Κάθε κάλπη έχει το δικό της ρίσκο – και τα προληπτικά μέτρα, όπως το γενικό ξήλωμα των αρμόδιων παραγόντων, μαζί με την αποπομπή της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου από το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, είναι κατανοητά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κεντρικό – κυβερνητικό και κομματικό – επιτελείο δεν μπορούν να αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους, ούτε να κινηθούν με συναισθηματισμούς. Η παράλληλη επίδειξη πυγμής σε ένα ζήτημα που προκαλούσε ήδη και έντονες εσωκομματικές αναταράξεις, αφού από άλλους συνυποψηφίους η ευρωβουλευτής εμφανιζόταν να έχει προνομιακή μεταχείριση, κρίθηκε ότι ήταν επίσης μια επιβεβλημένη κίνηση. Οι ψηφοφόροι εκτιμούν τα άμεσα αντανακλαστικά και κάθε προσπάθεια που δείχνει ότι δεν υπάρχουν σκελετοί κρυμμένοι στο ντουλάπι. Σε αντιστάθμισμα, δεν αποκλείεται να μπουν προσεχώς στη ζυγαριά και οι αντιδράσεις από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε ζητήματα που χρειάζονταν ειδικό χειρισμό. Για παράδειγμα, ο τρόπος που διαχειρίστηκαν στην Κουμουνδούρου την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά μετά την ομόφωνη καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο.

Η προετοιμασία, συνεπώς, για μια κάλπη που δεν είναι άνευ σημασίας και θα μπορούσε να κρύβει μικρές ή μεγαλύτερες εκπλήξεις, έχει ξεκινήσει. Οπως βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και οι μετρήσεις σε ειδικότερα κοινά για μια σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Η διαγραφή της Ασημακοπούλου από την ευρωλίστα θα μπορούσε να υποδηλώνει μια ανησυχία για τις επιμέρους πτυχές της υπόθεσης – ήδη η αντιπολίτευση θεωρεί υπόλογη και τη νυν υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, θέτοντας ζήτημα «διασφάλισης της εκλογικής αξιοπιστίας». Οπως θα μπορούσε να αναδεικνύει και μια αγωνία για τυχόν ακροβολισμούς ή μιας μαζικής αντίδρασης του εκλογικού σώματος που θα στείλει για πρώτη φορά από το 2019 τα δικά της μηνύματα δυσφορίας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, σε Μαξίμου και Πειραιώς έχουν τεθεί σε επιφυλακή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη σε προεκλογική κίνηση, επειδή διαβλέπουν χαλαρότητα του εκλογικού σώματος που μπορεί να προκαλέσει αλυσίδα προβλημάτων καθ’ οδόν προς την αναμέτρηση του Ιουνίου. Για τον ίδιο λόγο έχει κληθεί σε συστράτευση η «όλη ΝΔ» που θα πάρει θέση και στην κεντρική φωτογραφία του επικείμενου πανηγυρικού Συνεδρίου. Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ουσιαστικές μετακινήσεις, αλλά αφήνουν ανοιχτά ερωτήματα για την προθυμία των ψηφοφόρων να συρρεύσουν στα εκλογικά τμήματα. Η ΝΔ εξακολουθεί να μην απειλείται από την αντιπολίτευση, που κινείται χωρίς πυξίδα, αλλά δεν θέλει στις ευρωεκλογές να βρεθεί αντιμέτωπη με τον… καναπέ. Προσώρας, ο πήχης που θα καθορίσει και το πολιτικό σκηνικό της επόμενης τριετίας, φαίνεται να εξαρτάται από τη συμμετοχή.

Σε όλη την προεκλογική φάση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης θα αποτελέσει κεντρικό δίαυλο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα, όχι μόνον λόγω της διπλής ιδιότητας που κατείχε έως πρόσφατα (ως γραμματέας της ΝΔ). Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός προσεχώς θα ενοποιηθεί και οι καθημερινές παρεμβάσεις δεν θα περιορίζονται στην προώθηση της κυβερνητικής ατζέντας, αλλά θα υπηρετούν και την υλοποίηση μιας καμπάνιας που στοχεύει να συντηρήσει την εικόνα της πολιτικής κυριαρχίας. Επιστρέφοντας στο θέμα Ασημακοπούλου, ο Μαρινάκης δεν επιμένει τυχαία ότι η διαρροή της μακράς λίστας των ομογενών δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών, αλλά ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βλέπει τον λάκκο και αποφεύγει να νίψει τας χείρας για το «βραχυκύκλωμα» – αναγνωρίζοντας το μικρότερο κακό που μπορεί να συνοδεύει μια υπόθεση που οδηγεί ήδη σε κυρώσεις.

Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι βασικό η κυβέρνηση να μη φτάσει στις κάλπες με σκοτεινές υποθέσεις να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και να προσθέτουν επιχειρήματα σε όσους στέκονται μπροστά στον δρόμο της αποχής. Τον προσεχή Ιούνιο το κοντέρ πρέπει να μηδενιστεί, χωρίς να αμφισβητείται το αποτέλεσμα που προέκυψε έναν χρόνο νωρίτερα. Με ανοικτό ορίζοντα μέχρι τις κάλπες του 2027 και λυμένα τα χέρια, ο Μητσοτάκης μπορεί μετά να ακολουθήσει όποιον δρόμο διαλέξει ή όποιον νέο δρόμο δει να διανοίγεται.