Κάποιοι  παίρνουν πάντα τον ρόλο του υπερήρωα. Αλλοι εκείνον του κακού. Οι ταινίες έχουν πάντα έναν που σώσει τους πάντες και έναν που θέλει την καταστροφή όλων. Φονικά όπλα και από τις δυο πλευρές. Οταν αρχίζει το φιλμ είσαι σίγουρος ποιος θα… ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Το happy end είναι αναπόφευκτο. Για παράδειγμα, όταν εμφανίζεται στην οθόνη ο Σον Μπιν θεωρείς δεδομένη την καταστροφική μοίρα του χαρακτήρα που ερμηνεύει. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που παρακολουθούν τις ταινίες του Κιάνου Ριβς για να ανακαλύψουν ποιους νέους τρόπους εκτελέσεων έχει βρει αυτή τη φορά. Πόση αλήθεια όμως υπάρχει σε αυτή τη θεωρία;

Το βρετανικό κανάλι Movies4Men ανέλυσε περισσότερες από 350 κινηματογραφικές ταινίες με σκοπό να λύσει το θέμα και να ανακαλύψει τόσο τον πιο «θανατηφόρο» ηθοποιό του κινηματογράφου όσο και αυτόν που έχει πεθάνει τις περισσότερες φορές στο σινεμά. Εχει κάνει μια μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα μπορείτε να μαντέψετε, αν και υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις, όπως οι απουσίες τόσο του Σον Μπιν όσο και του Κιάνου Ριβς από την κορυφή. Και οι δύο μετά βίας κατάφεραν να βρουν μια θέση στα χαμηλά. Ηρθε η ώρα να τα αναθεωρήσουμε όλα. Λοιπόν, πρώτη είναι η Μίλα Γιόβοβιτς (πρωταγωνίστρια στο «Resident Evil») με 1.296… νεκρούς, ενώ ακολουθεί ο Τζετ Λι, ως κυρίαρχος των πολεμικών τεχνών, με 1.076 θύματα. Πολλούς έχει «καθαρίσει» ο Ντολφ Λούντγκρεν (919), όπως και Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, κυρίως ως «Εξολοθρευτής» (842). Τον ακολουθεί ο Τσόου Γιουν-Φατ από το Χονγκ Κονγκ με 810, ενώ ο Σιλβέστερ Σταλόνε ως «Ράμπο» μάλλον μας… απογοητεύει αφού έχει… μόλις 786 (συνήθως Ρώσους ή Βιετναμέζους έβγαζε από τη μέση), αν και στην εποχή του είχε περιορισμένα μέσα για να εξαφανίζει με μια ριπή δεκάδες άτομα. Ο Τζέισον Στέιθαμ, περισσότερο ως «Transporter», έχει καταγράψει 718 στο κοντέρ του, ενώ στη λίστα με 670 είναι και ο Κέβιν Κόστνερ. Ο Γουέσλι Σνάιπς του «Blade» έχει «σκοτώσει» 593 και ο Νίκολας Κέιτζ 571 (όταν δεν έβρισκε αρχαίους θησαυρούς ή δεν έπαιζε το μαντολίνο του ως «Λοχαγός Κορέλι»). Ο Κιάνου Ριβς χάρη στον ρόλο του «John Wick» μπαίνει τιμητικά ως ενδέκατος στον κατάλογο με 439 φόνους.

Ο κατάλογος χρειάζεται διευκρινίσεις γιατί κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί πού είναι ο Τζος Μπρόλιν, για παράδειγμα, αφού ο ηθοποιός έπαιξε τον Θάνος στις ταινίες της Marvel και εξαφάνισε τον μισό πληθυσμό του κόσμου με ένα χτύπημα των δακτύλων του. Και όπως αυτός, τόσοι άλλοι χαρακτήρες έχουν διαπράξει γενοκτονίες και σφαγές μεγάλης κλίμακας στις εμφανίσεις τους. Η εξήγηση είναι πολύ απλή: έχουν καταμετρηθεί μόνο εκείνα τα θύματα που βλέπουμε στην οθόνη, τίποτα εκτός οθόνης.

Αυτοί που… έφυγαν νωρίς

Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που αποδημούν εις Κύριον στα φιλμ. Πρώτος και καλύτερος ο Ντάνι Τρέχο, που 65 φορές δεν είδε «ζωντανός» την ταινία να ολοκληρώνεται. Τον ακολουθεί ο Κρίστοφερ Λι με 60. Αλλη μελέτη που προσθέτει και ταινίες εκτός σινεμά ανεβάζει πρώτο τον Λι με 70 και αφήνει δεύτερο τον Αμερικανό πρώην κατάδικο και νυν ηθοποιό. Για τον Λι πάντως είναι λογικό να κυριαρχεί αφού έπαιξε πολλές φορές τον Δράκουλα ο οποίος στο τέλος πάντα κατέληγε με μια σφήνα στην καρδιά. Λανς Χένρικσεν (51), Βίνσεντ Πράις (41), Ντένις Χόπερ (41), Μπόρις Καρλόφ (επίσης 41), Τζον Χαρτ (39) και Μπέλα Λουγκόσι από την εποχή του βωβού κινηματογράφου (39) κλείνουν την πρώτη δεκάδα των μοιραίων μαζί με τους Τομ Σάιζμορ (36) και Ερικ Ρόμπερτς (36). Οσον αφορά τον Σον Μπιν, έχει πεθάνει σε 24 διαφορετικές ταινίες (αν και οι ίδιες πάντα θα πληγώνουν τους πάντες: ως ο Μπόρομιρ στον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και ως Νεντ Σταρκ στο «Game of Thrones»).

Υπάρχει πάντως και η κατηγορία επί τοις εκατό. Εκεί ο Κιτ Χάρινγκτον είναι πρώτος με 62,5%. Ο 37χρονος Αγγλος κατά μέσο όρο πάνω από 6 στις 10 ταινίες που έχει παίξει στο τέλος καταλήγει νεκρός. Μάλλον δεν διαβάζει καν το σενάριο όταν του προσφέρουν ρόλο. Απλά ρωτάει: «Πότε πεθαίνω στο φιλμ;».