Πόσοι φοιτητές θα φτάσουν μέχρι τις κάλπες σήμερα; Και πόσα διαφορετικά αποτελέσματα θα έχουμε το βράδυ; Οι εκλογές στα πανεπιστήμια έχουν διαχρονικές παθογένειες, όμως λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωκάλπες, δίνεται στα κόμματα (που έχουν τη δυνατότητα) να συσπειρώσουν τις νεαρότερες ηλικίες ψηφοφόρων όσο περισσότερο γίνεται.

Στον κεντροαριστερό χώρο, το παράδοξο παραμένει: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ισχυρή φοιτητική νεολαία, όμως τα ποιοτικά του στις έρευνες δείχνουν σημάδια ανάκαμψης στις πιο μικρές ηλικίες, στις οποίες έχασε την πρωτοκαθεδρία το 2023. Και στην ΠΑΣΠ χρησιμοποιούν όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους – ακόμα και τον καθηγητή τους και δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, που πέρασε μια βόλτα πριν από λίγες μέρες από το προαύλιο του Πολυτεχνείου.

ΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ;

«Ολα τα κάνουμε, αλλά ποιος τα βλέπει;», αναρωτιόταν χθες ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης για τις καμπάνιες των κομμάτων. Εκφράζοντας την κοινή για όλους αγωνία: πόσοι θα είναι εκείνοι οι πολίτες που θα φτάσουν μέχρι την κάλπη; Και στα επιτελεία δεν είναι χαζοί –γνωρίζουν κι αυτοί πως ο πυρήνας της κοινωνίας σαν να έχει κουραστεί λίγο με τις συνεχείς κάλπες. Ασχολείται περισσότερο με την αφρικανική σκόνη, την ακρίβεια και την ασφάλεια. Το χειρότερο; Νιώθουν πως, επικοινωνιακά, τα έχουν δει όλα.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Η κυβερνητική διαχείριση των πρόσφατων προκλήσεων από τη Βόρεια Μακεδονία δείχνει τις λεπτές ισορροπίες που διατηρούνται ανάμεσα στη δεξιά και την κεντρώα πτέρυγα. Αλλοι πιο αυστηροί και άλλοι πιο χαλαροί, στελέχη, υποψήφιοι και βουλευτές τοποθετούνται υπέρ ή κατά της Συμφωνίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος (και με χαρακτηριστική χρονική άνεση) να θέτει το ζήτημα στο μέλλον («αν επιμείνετε στις προκλήσεις κλείνει ο ευρωπαϊκός δρόμος») και να τους κρατάει όλους (κάπως) ευχαριστημένους: αποκάλεσε μεν «ανιστόρητους» όσους θέλουν άμεση κύρωση των μνημονίων συνεργασίας, ξεκαθάρισε δε πως οι Πρέσπες δεν ανατρέπονται.