Την εβδομάδα που έρχεται έχουμε τη συνέχεια των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων. Ξεχωρίζουν πάντα οι μάχες στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ όπου υπάρχουν παιχνίδια για όλα τα γούστα. Οι αναμετρήσεις της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Μάντσεστερ Σίτι μοιάζουν να είναι δύο τελικοί: όποιος προκριθεί είναι φαβορί για την κατάκτηση της κούπας. Η Αρσεναλ έχει τιμήσει την επιστροφή της στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά από χρόνια και θέλει να αποκλείσει την Μπάγερν Μονάχου, που όμως μέσω της διάκρισης στη μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση επιθυμεί να σώσει τη χρονιά της – διάκριση για τους Γερμανός είναι να φτάσουν στον τελικό. Η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στην αρκετά φορμαρισμένη τελευταία Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Μπαρτσελόνα θα έχει τη δυνατότητα να τεστάρει τις ικανότητες του Εμπαπέ φέτος ως παίκτη της φιλόδοξης Παρί πριν αρχίσει από το καλοκαίρι να προβληματίζεται για το πώς θα τον αντιμετωπίσει ως αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης. Σε όλα αυτά τα ματς υπάρχει ενδιαφέρον καθώς καραδοκούν δράματα. Ομως την επόμενη εβδομάδα θα δούμε κάτι στην Ελλάδα κομμάτι σπάνιο, δηλαδή δύο ελληνικές ομάδες να αγωνίζονται στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, του UEFA Conference League. Ο Oλυμπιακός περιμένει τη Φενέρ στο Καραϊσκάκη. Ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί στην Μπριζ με αντίπαλο την τοπική βελγική ομάδα. Και οι δύο ελληνικές ομάδες έχουν ως στόχο να φτάσουν στον τελικό της διοργάνωσης που είναι προγραμματισμένος να γίνει στην «Opap Arena», δηλαδή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μακριά

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ κατάφεραν να πάνε μακριά σε μία διοργάνωση που είναι στα μέτρα τους. Οι ελληνικές ομάδες είναι πιο εύκολο να διακριθούν στο UEFA Conference League για έναν απλό λόγο: διότι οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτή τη διοργάνωση και προέρχονται από τα πλούσια πρωταθλήματα της Δυτικής Ευρώπης είναι λίγες. Στο Τσάμπιονς Λιγκ ξεκινούν κάθε χρόνο τέσσερις ομάδες από την Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τρεις από τη Γαλλία – το λιγότερο. Αν και στο UEFA Conference League είχαμε τέσσερις ομάδες από την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τρεις από τη Γαλλία και πάλι οι πιθανότητες διάκρισης των δικών μας ομάδων θα ήταν ελάχιστες, ακόμα κι αν αυτές οι ομάδες δεν συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που διεκδικούν πρωταθλήματα στη χώρα τους.

Δύσκολα

Η UEFA δημιούργησε το UEFA Conference League για ομάδες που πολύ δύσκολα φτάνουν σε τελικούς. Το πρώτο κέρδισε η Ρόμα με αντίπαλο τη Φέγενορντ, το δεύτερο η Γουέστ Χαμ κόντρα στη Φιορεντίνα. Ακόμα και στη συγκεκριμένη διοργάνωση οι ομάδες που εκπροσωπούν τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν αβαντάζ. Απλά επειδή η εκπροσώπηση των πρωταθλημάτων των χωρών αυτών είναι μικρή, υπάρχει δυνατότητα διάκρισης και για ομάδες που προέρχονται από άλλες χώρες. Πέρσι στα ημιτελικά έφτασαν η ολλανδική Αλκμααρ και η ελβετική Βασιλεία. Οι ελληνικές ομάδες δεν υπολείπονται από αυτές.

Ρεβάνς

Η σοβαρότητα είναι το μεγάλο απαραίτητο για όποιον σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση θέλει να διακριθεί. Αυτά που έκαναν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ στον προηγούμενο γύρο είναι ενδεικτικά. Και οι δύο ομάδες πήγαν να αποκλειστούν μόνες τους και οι δύο βγήκανε από τη δύσκολη θέση φτάνοντας σε εντυπωσιακά αποτελέσματα στις ρεβάνς. Ο ΠΑΟΚ έβαλε πέντε γκολ στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Τούμπα. Ο Ολυμπιακός έξι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Βελιγράδι. Και τα δύο αυτά αποτελέσματα μαρτυρούν το πόσο ανώτερες ήταν από τους αντιπάλους τους οι ελληνικές ομάδες. Αν αυτό δεν είχε φανεί στα πρώτα ματς, τα οποία έχασαν και οι δυο, δεν ήταν κάτι που αφορούσε τις δυνατότητες των αντιπάλων τους, αλλά είχε να κάνει με τα δικά τους λάθη.

