Καθώς οι θαυμαστές του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν μήπως χάσουν την πρόσβαση στην εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν μαθήματα που μπορούν να μάθουν από μια χώρα στην άλλη άκρη του κόσμου.

Την Τετάρτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πανεθνική απαγόρευση του TikTok. Ενώ η εφαρμογή που ανήκει στην Κίνα δεν θα εξαφανιστεί σύντομα από τα τηλέφωνα των Αμερικανών, πολλοί από τους 170 εκατομμύρια χρήστες της στη χώρα είναι βαθιά ταραγμένοι.

Αλλά να τι πρέπει να γνωρίζουν: Είναι δυνατό να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν σε έναν κόσμο χωρίς TikTok. Απλώς ρωτήστε το πιο πολυπληθές έθνος του πλανήτη.

Τον Ιούνιο του 2020, μετά από μια βίαιη σύγκρουση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας που άφησε νεκρούς τουλάχιστον 20 Ινδούς στρατιώτες, η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί απαγόρευσε ξαφνικά το TikTok και πολλές άλλες γνωστές κινεζικές εφαρμογές.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όταν η Ινδία απαγόρευσε το TikTok και πολλές κινεζικές εφαρμογές, οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που επαίνεσαν την απόφαση», δήλωσε ο Nikhil Pahwa, ο ιδρυτής του τεχνολογικού ιστότοπου MediaNama με έδρα το Δελχί. «Ο [πρώην] υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε χαιρετίσει την απαγόρευση, λέγοντας ότι «θα ενισχύσει την κυριαρχία της Ινδίας».

Ενώ η απότομη απόφαση της Ινδίας συγκλόνισε τους 200 εκατομμύρια χρήστες TikTok της χώρας, στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, πολλοί βρήκαν άλλες κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις.

«Η απαγόρευση του Tiktok οδήγησε στη δημιουργία μιας ευκαιρίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων… Χρειαζόταν μια βάση χρηστών 200 εκατομμυρίων για να αρχίσει να κινείται», είπε ο Pahwa, προσθέτοντας ότι τελικά ήταν οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που άδραξαν τη στιγμή με τις νέες τους προσφορές.

Ζωή χωρίς TikTok

Ωστόσο είχαν αρκετά να χάσουν. Οι Ινδοί TikTokkers έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη σύγχυση και ακόμη και την αγωνία τις μέρες και τους μήνες που ακολούθησαν.

Μέχρι το 2020, το TikTok είχε γίνει εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των Ινδών που αναζητούσαν ανακούφιση από τις πιέσεις των αυστηρών περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid.

«Όλοι στην Ινδία θέλουν να γίνουν αστέρες του Μπόλιγουντ και το TikTok έκανε αυτό το όνειρο δυνατό κάνοντας τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των μικρών πόλεων, αστέρια από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε ο Saptarshi Ray, επικεφαλής προϊόντων στο Viralo, μια πλατφόρμα μάρκετινγκ επιρροών με έδρα τη Μπανγκαλούρου.

Αλλά δεν πέρασε πολύς καιρός πριν εμφανιστούν άλλοι δρόμοι για τη δημιουργικότητά τους και τα εμπορικά τους εγχειρήματα.

Ακολούθησε ένας άγριος αγώνας μεταξύ αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και εγχώριων startups για να καλύψει το κενό. Μέσα σε μια εβδομάδα από την απαγόρευση, το Instagram που ανήκει στη Meta εισέπραξε σε μετρητά λανσάροντας το αντιγραφικό του TikTok , το Instagram Reels, στην Ινδία. Η Google παρουσίασε τη δική της προσφορά σύντομων βίντεο, το YouTube Shorts.

Οι εγχώριες startups, όπως το MX Taka Tak και το Moj , άρχισαν επίσης να βλέπουν αύξηση δημοτικότητας και εισροή χρηματοδότησης.

Ωστόσο, αυτές οι τοπικές νεοφυείς επιχειρήσεις σύντομα έσβησαν, ωστόσο, ανίκανες να ανταποκριθούν στην εμβέλεια και την οικονομική δύναμη πυρός των αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες ανθίζουν.

Επικαλούμενος ανεξάρτητα ευρήματα από την εταιρεία συμβούλων Oxford Economics, εκπρόσωπος της Google είπε ότι «το δημιουργικό οικοσύστημα του YouTube» συνεισέφερε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην ινδική οικονομία το 2022.

Σύμφωνα με τον Ray, οι Ινδοί δημιουργοί περιεχομένου μετέφεραν γρήγορα όλο το παλιό περιεχόμενο που είχαν τραβήξει για το TikTok στο Instagram Reels και στο YouTube Shorts.

Αλλά δεν μπόρεσαν όλοι να δημιουργήσουν σημαντικό κοινό σε αυτές τις πλατφόρμες.

«Πολλοί χρήστες και δημιουργοί γλίστρησαν σε έναν βαθύ, σκοτεινό χώρο μετά την απαγόρευση, και κάποιοι δεν έχουν ακόμη βγει από αυτόν τον χώρο», δήλωσε ο Clyde Fernandes, εκτελεστικός διευθυντής — διαχείριση καλλιτεχνών στην Opraahfx, μια εταιρεία μάρκετινγκ και διαχείρισης επιρροών.

«Ο τρόπος με τον οποίο κάποιος κέρδιζε απήχηση και οπαδούς στο TikTok είναι [ακόμα] ασύγκριτος με οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα εκεί έξω αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.