Τα ευρήματα των δημοσκόπων στέλνουν σαφές, ισχυρότατο σήμα κινδύνου. Θα έπρεπε να έχουν θορυβήσει στα σοβαρά την πολιτεία, κυβερνώντες και αντιπολιτευομένους. Ειδικά από τη στιγμή που άπαντες «χτυπιούνται» (προεκλογικά πάντα) για την περιβόητη «εμπιστοσύνη» και την ανάγκη συμμετοχής στις κάλπες. Κατέγραψε τα εξής πρόσφατη έρευνα (Alco/Alpha): το 77% των ερωτηθέντων βλέπει «προσπάθεια συγκάλυψης» στα Τέμπη, το 38% δεν εμπιστεύεται «καθόλου» τη Δικαιοσύνη σε σχέση με την απόδοση ποινικών ευθυνών, το 77% απαντά «όχι» στο «έχουν γίνει όσα πρέπει για να μην επαναληφθεί τέτοια τραγωδία». Ταυτόχρονα βαίνουν προς επιβεβαίωση όσοι κρατούσαν μικρό καλάθι για την πρώτη απόπειρα διερεύνησης της αλήθειας, δηλαδή την εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Σε γκάλοπ (MRB/Open) πάνω από τρεις στους τέσσερις δηλώνουν απαισιόδοξοι ότι η εξεταστική θα ρίξει φως. Αυτό αποτυπώνεται πλειοψηφικά και μέσα στο ακροατήριο της ΝΔ, καθώς το 62,3% των ψηφοφόρων της εμφανίζεται απαισιόδοξο. Η δυσπιστία εμφανίζεται και σε άλλους ποιοτικούς δείκτες. Για παράδειγμα, στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας έχει αποτυπωθεί η άποψη ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα οικονομικά μέτρα από όσα επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας (αυτό πιστεύει το 69,9% στο γκάλοπ της MRB). Και ενώ η χώρα οδηγείται σε νέα πολιτική αναμέτρηση, προδιαγράφονται συνεχόμενα σινιάλα κατά της αποχής.

Εχει χυθεί μελάνι για εκείνους τους 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν τις κάλπες σε μια δεκαετία (από το 2004 έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015) καθώς και για το δυσοίωνο σκορ του 47,17% των εγγεγραμμένων στους καταλόγους οι οποίοι δεν πέρασαν το παραβάν τον Ιούνιο του 2023. Η κυβέρνηση έριξε την επιστολική ψήφο ως εργαλείο κατά της αποχής. Και σίγουρα τότε δεν περίμενε ότι θα ερχόταν η ώρα να υπερασπιστεί την «ακεραιότητα» της διαδικασίας. Ηρθε όμως και αυτό μετά την υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη και μία ανεξάρτητη Αρχή υπόθεση των e-mail και των καταλόγων ψηφοφόρων εξωτερικών του Μαΐου 2023.

Στη χώρα, όπου συχνά-πυκνά οι έρευνες καταγράφουν έλλειμμα εμπιστοσύνης στους θεσμούς, η πολιτική έχει σοβαρό έργο μπροστά της. Δεν αρκούν η ισορροπημένη προεκλογική ρητορική και η συγκρατημένη πόλωση. Λείπουν οι πειστικές πράξεις. Και προσώρας η διαχείριση κάποιων υποθέσεων σίγουρα δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης στην πολιτική.