Γίνεται σαφές πια πως η εξέλιξη της υπόθεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη επιδεινώνει περαιτέρω το ήδη χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις Αθήνας και Τιράνων, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να μιλάει ανοιχτά πια για έλλειμμα κράτους δικαίου στην Αλβανία, διαβεβαιώνοντας πως η υπόθεση δεν είναι διμερής, αλλά αφορά άμεσα και την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ. Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην καταδίκη του Μπελέρη ήταν έντονη, «φωτογραφίζοντας» ούτε λίγο ούτε πολύ μια πολιτική δίωξη.

Διπλωματικές πηγές χθες τόνιζαν πως η καταδικαστική απόφαση εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της δικαστικής κρίσης, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της δίκης καταγράφηκαν σημαντικές αντιφάσεις των μαρτύρων και παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας λόγω δημόσιων δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης. Τόνιζαν επίσης ότι διατηρείται στη δημαρχία ο ηττηθείς υποψήφιος, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του…

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο βέτο

Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να κρατήσετε είναι πως οι τόνοι θα σηκωθούν στο ευρωπαϊκό τερέν, όπου η Αθήνα είχε ήδη χρησιμοποιήσει τη δυνατότητά της να ασκήσει βέτο στην πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών της Αλβανίας. Την κορύφωση αυτής της πολιτικής προανήγγειλε χθες και ο Μάκης Βορίδης, υπενθύμιζοντας ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαδικασιών της Αλβανίας, και ξεκαθάρισε πως μετά την καταδικαστική απόφαση για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας «η απάντηση θα είναι πια το βέτο…».

Ψήφισμα στο ΕΛΚ

Στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, εξάλλου, υιοθετήθηκε έκτακτο ψήφισμα για την Αλβανία, στον απόηχο της εξέλιξης στην υπόθεση Μπελέρη. Τη διαδικασία κίνησε η ΝΔ, με την επιμέλεια του γραμματέα Διεθνών Σχέσεων Τάσου Χατζηβασιλείου – και στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ,, οφείλει να σέβεται τα αποτελέσματα των εκλογών, να διαφυλάττει το δικαίωμα των πολιτών για δίκαιη δίκη και να προστατεύει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Παρασκήνια στο Βουκουρέστι

Μια κι ανέφερα το συνέδριο στο Βουκουρέστι, πάντως, το ερώτημα που απασχολεί τους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι το πόσο ενισχυμένος θα βγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τι εννοώ; Η Φον ντερ Λάιεν ως γνωστόν (για τους φίλους «VLD») προσπαθεί να κλειδώσει την επανεκλογή της στη θέση της επικεφαλης της Κομισιόν. Η οποία, παρότι το ΕΛΚ αναμένεται να έχει την πρωτιά στις ευρωεκλογές, δεν είναι καθόλου δεδομένη, διότι αυτοδυναμία δεν παίζει και στο παρασκήνιο θα υπάρξουν απόπειρες για άλλες πολιτικές συμφωνίες. Κι η ίδια η Ούρσουλα θεωρείται αρκετά αποδυναμωμένη πολιτικά…

Εδώ τα καλά χαρτοφυλάκια…

Οι δυο πρώτοι ηγέτες που στήριξαν, λοιπόν, τη Φον ντερ Λάιεν ήταν ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Μητσοτάκης. Και οι κουτσομπόληδες των ευρωθεσμών λένε από χθες πως τέτοιες στηρίξεις εξασφαλίζουν καλά πόστα στην επόμενη σύνθεση της Κομισιόν. Εγώ, πάντως, σας έχω εγκαίρως ενημερώσει ότι το νέο χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Αμυνας δεν θα μας χαλούσε καθόλου να βρεθεί σε ελληνικά χέρια…

Σκόνταψε στη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ…

Να ξέρετε πως η υπόθεση της εξωχώριας εταιρείας για την οποία ελέγχεται ο Στέφανος Κασσελάκης έχει γίνει αφορμή για διάφορους ψιθύρους σε διάφορους πολιτικούς διαδρόμους, που λένε πως θα ήταν καλό και χρήσιμο η σχετική νομοθεσία να εξορθολογιστεί. Και σημειώνω τη νομική άποψη του συνταγματολόγου και πρώην ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου (που καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πια) ότι η διάταξη με την οποία ελέγχεται ο Κασσελάκης είναι «εμφανώς αντισυνταγματική» και προσκρούει και σε διατάξεις του ευρωπαϊκού ενωσιακού δικαίου για την ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων. Πολιτικά βεβαίως, όπως αναγνώρισε κι ο Χρυσόγονος, θα είναι τουλάχιστον οξύμωρο να αμυνθεί νομικά με το επιχείρημα πως ο νόμος που ψήφισε το 2016 το τότε κόμμα του ήταν αντισυνταγματικός…