Μαρτύριο

Αυτή είναι η μία και μοναδική διαφορά που υπάρχει στο UEFA Conference League σε σχέση με το Τσάμπιονς Λιγκ και το Europa League. Στις άλλες δύο διοργανώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο στα νοκάουτ παιχνίδια οι ελληνικές ομάδες να βρουν απέναντί τους αντιπάλους έστω του χεριού τους. Για να καταφέρουν τους αντιπάλους που θα βρουν να τους αποκλείσουν πρέπει να κάνουν υπερβάσεις. Μόνο που κάθε υπέρβαση οδηγεί απλά σε ένα ακόμα μεγαλύτερο εμπόδιο. Ο Ολυμπιακός πρόσφατα απέκλεισε την Αρσεναλ στο Europa League για να βρει μπροστά του αμέσως μια άλλη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, τη Γουλβς. Μια χρονιά μετά πέταξε εκτός διοργάνωσης την ολλανδική PSV Αϊντχόφεν και ξαναβρήκε τους Κανονιέρηδες του Λονδίνου. Το πράγμα μοιάζει με μαρτύριο.

Λάθος

Το UEFA Conference League αντιθέτως επιτρέπει αισιοδοξία. Οποιος σε αυτό έχει καταλήξει ακόμα κι αν έχει μεγάλο όνομα και τα προηγούμενα χρόνια αγωνιζόταν συχνά στο Τσάμπιονς Λιγκ για να έχει βρεθεί στη συγκεκριμένη διοργάνωση κάτι έχει κάνει λάθος. Τέτοια περίπτωση ήταν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ π.χ. που ο ΠΑΟΚ απέκλεισε και τέτοια είναι και η Φενέρ που ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του. Και οι δύο ομάδες αυτές αγωνίζονται πολύ συχνά και στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Europa League. Αν οι ελληνικές ομάδες τις συναντούσαν σε αυτές τις διοργανώσεις θα είχαν μεγάλα προβλήματα για να τις αποκλείσουν γιατί θα τις έβρισκαν στον φυσικό του χώρο. Για να έχουν βρεθεί όμως στο UEFA Conference League κάτι έχουν κάνει λάθος.

Ευκαιρία

Ισχύει αυτό και για τις δικές μας; Οχι κι αυτό είναι το ενδιαφέρον. Ο ΠΑΟΚ για να μπει στους ομίλους του UEFA Conference League πολέμησε καλοκαιριάτικα με την Μπεϊτάρ και κυρίως με τη Χάιντουκ και για να προκριθεί πρώτος από τον όμιλο κέρδισε δύο φορές μάλιστα την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Ο Ολυμπιακός αφού μόχθησε να περάσει στους ομίλους του Europa League, δεν πήρε το εισιτήριο για το UEFA Conference League βαρυγκομώντας αλλά βάζοντας πέντε γκολ στην Tοπόλα. Για τις δικές μας ομάδες το UEFA Conference League αποτελεί ένα είδος ανταμοιβής για πολλά σωστά που έκαναν φέτος στην Ευρώπη – οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων στα προημιτελικά της διοργάνωσης, δεν το βλέπουν ακριβώς έτσι το πράγμα. Η Μπριζ για παράδειγμα απέλυσε τον προπονητή της παρά την πρόκριση που πήρε για τους «8» του UEFA Conference League αποκλείοντας τη Μόλντε. Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι ελληνικές ομάδες θα προκριθούν και θα φτάσουν μαζί στον τελικό όπου θα διεκδικήσουν αντιμέτωπες τον πρώτο ευρωπαϊκό τους τίτλο στο ποδόσφαιρο. Σημαίνουν απλά ότι ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν μπροστά τους μια μεγάλη ευκαιρία. Και ότι είναι στο χέρι τους να την αξιοποιήσουν.