Η γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων και όσα αποκαλύπτονται για αυτά που προηγήθηκαν εκθέτουν την Ελληνική Αστυνομία.

Η 28χρονη ακολούθησε τις πρέπουσες διαδικασίες, όμως μια σειρά από άστοχες κρίσεις από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε την ευκαιρία στον 39χρονο πρώην σύντροφό της να τη σκοτώσει μόλις λίγα μέτρα από την πόρτα του ΑΤ.

1. Δεν είχε πρόσβαση στο panic button: Η 28χρονη είχε στο παρελθόν καταγγείλει τον 39χρονο για κακοποίηση, έχοντας μάλιστα υποβάλει μήνυση για βιαιοπραγία και βιασμό το 2020. Παρά το ιστορικό αυτό και παρά το ψυχιατρικά επιβαρυμένο προφίλ του, η Κυριακή Γρίβα δεν είχε λάβει ενημέρωση για το panic button, δηλαδή την ψηφιακή εφαρμογή άμεσης ενημέρωσης της ΕΛ.ΑΣ. σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Κι αυτό, γιατί η πρόσβαση στην – ακόμα πιλοτική – εφαρμογή δεν δίνεται αναδρομικά, αλλά μόνο σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλλουν περιστατικά από τον Μάρτιο του 2023.

2. Δεν έγινε αυτεπάγγελτη δίωξη: Αν και η ενδοοικογενειακή βία διώκεται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου 3500/2006, οι αστυνομικοί του ΑΤ Αγίων Αναργύρων προέτρεψαν την 28χρονη να υποβάλει μήνυση κατά του 39χρονου αντί να κινηθούν αμέσως για τη σύλληψή του. «Με δεδομένο ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι αυτεπάγγελτο αδίκημα, οι αστυνομικές Αρχές θα έπρεπε μετά την καταγγελία να κινήσουν τη διαδικασία του αυτοφώρου» λέει στα «ΝΕΑ» η Νατάσα Κεφαλληνού, υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα.

3. Ελλιπής εξέταση και μη κλήση στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας: Από τη μόλις οκτάλεπτη παραμονή της 28χρονης στο ΑΤ, γίνεται σαφές πως το θύμα δεν εξετάστηκε επαρκώς από τις παρούσες αξιωματικούς. Σύμφωνα με τον Οδηγό Αστυνομικής Ανταπόκρισης σε Περιστατικά Ενδοοικογενειακής Βίας, οι αστυνομικοί θα έπρεπε να κάνουν μια σειρά από ερωτήσεις στο θύμα, όπως αν απειλούνταν άμεσα η σωματική της ακεραιότητα, αλλά και να καταγραφεί το προφίλ του θύτη. «Με προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι αξιωματικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση και έκαναν τέτοιους χειρισμούς είναι γυναίκες, που θα περίμενε κανείς να είναι πιο ευαισθητοποιημένες» λέει με πικρία στα «ΝΕΑ» ο Βασίλης Γατσάς, αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., στις προτάσεις του οποίου βασίστηκε εγχειρίδιο της για την ενδοοικογενειακή βία που κυκλοφόρησε υπηρεσιακά το 2005 και αποτελεί εν πολλοίς τη βάση του σημερινού οδηγού. Ακόμα και αν οι παρόντες αστυνομικοί δεν ήξεραν πώς θα έπρεπε να δράσουν, στη Δυτική Αττική υπάρχουν δύο Γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας: ένα στο Περιστέρι και ένα στο Ολυμπιακό Χωριό, τα οποία λειτουργούν όλο το 24ωρο.

4. Η μη μεταφορά με το περιπολικό: Οπως έχει επισημανθεί, υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό που ήταν εν υπηρεσία στην περιοχή όταν η Κυριακή πήγε μαζί με τον φίλο της στο ΑΤ για να ζητήσει βοήθεια και προστασία. Επιπλέον, όπως φαίνεται και από το βίντεο που κατέγραψε η κάμερα του παραπλήσιου πρακτορείου τυχερών παιγνίων (σημειώνεται πως η κάμερα του ΑΤ δεν λειτουργούσε), ακριβώς έξω από το ΑΤ υπήρχε παρκαρισμένο το περιπολικό της υποδιοικήτριας του Τμήματος, που είχε ρόλο επόπτη βάρδιας, ενώ ήταν παρών και ο οδηγός. Η μεταφορά της 28χρονης στο σπίτι της συνοδεία περιπολικού ήταν υπόθεση ελαχίστων λεπτών (διαδρομή ενός χλμ.). Ομως δεν έγινε.

5. Η αδιαφορία του σκοπού: Η 28χρονη κάλεσε την Αμεση Δράση, όπως την προέτρεψαν οι αστυνομικοί, και παρέμεινε στον χώρο ακριβώς έξω από το ΑΤ. Εκεί, υπεύθυνος για τη φύλαξη του χώρου είναι ο σκοπός, ο οποίος ήταν προς απόταξη λόγω συμμετοχής σε κύκλωμα πλαστών εγγράφων. Ενώ η 28χρονη Κυριακή κάλεσε το «100» μπροστά στον σκοπό και εντός του πεδίου ευθύνης του, εκείνος προφανώς δεν επιτέλεσε το έργο του. Είναι σαφές πως αν ο σκοπός παρακολουθούσε τα λεγόμενα και τις κινήσεις του θύματος θα μπορούσε να παρέμβει και να παρεμποδίσει τον 39χρονο. «Για να μαχαιρώνεται το θύμα μπροστά στον σκοπό, ο αστυνομικός προφανώς επέδειξε αδιαφορία» καταλήγει ο Βασίλης Γατσάς.