Θέλεις να τους αφήσεις, αλλά δεν σ’ αφήνουν αυτοί. Ο Τόσκας να μη βάζει γλώσσα μέσα του: «Ημασταν καλύτερα προετοιμασμένοι. Δεν κάναμε λάθη». Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου έκανε νέο πανελλήνιο στο αγώνισμα της σαχλαμάρας: «Σχέδιο έχεις σε φυσιολογικές συνθήκες». Μέχρι και ο ανεκδιήγητος Ζουράρις (φωτογραφία κάτω) επιστρατεύθηκε: «Ούτε εγώ θα υπέβαλλα παραίτηση». Για να το πάει ακόμα παραπέρα: «Η πολιτική ευθύνη είναι αφηρημένη έννοια, πολιτική ευθύνη έχει κι ο λαός, ως πολιτειακός παράγων». Στο σκαμνί δηλαδή νεκροί και πυροπαθείς, προκειμένου ν’ απολογηθούν για τις δικές τους ευθύνες. Οφείλεις να ομολογήσεις ότι τα τζιμάνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν ταίρι. Δεν έχουν προηγούμενο. Με τις φωτιές καλά καλά να μην έχουν σβήσει να καταθέτουν τροπολογία στη Βουλή. Για αυξήσεις στις αποδοχές των αριστερών golden boys. Των διοικητικών στελεχών των ΔΕΚΟ.

Φιλότιμο

Προκειμένου το ταβάνι των μηνιαίων αποδοχών τους να ανέβει από τις 4.631.000 που είναι σήμερα στις 7.483.000 ευρώ. Λεφτά υπάρχουν. Από το υστέρημα των συνταξιούχων και των φορολογουμένων. Το φιλότιμο είναι δυσεύρετο. Και να θέλεις λοιπόν ν’ ασχοληθείς με κάτι άλλο, δεν σε αφήνει η συμπεριφορά των υπουργών της πυρκαγιάς. Χωρίς καμιά αίσθηση ευθύνης και χωρίς ντροπή, να επιμένουν ντε καλά να βγουν λάδι. Κατηγορώντας τους (αγνώστους) εμπρηστές και τους ισχυρούς ανέμους. Ακόμα και τους ίδιους τους πληγέντες, όπως ο Καμμένος, γιατί έχτιζαν παράνομα. Εδώ να κάνουμε μία παρένθεση για ν’ αναφερθώ επί προσωπικού. Η μητέρα μου, η κυρία Νότα, με το που έβγαλα το δημοτικό με έγραψε στα εγγλέζικα. Δεκαετία εξήντα, Πετράλωνα. Ο δωδεκάχρονος Καίσαρης ωστόσο την κοπάναγε για τα σφαιριστήρια. Οι παρουσίες στο Lido, στο ημιυπόγειο φάτσα στον σταθμό του ηλεκτρικού σταθμού, πολύ περισσότερες. Οι επιδόσεις στο ποδοσφαιράκι και στο μπιλιάρδο ικανοποιητικές.

Ντροπή

Στη συνέχεια, όταν από τη βασική εκπαίδευση των σφαιριστηρίων μεταπήδησε στη μέση των καφενείων, οι επιδόσεις στην πόκα σχεδόν άριστες. Από εγγλέζικα τσάτρα – πάτρα. Να διαβάσεις δύσκολο. Ισα ίσα να συνεννοηθείς σε δύο – τρία βασικά πράγματα. Τεράστιο το πρόβλημα όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό. Να σε συστήνουν στην παρέα ως famous greeek journalist κι εσύ να δυσκολεύεσαι να μιλήσεις. Να μπεις στην κουβέντα. Να σε ρωτάνε και να μην μπορείς να απαντήσεις. Ετσι πάει. Δεν γίνεται στη ζωή να τα έχεις όλα. Η εντατική εκπαίδευση και αριστεία στο «κούκο μονό» απέβη εις βάρος των ξένων γλωσσών. Κάπου διακρίνεσαι, κάπου θα υστερήσεις. Πέρα λοιπόν από αμηχανία και εκνευρισμό, όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό, αισθάνεσαι και ντροπή. Ντρέπεσαι. Να δηλώνεις στην ομήγυρη δημοσιογράφος και να μη μιλάς εγγλέζικα. Ο Πάνος Καμμένος (μεγάλη φωτογραφία) αντίθετα δεν ντρέπεται όταν ως υπουργός Εθνικής Αμυνας μιλάει στο BBC με εγγλέζικα της πυρκαγιάς.

