Μια νέα ανάλυση από ομάδα αρχαιολόγων ανατρέπειόσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για την κοινωνία του Μυκηναϊκού πολιτισμού και τη θέση των γυναικών. Η αρχαιολόγος Νικολέτα Αντονγέλι Μίχελ, από το Πανεπιστήμιο του Ντάρμστατ στη Γερμανία, υποστηρίζει ότι η περίφημη απεικόνιση «Οι Ξιφοφόροι» δεν αφορά πολεμιστές άνδρες, όπως θεωρούσαν έως τώρα οι ειδικοί, αλλά γυναίκες που συμμετείχαν σε τελετουργικές πράξεις.

Το έργο, το οποίο κοσμεί έναν μεγάλο Μυκηναϊκό κρατήρα – αγγείο με δύο λαβές που χρησιμοποιούνταν για την ανάμειξη οίνου και νερού – παρουσιάζει ανθρώπινες μορφές με μακριά μαλλιά, σπαθιά και εντυπωσιακούς μανδύες με διακοσμητικά στίγματα. Στοιχεία όπως τα μακριά μαλλιά και ο μανδύας είναι γνωστά σύμβολα θηλυκότητας στη Μυκηναϊκή εικονογραφία, όμως η παρουσία όπλων είχε οδηγήσει τους ερευνητές να θεωρήσουν ότι οι μορφές είναι ανδρικές.

Σύμφωνα με τη Μίχελ, η νέα ερμηνεία προκύπτει από τη μελέτη των τελετουργικών στοιχείων του έργου. Η χρήση του σπαθιού, όπως υποστηρίζει, δεν σχετίζεται απαραίτητα με τη βία ή τον πόλεμο, αλλά ενδέχεται να συμβολίζει ιερατική εξουσία ή πνευματική δύναμη σε τελετές. «Πρόκειται πιθανότατα για απεικόνιση γυναικών που διαδραμάτιζαν σημαντικούς ρόλους σε τελετουργικά δρώμενα, κάτι που συμβαδίζει με τη γνωστή συμμετοχή των γυναικών στις θρησκευτικές πρακτικές του Αιγαίου», σημειώνει στη μελέτη της.

Αν οι απόψεις των δύο ερευνητριών επαληθευθούν, η ανακάλυψη αυτή ενδέχεται να μεταβάλει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται η Μυκηναϊκή τέχνη και να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο των γυναικών σε θρησκευτικές και κοινωνικές διαδικασίες του προϊστορικού Αιγαίου.