Οπως ανακοίνωσε η ΔΗΜΑΡ την Τετάρτη, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης θα κάνει δηλώσεις την Πέμπτη στις 12 στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου, για τον εκλογικό νόμο. Θεωρείται δεδομένο ότι ο Φώτης Κουβέλης θα προτείνει την καθιέρωση της απλής αναλογικής, η οποία άλλωστε αποτελεί πάγιο αίτημα της ανανεωτικής Αριστεράς.

Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν ο Φώτης Κουβέλης θα προτείνει τη διατήρηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή και δεν θα ζητήσει την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών. Αντιθέτως θα προτείνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα καθώς και την κατάργηση των βουλευτών Επικρατείας.

Το μπόνους των 50 εδρών αποτελεί ένα επίμαχο σημείο του εκλογικού νόμου, ο οποίος όταν σχεδιάστηκε ανταποκρινόταν σε έναν σημαντικά διαφορετικά πολιτικό χάρτη, με κόμματα μεγάλης πλειοψηφίας. Αντιθέτως με τα χαμηλά ποσοστά των πρώτων κομμάτων – όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις δύο τελευταίες εκλογικές μάχες, αλλά και σε όλες τις δημοσκοπήσεις – στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι το μπόνους των 50 εδρών αποτελεί πλέον μια σημαντική στρέβλωση της λαϊκής εντολής.

Οι προτάσεις του Φώτη Κουβέλη για αλλαγή του εκλογικού νόμου – με αποδέκτες τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ – είναι και μια απόπειρα αλλαγής της ατζέντας για τη ΔΗΜΑΡ, καθώς η πρόταση για την Κεντροαριστερά με την πρωτοβουλία των 58 έχει προκαλέσει τριγμούς στην Αγίου Κωνσταντίνου.