Ταβλαδόρος

Αναφερόμενος στις φωτιές, ήθελε να πει ότι όλες οι δυνάμεις (της Πυροσβεστικής) ήταν δυτικά. Και το διατυπώνει και λανθασμένα και ασύντακτα ως εξής: Αll the powers was there. Ενώ θα έπρεπε να πει were there. Tι σχέση όμως μπορεί να έχει η δύναμη (power) με τις δυνάμεις (forces); Δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες. Που μπορεί να μπερδέψει κάποιος όταν τα εγγλέζικά του (και στο σύνολο της εκφοράς του λόγου του) είναι επιπέδου ταξιτζή της Νέας Υόρκης, που έχει αφιχθεί από το Τατζικιστάν προ διμήνου. Οχι υπουργού. Στο βιογραφικό του Πάνου Καμμένου αναφέρεται ότι φοίτησε στο Λεόντειο, λύκειο, γνωρίζει τη Γαλλική και την Αγγλική και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Λυών και στην Ελβετία. Τα εγγλέζικα ωστόσο είναι όπως είπαμε της πυρκαγιάς. Κι εδώ είναι που επανερχόμεθα στις εξωσχολικές δραστηριότητες. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο εν λόγω Καμμένος είναι εξαιρετικός ταβλαδόρος.

Ανεπρόκοπος

Κι όχι κατά μόνος στον ελεύθερο χρόνο με τη παρέα του. Εχει διακριθεί σε τουρνουά. Στα 25 του χρόνια είχε βραβευθεί για τη συμμετοχή του και τη νίκη του στον μικρό τελικό. Που πάει να πει ότι έχει ασχοληθεί με το άθλημα. Εχει εντρυφήσει. Εχει πολλές ώρες πτήσης. Κι επειδή ούτε τεμπέλη μπορείς να τον χαρακτηρίσεις, ούτε ανεπρόκοπο, ούτε μειωμένης αντίληψης, ίσως εκεί να βρίσκεται η αιτία που μ’ αυτά τα εγγλέζικα δίνεις για lower και σε κόβουνε. Αν ο χρόνος που αφιερώνεις στο τάβλι είναι επιπέδου πρωταθλητισμού, μοιραία κάποια άλλ μένουν πίσω. Ξέρεις δηλαδή πώς να παίξεις πρώτη ζαριά στις πόρτες, το «πέντε – δύο» και το «έξι – τρία», αλλά μπερδεύεις το power με το forces. Και δεν χάθηκε ο κόσμος βέβαια που δεν ξέρει εγγλέζικα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Εδώ δεν ξέρει ο Πρωθυπουργός. Και μπερδεύει την ουρά στο λεωφορείο με την ουρά του γαϊδάρου. Δεν χάθηκε ο κόσμος επειδή δεν ξέρει εγγλέζικα ο Καμμένος.

Επικίνδυνος

Δεν είναι το θέμα ότι δεν μιλάει σωστά εγγλέζικα. Το θέμα είναι ότι δεν ντρέπεται. Οτι δεν ντρέπεται μ’ αυτά τα εγγλέζικα να βγαίνει στο BBC. Κι αυτός που δεν ντρέπεται είναι επικίνδυνος. Αυτός που δεν ντρέπεται δεν έχει αναστολές. Δεν έχει φραγμούς. Δεν έχει όρια. Αυτός που δεν ντρέπεται μπορεί να κάνει τα πάντα.