Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι εξουδετέρωσε με επιτυχία πλήθος ρωσικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων κοντά στην ουκρανική πόλη Αβντιίβκα, την οποία η Μόσχα κατέλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο, κάτι που δείχνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να μην μαθαίνει και επαναλαμβάνει λάθη που του κόστισαν ακριβά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Συγκεκριμένα Κίεβο ανέφερε τη Δευτέρα ότι αλεξιπτωτιστές της 25ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας σταμάτησαν μια «μαζική» ρωσική επίθεση κοντά στο χωριό Τονένκε, καταστρέφοντας τέσσερα άρματα μάχης και δύο οχήματα μάχης πεζικού ακριβώς δυτικά της Αβντιίβκα. Από την πλευρά της η Ταξιαρχία, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ανέφερε απλώς ότι «κατέστρεψε μια φάλαγγα εχθρικού εξοπλισμού».

Η συγκεκριμένη επιτυχία του ουκρανικού στρατού έκανε κάποιους αναλυτές να παρομοιάζουν όσα συνέβησαν στο Τονένκε με τις ρωσικές επιθέσεις στην αρχή του πολέμου. Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ένα αμερικανικό think tank που παρακολουθεί στενά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, περιέγραψε τη ρωσική επίθεση γύρω από το Τονένκε ως την «πρώτη μηχανοκίνητη επίθεση της Μόσχας σε μέγεθος τάγματος (περιλαμβάνει συνήθως πάνω από 30 οχήματα)» από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την επίθεσή του στην Αβντιίβκα τον περασμένο Οκτώβριο.

Η απώλεια τόσων πολλών οχημάτων αντανακλά τα πρώτα λάθη, και τις απώλειες τεθωρακισμένων, που υπέστη η Μόσχα στην πρώτη φάση της πλήρους κλίμακας εισβολής της πριν από δύο χρόνια.

Σημαντικές απώλειες

«Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ αυτής της ρωσικής επίθεσης κοντά στο Τονένκε και εκείνων των ρωσικών επιθέσεων στις αρχές του πολέμου», δήλωσε ο Μπράιντεν Σπέρλινγκ, ανώτερος επικεφαλής έρευνας για την άμυνα και την ασφάλεια στο ευρωπαϊκό τμήμα του think tank, RAND.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η φάλαγγα στο Τονέκε χρησιμοποίησε κυρίως έναν μόνο δρόμο και δεν φαίνεται να χρησιμοποίησε το ανοιχτό έδαφος για να διασκορπίσει τις δυνάμεις της, αν και φαίνεται ότι κάποια οχήματα το προσπάθησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsweek.

Σύμφωνα με τον ίδιοι τα ρωσικά πληρώματα μπορεί να ανησυχούσαν για το λασπώδες έδαφος ή τις νάρκες αλλά, «όπως και να έχει, πρόκειται για σημαντικές απώλειες αρμάτων μάχης και οχημάτων μάχης πεζικού», προσέθεσε.

«Είδαμε τα ίδια λάθη»

«Κοντά στο Τονέκε, είδαμε σχεδόν τα ίδια λάθη από την πλευρά τους όπως και κοντά στο Βούλενταρ το προηγούμενο έτος», δήλωσε στο Newsweek ο ταγματάρχης Βίκτορ Τρεγκούμποφ, Ουκρανός δημοσιογράφος και εκδότης που υπηρετεί τώρα στον ουκρανικό στρατό.

Το Βούλενταρ, ένα μικρό χωριό στη νότια Ουκρανία, ήταν το πεδίο σκληρών μαχών που διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες στις αρχές του 2023. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τότε στους New York Times ότι επρόκειτο για τη «μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων του πολέμου μέχρι στιγμής».

Aπομεινάρια αυτοκινήτων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας στην πόλη Αβντίιβκα (Πηγή: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Αναλυτές είχαν δηλώσει προηγουμένως στο Newsweek ότι οργανωτικές αποτυχίες είχαν ταλαιπωρήσει τις πρώτες επιθέσεις της Ρωσίας με τεθωρακισμένα κατά την αρχική εισβολή της το 2022. Οι ρήξεις στην αλυσίδα διοίκησης, η κακή εκπαίδευση και οι βαριές αρχικές απώλειες άφησαν λίγους Ρώσους στρατιώτες για να εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά πληρωμάτων τεθωρακισμένων.

Η Ρωσία έχει έκτοτε εξαντλήσει το οπλοστάσιο των αρμάτων της. Τον Φεβρουάριο, το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, ένα think tank με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτίμησε ότι η Μόσχα είχε χάσει περισσότερα από 3.000 άρματα μάχης μέσα σε δύο χρόνια πολέμου (περισσότερα από ό,τι ολόκληρος ο ενεργός προπολεμικός στόλος της). Αριθμός που εκτιμάται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από την Ουκρανία, σε περισσότερα από 7.000.

Επανεκτίμηση σε κάποιες στρατηγικές

Ωστόσο, η Μόσχα έχει θέσει την τεράστια αμυντική βιομηχανία της σε πολεμική ετοιμότητα, συμβάλλοντας στην αναπλήρωση του στόλου της, ενώ εξακολουθεί να δέχεται συνεχή χτυπήματα από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η εγχώρια ρωσική παραγωγή αρμάτων έχει πενταπλασιαστεί από τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα φέτος. Το Κρεμλίνο έχει επίσης βγάλει παλιά άρματα από τις αποθήκες και επαναχρησιμοποιεί απαρχαιωμένα οχήματα για τη μεταφορά και την πυροδότηση εκρηκτικών γύρω από έναν στόχο.

«Γνωρίζουν ότι έχουν υλική υπεροχή και μπορούν να είναι απερίσκεπτοι», δήλωσε ακόμα ο Τρεγκούμποφ.

«Φαίνεται ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις απώλειες προσωπικού και ρίχνουν μονάδες στις ουκρανικές γραμμές σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουν τους αμυνόμενους και να βρουν αδύναμα σημεία», πρόσθεσε ο Σπέρλινγκ.

Οι στρατιωτικοί αναλυτές συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η Ρωσία έχει, ως επί το πλείστον, επανεκτιμήσει ορισμένες από τις πρώιμες τακτικές που χρησιμοποιούσε στις αρχές του πολέμου.

Το Κρεμλίνο ξεκίνησε την εισβολή του «ελλιπώς προετοιμασμένο και με υπερβολική αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο ακόμα ο Σπέρλινγκ, καθώς τα ρωσικά τεθωρακισμένα έπεσαν σε ενέδρες των Ουκρανών στρατιωτών χωρίς αρκετή υποστήριξη πεζικού για να τα θωρακίσει.

«Η Ρωσία έχει τώρα πολύ προσωπικό και έχει στραφεί στη διατήρηση του εξοπλισμού της και στη χρήση πολύ βαρέων τακτικών πεζικού. Έχουν προσαρμοστεί και τώρα παίζουν με κάποια από τα δυνατά τους σημεία», είπε ακόμα ο Σπέρλινγκ.