ΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ

Ραντεβού και αγκάθια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συνάντηση το απόγευμα με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν. Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις περιφερειακές και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ενα από τα θέματα στην ατζέντα είναι και η διαδικασία προμήθειας από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40 νέων F-16 Block-70 και εκσυγχρονισμού 79 υφιστάμενων F-16 του τουρκικού στόλου, καθώς αυτή εισέρχεται στη φάση των διαπραγματεύσεων μετά την αποστολή από την αμερικανική πλευρά των σχεδίων των επιστολών προσφοράς και αποδοχής.

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις εισήλθαν σε φάση εξομάλυνσης μετά την έγκριση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν όμως και αγκάθια. Η τουρκική πλευρά θέτει μετ’ επιτάσεως το θέμα της αμερικανικής πολιτικής έναντι των κουρδικών δυνάμεων στη Βόρεια Συρία, τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

ΝΟΡΑ ΑΛ ΜΑΤΡΟΥΣΙ

Αστροναύτης από τα Εμιράτα

Η αστροναύτης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Νόρα αλ Ματρούσι έγινε η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της NASA και είναι πλέον έτοιμη να κατακτήσει το Διάστημα. Η 30χρονη Αλ Ματρούσι θυμάται ένα μάθημα για το Διάστημα όταν πήγαινε στο Δημοτικό, στο οποίο η δασκάλα έκανε προσομοίωση μιας αποστολής στην επιφάνεια της Σελήνης, με διαστημικές στολές από είδη χειροτεχνίας και μια παιδική σκηνή στο σχήμα πυραύλου. «Τότε άρχισαν όλα» λέει. Η Αλ Ματρούσι, μηχανολόγος μηχανικός η οποία έχει εργαστεί στην πετρελαϊκή βιομηχανία, ήταν μία από τις δύο υποψήφιες γυναίκες αστροναύτες που επελέγησαν το 2021 από τη Διαστημική Υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAESA) για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της NASA.

Σήμερα, έπειτα από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, είναι πλήρως πιστοποιημένη αστροναύτης και μπορεί να συμμετέχει σε αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή και στο πρόγραμμα Artemis που αφορά επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις για την εξερεύνηση της Σελήνης.

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Τα πρόστιμα πέφτουν βροχή

Λεφτά να έχει να πληρώνει τα πρόστιμα που πέφτουν το ένα μετά το άλλο ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 300.000 στερλίνες ως δικαστικά έξοδα στην εταιρεία ενός βρετανού πρώην πράκτορα, εναντίον του οποίου είχε προσφύγει μετά τη δημοσιοποίηση μιας αμφιλεγόμενης έκθεσης που τον συνέδεε με τη Ρωσία. Η έκθεση του πρώην κατασκόπου Κρίστοφερ Στιλ για τις υποτιθέμενες σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα προκάλεσε πολιτική θύελλα το 2017. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ – και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία – προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου επικαλούμενος τον νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η αναφορά του Στιλ περιείχε ακατέργαστες, μη επαληθευμένες πληροφορίες και αναφερόταν επίσης σε ένα υποτιθέμενο βίντεο ερωτικού περιεχομένου. Ο Τραμπ στρεφόταν εναντίον της ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών του Στιλ και ζητούσε αποζημίωση για ηθική βλάβη. Ομως η βρετανική δικαιοσύνη απέρριψε την προσφυγή του και τώρα ο Τραμπ καλείται να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα.