Αθλητισμού με ένα non paper απάντησε κάτι άκρως ανησυχητικό: ότι θα υπάρξει μια πειραματική χρήση του μέσα στον Ιανουάριο. «Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρχουν ενστάσεις, τότε τον προσεχή Ιανουάριο η υπηρεσία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πειραματικά, ενώ στόχος είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στην τελική ευθεία της φετινής Σούπερ Λίγκας» αναφέρει. Ποιο είναι το ανησυχητικό; Η ασάφεια ως προς το πειραματικό της εφαρμογής. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα έχουμε άλλα ματς με VAR και άλλα χωρίς; Και πώς και από ποιους θα στελεχωθεί; Αυτά να μας πουν και όχι την ιστορία του. Διότι σε αυτά που γράφουν παραλείπουν και κάποιες σοβαρές λεπτομέρειες, όπως ότι ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε πέρυσι τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη πως θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο τελικά ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί ούτε καν ο διαγωνισμός…

Χρήση

Το τι σημαίνει «πειραματική χρήση» καλά είναι να το ξεδιαλύνουν σε πρώτη ευκαιρία διότι με τον ερχομό των ξένων διαιτητών έχουμε ήδη ένα «πρωτάθλημα – οπερέτα», με παραστάσεις καθόλου ίδιες. Ακόμα δεν έχω καταλάβει με ποιο κριτήριο επιλέγονται οι ξένοι διαιτητές για κάποια ματς, π.χ., και όχι για όλα τα ματς, όπως θα ήταν και το ορθότερο. Οι ίδιοι οι έλληνες διαιτητές, που δεν έχουν ποτέ τους αντιδράσει για το γεγονός ότι στα ντέρμπι δεν ορίζονται, είναι σαν να παραδέχονται ότι είναι παρακατιανοί και ότι δεν μπορούν να διευθύνουν σοβαρά ματς. Γιατί, λοιπόν, τους ταλαιπωρούν; Ας βάλουν ξένους σε όλα να τελειώνουμε. Ο Αρης, μαθαίνω, θα ζητήσει ξένους και για τα δικά του ματς με τους μεγάλους και η ΑΕΛ είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο. Σε ένα κανονικό πρωτάθλημα, ό,τι ισχύει πρέπει να ισχύει για όλους.

Ξένοι

Φυσικά, αν ποτέ έρθει το VAR, και αυτοί που θα το στελεχώσουν πρέπει να είναι ξένοι. Διότι αν βάλεις τρεις Ελληνες στο VAR να μιλάνε στο αφτί του Γκεστράνιους, θα τον τρελάνουν τον άνθρωπο σε χρόνο – ρεκόρ…

Λόγος

Χθες ξεκίνησε μία ακόμα φάση του Κυπέλλου Ελλάδας – που είναι μια διοργάνωση της ΕΠΟ, κι αυτό το καταλαβαίνεις από το γεγονός ότι πριν ξεκινήσει άρχισαν να αναβάλλονται αγώνες! Το πρόγραμμα έχει γίνει λόγος για να γελάει ο κόσμος, καλά καλά πριν η διοργάνωση αρχίσει. Υποτίθεται ότι η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα έχουν κακές σχέσεις και από αυτό ξεκινά όλο το κακό: οι δύο δεν μπορούν και δεν θέλουν να συνεννοηθούν. Στον καβγά αυτόν, ωστόσο, υπάρχει ένα δεδομένο που δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη μας. Το δεδομένο είναι ότι η Λίγκα έχει κάνει γνωστό το πρόγραμμα των αγώνων του πρωταθλήματος καιρό τώρα και ότι η ΕΠΟ έχει μπροστά της μήνες ολόκληρους για να βρει ημερομηνίες για αγώνες Κυπέλλου. Πουθενά δεν λέει ότι όλα τα ματς αυτά πρέπει να γίνονται μαζί. Λυπάμαι που είμαι κακόπιστος, αλλά κάτι μου λέει πως κάποια ματς αποφασίστηκε να γίνουν τώρα, μόνο και μόνο για να αναβληθούν!

Επιμονή

Ανεξήγητη είναι επίσης η τυπολατρική επιμονή της Ομοσπονδίας σε ό,τι έχει να κάνει με την απόρριψη του αιτήματος του Ολυμπιακού να αγωνιστεί με τον Λεβαδειακό αύριο Τετάρτη, αντί για μεθαύριο Πέμπτη. Ηταν σύμφωνοι για την αλλαγή της ημέρας και ο Λεβαδειακός, αντίπαλος του Ολυμπιακού, και το κανάλι που θα μεταδώσει το ματς, κι όμως η ΕΠΟ που δεν μπόρεσε να βρει ημερομηνίες για τα ματς Παναιτωλικός – ΠΑΟ και ΑΕΚ – Λαμία απέρριψε το αίτημα! Γιατί; Μάλλον για να κάνει επίδειξη δύναμης σε μια στιγμή που από παντού διαπιστώνεται η διοργανωτική της αδυναμία. Ναι, είναι να γελάς πραγματικά με τον τρόπο που στου Γουδή σκέφτονται.

Φούσεκ

Τα ξέρει άραγε αυτά ο επιτετραμμένος της FIFA κ. Φούσεκ; Εχει γνώμη; Γνωρίζει ότι συνδιοικεί μια ομοσπονδία που δεν μπορεί να βρει ημερομηνίες για να κάνει αγώνες Κυπέλλου; Ή κι αυτόν τον νοιάζει απλά, μήνας μπαίνει – μήνας βγαίνει, να πέφτει το μηνιάτικο;

Αλλαγή

Μιλώντας για επιτετραμμένους, να σας πω ότι χάνουμε το καλύτερο παιδί της αποστολής της τρόικας των επιτηρητών της ΕΠΟ. Ο Αντζελο Ρηγόπουλος φεύγει από την ομάδα επιτήρησης γιατί αναλαμβάνει επικεφαλής της Πειθαρχικής Επιτροπής της UEFA. Η αλλαγή είναι σημαντική: ήταν ο μόνος που ήξερε ελληνικά και καταλάβαινε τι λεγόταν στα συμβούλια…