Στον Ελληνικό Εμφύλιο, ντόπιοι πολιτικοί και στρατηγοί έδιναν αναφορά στους Αμερικανούς για τη πρόοδο στο μέτωπο εναντίον του Δημοκρατικού Στρατού, ακόμα και για την επιστράτευση περισσότερων στρατιωτών. Στην Ουκρανία η Ιστορία επαναλαμβάνεται πιο έντονα.

Παρουσιάζοντας ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος στον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ, άγημα του Ελληνικού Στρατού, το 1945 λέγεται πως δήλωσε «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας».

Φαίνεται ότι τον ρόλο του Βαν Φλιτ να παίζει σήμερα κατά μια έννοια το Αμερικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Κίεβο και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ενώ όμως τότε οι Έλληνες επιτελικοί ήταν εκείνοι που ζητούσαν επιστράτευση, καθώς αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους αντάρτες, σήμερα έρχεται ο «στρατηγός» Γκράχαμ και παρακαλάει τους Ουκρανούς να καταταχτούν!

Ο νέος νόμος κινητοποίησης της Ουκρανίας, ο οποίος συζητείται εδώ και μήνες καθώς η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη στρατευμάτων, προτείνει τη μείωση της ηλικίας στρατεύματος της χώρας στα 25. Αν και οι πολίτες μπορούν να ενταχθούν εθελοντικά στο στρατό από την ηλικία των 18 ετών και οι άνδρες μεταξύ 18 και σε 60 απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τη χώρα βάσει στρατιωτικού νόμου, το προσχέδιο μέχρι τώρα προστάτευε τους νεαρούς άνδρες από την υποχρεωτική στράτευση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχεται τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ στις 18 Μαρτίου, 2024.

Έτσι τη στιγμή που η κυβέρνηση Ζελένσκι δέχεται πιέσεις να επεκτείνει τη στράτευση ο Γκράχαμ μιλώντας στη Washington Post επέδειξε μεγάλη ζέση για την επιστράτευση: «Θα ήλπιζα ότι όσοι είναι επιλέξιμοι να υπηρετήσουν στον ουκρανικό στρατό θα ενταχθούν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι στα 27 [το όριο]», είπε, τονίζοντας μάλιστα στους Ουκρανούς πως «παλεύετε για τη ζωή σας, άρα θα έπρεπε να υπηρετείτε — όχι στα 25 ή στα 27 σας».

Ο Γκράχαμ στην πραγματικότητα συμπεριφέρεται όχι σαν γερουσιαστής των ΗΠΑ αλλά σαν πολιτικός της Ουκρανίας μιλώντας στο πρώτο πληθυντικό φτάνοντας στο σημείο να πει: «Χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους στο μέτωπο».

Αυτός όμως ο βολονταρισμός του γερουσιαστή μάλλον πηγάζει από το γεγονός ότι στις ΗΠΑ έχει χαθεί η φιλοουκρανική δυναμική. Προέτρεψε δηλαδή τους Ουκρανούς να μην βασίσουν τις αποφάσεις τους να ενταχθούν στον στρατό στο αν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να τους υποστηρίζουν.

Σημειώνεται πως ενώ ο Γκράχαμ μέχρι σήμερα υποστήριζε συνεχώς την αποστολή περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία, πρόσφατα φαίνεται έριξε κάπως τους τόνους, καταψηφίζοντας ένα πακέτο βοήθειας.

«Ό, τι κι αν κάνουμε, εσείς θα πρέπει να πολεμάτε», είπε. «Ό, τι και να κάνουμε, παλεύεις για σένα».

Οι δηλώσεις του Γκράχαμ θυμίζουν την περίφημη αμερικανική αφίσα «Σε θέλω για τον στρατό των ΗΠΑ» με τον θείο Σαμ να δείχνει με το δάχτυλό του για να στρατολογήσει στρατιώτες για τον Αμερικανικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αφίσα συνοδευόταν με την φράση «Κοντινότερος σταθμός στρατολόγησης» ώστε να προσθέσει κανείς τη διεύθυνση του για να στρατολογηθεί.

Η «μικρή» όμως διαφορά είναι ότι στον σημερινό ρωσοουκρανικό πόλεμο θα πρέπει να συμπληρωθούν ουκρανικές διευθύνσεις και όχι αμερικανικές, αλλά τον Γκράχαμ δεν τον νοιάζει, σε αντίθεση με τον Ζελένσκι που τον λούζει κρύος ιδρώτας.