Η Μαρίνα Σάττι, πρώτα απ’ όλα είναι μία εξαιρετική μουσικός. Σε άλλους μπορεί να αρέσουν, σε άλλους να μην αρέσουν τα τραγούδια της αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την αντικειμενική καλλιτεχνική της αξία. Και το ακόμη καλύτερο είναι ότι προσδιόρισε το μουσικό της στίγμα πέρα από τα τρέχοντα στερεότυπα της εποχής μας. Η Μαρίνα Σάττι είναι, επίσης, μια έντονη προσωπικότητα. Κι αυτές οι προσωπικότητες δημιουργούν και μεγάλες συμπάθειες και μεγάλες αντιπάθειες. Μεγάλο κορίτσι είναι φαντάζομαι ότι θα το ξέρει. Είναι το τίμημα του να λες τη γνώμη σου ξεκάθαρα, να υιοθετείς συμπεριφορές που δεν «περνάνε κάτω από τη γραμμή» και προκαλούν αντιδράσεις. Οπως έκανε η ίδια όταν, στην περυσινή Γιουροβίζιον, την ώρα που, σε συνέντευξη Τύπου, μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Εντεν Γκολάν, άρχισε να χασμουριέται επιδεικτικά. Και όταν της ασκήθηκε κριτική, «κατέβασε μπάρες» και άφησε την ΕΡΤ να μαζέψει τις εντυπώσεις. Ενα χρόνο μετά, η Γκολάν είπε σε συνέντευξή της ότι η χειρότερη συμπεριφορά στον περυσινό διαγωνισμό ήταν αυτή της Σάττι. Συγκεκριμένα, τη χαρακτήρισε «σιχαμένη».
Στην πτήση προς την Ελβετία για τη φετινή Γιουροβίζιον, ο ισραηλινός δημοσιογράφος Γιανίβ Ντορνμπούς καθόταν δίπλα στη Μαρίνα. Η οποία ήταν βουρκωμένη, ίσως διότι κατά την αναχώρησή της από το αεροδρόμιο την περίμεναν πολλοί δημοσιογράφοι και αυτό, όπως έχει φανεί στο παρελθόν, της προκαλεί δυσφορία, άγχος, μπορεί και πανικό. Ετσι ο δημοσιογράφος δεν τη ρώτησε για τα περσινά περιστατικά. Δυο μέρες αργότερα, σε ένα πάρτι από αυτά της Γιουροβίζιον, ο Ισραηλινός ανεβάζει ένα βίντεο με τη Μαρίνα να τραγουδάει, ένθετη τη φωτογραφία με το περυσινό χασμουρητό της και ένα ζευγάρι ωτασπίδες. Και εκείνη του γράφει: «Ωτασπίδες; Βάλ’ τες στα αφτιά σου για να μην ακούς τις βόμβες bitch».
Αυτά είναι τα γεγονότα. Που έχουν όμως και τα παραφερνάλια τους. Στις κουβέντες που έγιναν στο απέραντο καφενείο των σόσιαλ μίντια, το αν συμφωνεί ή όχι κάποιος με τη συμπεριφορά της Σάττι απέκτησε ιδεολογική και κοινωνιολογική φόδρα. Αν σε ενοχλεί είσαι έτσι, είσαι αλλιώς, είσαι μισογύνης, συντάσσεσαι με την ηθική και την αισθητική των πρωινάδικων εκπομπών, είσαι μικροαστός, αντιδραστικός, δεν ξέρω ‘γω τι άλλο.
Αυτού του είδους η υπεράσπιση, όμως, την εκθέτει περισσότερο. Αν η Μαρίνα δεν θέλει ή δεν αντέχει την έκθεση δεν θα έπρεπε να πάει πέρυσι στη Γιουροβίζιον. Αν ήθελε να συμπεριφέρεται σαν άτακτο κοριτσάκι σε τόσο μεγάλες εκδηλώσεις, θα έπρεπε να ξέρει ότι αυτό μπορεί να είναι χαριτωμένο σε μια παρέα, αλλά υπό το φως μίας τόσο μεγάλης δημοσιότητας, κρίνεται ως προκλητικό. Και αν θέλει να εκφράζει τόσο επιδεικτικά τη γνώμη της, επίσης θα πρέπει να ξέρει ότι η δράση προκαλεί και αντίδραση. Και ότι ένα διάσημο πρόσωπο δεν βρίζει δημόσια έναν δημοσιογράφο. Από ‘κει και πέρα, ένα έχω να πω. «Καν’ το όπως ο Λεξ».
Οι υπόλοιποι να πάρετε σειρά
Υποτίθεται ότι οι γυναίκες σήμερα έχουμε κατακτήσει το δικαίωμα να αποφασίζουμε αν θέλουμε ή όχι να κάνουμε παιδιά. Υποτίθεται ότι, πλέον, ο αποκλειστικός ρόλος μίας γυναίκας δεν είναι να κάνει παιδιά και οικογένεια. Υποτίθεται ότι τα αριστερά κόμματα στηρίζουν και προωθούν αυτές τις ιδέες.
Γι’ αυτό και με παραξένεψαν κάποιες δηλώσεις της Εφης Αχτσιόγλου που βρίσκεται στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης και της εύχομαι με το καλό να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί της. Σε βίντεο από συνέδριο για το δημογραφικό στην Πάτρα στο οποίο συμμετείχε, έδειξε τη φουσκωμένη κοιλίτσα της και είπε: «Εγώ έκανα το καθήκον μου στο δημογραφικό. Οι υπόλοιποι να πάρετε σειρά».
Δηλαδή εγώ που, από πολύ νέα, δεν ήθελα να γίνω μητέρα δεν ήμουν συνεπής σε κάποιο καθήκον μου; Αθέτησα κάποια υποχρέωσή μου; Δεν έκανα κάτι ως όφειλα; Θέλω να πιστεύω ότι παρασύρθηκε από τον λόγο της και από το θέμα του συνεδρίου. Και αυτό νομίζω ότι συνέβη.