Ο ένας καλείται να «κερδίσει» τους ψηφοφόρους και ο άλλος δίνει αγώνα να «κερδίσει» τις αγορές. Είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι καλούνται την ημέρα εξόδου από το Μνημόνιο, αλλά και μέχρι το κλείσιμο της αυλαίας στη ΔΕΘ, να έχουν καταλήξει στο κατάλληλο ύψος των παροχών στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση ώστε να δώσει άμεση «γεύση» του τι σημαίνει τέλος της μνημονιακής επιτροπείας.

Ο στόχος του Πρωθυπουργού είναι να καταστήσει ξανά «ελκυστικό» τον λόγο του για μια μεγάλη μερίδα πολιτών, οι οποίοι φαίνεται (σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας) να έχουν γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεξαμενή των απογοητευμένων, κυρίως από τα μέτρα λιτότητας που ήρθαν με το τρίτο Μνημόνιο και οι οποίοι δεν έχουν στραφεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί το κοινό εκείνο το οποίο θέλει να φέρει ξανά κοντά του ο Τσίπρας. Γι’ αυτό τον λόγο ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει με εξαγγελίες παροχών να κερδίσει ξανά όσους αποστασιοποιήθηκαν, μόνο που αυτές οι παροχές θα πρέπει να έχουν την έγκριση του υπουργού Οικονομικών, ώστε οι αριθμοί «να βγαίνουν».

τα σεναρια. Κατά πληροφορίες, όλο το προηγούμενο διάστημα εξετάστηκαν πολλά σενάρια για τις κινήσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να σηματοδοτήσει την αντιστροφή της λιτότητας. Σε όλα ο τελευταίος λόγος ανήκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έκανε και την κοστολόγηση. Κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών έβλεπε με ανησυχία το ενδεχόμενο να επικρατήσουν (λόγω προεκλογικής περιόδου) λογικές τύπου «δώσ’ τα όλα», καθώς υποστηρίζει σθεναρά την άποψη ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, γιατί αποτελούν προϋπόθεση εμπιστοσύνης στις επαφές με εταίρους και δανειστές. Σύμφωνα με συνομιλητές του, ο ίδιος αισθάνθηκε εξαιρετικά άβολα όταν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων κατέληξε κάποιες φορές σε συνεννόηση με τους έξω, και από την Αθήνα μετά τού ζητήθηκε αργότερα να βάλει «αστερίσκους» στο ένα ή το άλλο θέμα.

«Ο,τι ανακοινωθεί στη ΔΕΘ είναι συμφωνημένο και έχει την έγκριση του οικονομικού επιτελείου καθώς πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός» εξηγεί συνομιλητής του υπουργού Οικονομικών που επιβεβαιώνει ότι στην κυβερνητική φαρέτρα για τη ΔΕΘ βρίσκονται ειλημμένες αποφάσεις για ακύρωση της μείωσης των συντάξεων από το 2019, θεαματική μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών όπως και η 13η σύνταξη από το υπερπλεόνασμα.

Στοιχείο πάντως που σε πολλούς προκάλεσε αίσθηση σε σχέση με τον υπουργό Οικονομικών ήταν η απουσία Τσακαλώτου από την «τελετή» για τη ρύθμιση του χρέους στο Ζάππειο. Επισήμως, ο «αρχιτέκτονας» της διαπραγμάτευσης ήταν δικαιολογημένα απών. Ανεπισήμως όμως οι κακές γλώσσες θέλουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επέλεξε την απουσία από μια τελετή με ισχυρή δόση από Πάνο Καμμένο.

Το ερώτημα συνεπώς που παραμένει και αναμένεται να απαντηθεί σήμερα είναι το αν θα δώσει το «παρών» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού για το τέλος των Μνημονίων, που έχει τη «σφραγίδα» του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος το τελευταίο διάστημα απολαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές του στην Πρέβεζα, μακριά από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Την ίδια στιγμή, τις αναγγελίες χειραφέτησης με το τέλος των Μνημονίων αναμένεται να ακολουθήσει ο ανασχηματισμός που κατά πληροφορίες αναμένεται μέσα στην εβδομάδα (ακόμα και από αύριο Τετάρτη αρχίζει να μετράει αντίστροφα). Σε κομβικό σημείο των αλλαγών αναδεικνύεται η επιλογή που θα κάνει ο Πρωθυπουργός για τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Τα περισσότερα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για επιλογή Τσίπρα να τοποθετήσει τον Πάνο Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του κόμματος, καθώς ένα στέλεχος με το «ειδικό βάρος» του Σκουρλέτη μπορεί να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογική αναμέτρηση.

νεα επαφη. Ασφαλείς πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να υπάρξει νέα επαφή του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών (φέρονται να έχουν συζητήσει ήδη για τις απαιτούμενες αλλαγές) πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης τηρεί σιγήν ιχθύος ενώ άνθρωποι με τους οποίους μοιράζεται σκέψεις του εκτιμούν ότι η μετάθεση στο κόμμα θα μπορούσε να είναι μια ενδιαφέρουσα πολιτική πρόκληση υπό άλλες όμως προϋποθέσεις από τις σημερινές. Ετσι οδηγούνται στην εκτίμηση ότι ο Σκουρλέτης θα ήθελε να απορρίψει την προοπτική μετάθεσης στην Κουμουνδούρου.

Στην περίπτωση πάντως που αποχωρήσει από το υπουργείο Εσωτερικών ως πιθανότερος αντικαταστάτης φέρεται ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα του νυν γραμματέα Παναγιώτη Ρήγα.