Ένα γεμάτο τετραήμερο με υψηλούς τόνους και εντάσεις πέρασαν οι εκατοντάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά τη διάρκεια του 4ου συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλα ξεκίνησαν από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, που ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με τη σειρά του προκάλεσε τους συνέδρους να του «βρουν αντίπαλο». Μια φράση που προκάλεσε εντυπώσεις, καθώς, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε για ακόμη μια φορά να εντοπίσει εσωτερικούς εχθρούς ώστε να κάνει την προσωπική -και μόνο- φυγή προς τα εμπρός.

Τις επόμενες μέρες ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ επιχείρησαν να βάλουν φρένο στη ρητορική και τις πρακτικές του Στέφανου Κασσελάκη, προτάσσοντας ως άλλη υποψήφιο για την προεδρεία την Όλγα Γεροβασίλη.

«Ρόλος του προέδρου είναι να συνθέτει, όχι να διχάζει. Να πείθει, όχι να απειλεί. Να ρίχνει γέφυρες, όχι να υψώνει τείχη. Να αγκαλιάζει, όχι να απομακρύνει. Μα πάνω από όλα, ο ρόλος του προέδρου είναι να μεγαλώνει το κόμμα. Να προσθέτει δυνάμεις, όχι να αφαιρεί. Και αυτός ο ρόλος είναι ακόμη πιο κρίσιμος στα πολυσυλλεκτικά κόμματα διακυβέρνησης. Έτσι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει, από το 2008 και μετά, με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα», είχε αναφέρει στη χθεσινή ομιλία της η Όλγα Γεροβασίλη, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις προκλήσεις του Στέφανου Κασσελάκη.

Εκείνη τη μέρα, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη ήταν ακόμη στο βήμα του συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε σηκωθεί από τη θέση του και, μόλις η -μέχρι πρότινος- εσωκομματική αντίπαλος ολοκλήρωσε την ομιλία της, έσπευσε να την προϋπαντήσει, να τη χαιρετίσει δια χειραψίας και να ζητήσει τον λόγο.

«Καλωσορίζω την αντιπρόεδρο της Βουλής και ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν όμορφο αγώνα, για να μπορέσει το κόμμα μας να αγαπήσει τα μέλη του έμπρακτα», είχε αναφέρει με νόημα, ενώ είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει πως θα παραμείνει στο κόμμα «ανεξαρτήτως αποτελέσματος».

Σήμερα, τελευταία μέρα των εργασιών του συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε «εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου και άμεσες καταστατικές αλλαγές. Τις έχει ανάγκη το κόμμα. Πρόεδρος που θα πάει κατευθείαν στις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να γίνει. Πρόεδρος υπό προθεσμία που θα του βάλουν την κλεψύδρα δεν μπορεί να γίνει. Πρόεδρος που δεν θα περάσει από νέα κάλπη ενώ το ζήτησε ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν μπορώ να γίνω. Πρόεδρος όμως στις 10 Μαρτίου με ανοιχτό ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, μπορώ να γίνω».

Ανταπαντώντας η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε: «Στέφανε στην πρώτη σου ομιλία είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε, εάν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη. Πρόσθεσε δε ότι «αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην Αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Όποιος νόμισε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει».

Ακόμη, συνέχισε λέγοντας πως «αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες. Εσύ το πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει. Κάντε μας μόνος σου να δούμε τι θα πάρεις».

Κατόπιν τούτου, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και απάντησε ότι «Όλγα αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές», με την Γεροβασίλη να απαντά «το Συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο, δεν έβαλα εγώ την πρόταση για εκλογές». Η κ. Γεροβασίλη συμπλήρωσε «σε δέκα μέρες, χωρίς διασφαλίσεις και εγγυήσεις, είναι αστείο να ζητάς εκλογές. Γι’ αυτό είπα, αν θες κάνε μόνος σου εκλογές».

Σε αυτό το σημείο έγινε ολοφάνερο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμούσε την καταστατική παραβίαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητώντας την προσφυγή στις 10 Μαρτίου σε εκλογές, κάτι, που, δεν προβλέπεται από το καταστατικό. Συγκεκριμένα, στο καταστατικό αναφέρεται πως η προβλεπόμενη ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών είναι τουλάχιστον έναν μήνα αργότερα.

Η Όλγα Γεροβασίλη και ο Στέφανος Κασσελάκης

«Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά»

Εντέλλει κατατέθηκε πρόταση από τους Σωκράτη Φάμελλο, Νίκο Παππά και Γιώργο Τσίπρα που προέβλεπε μη εκλογή νέου προέδρου και επιβεβαίωση από το συνέδριο της εμπιστοσύνης του στον πρόεδρο κόμματος, ώστε «να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών».

Εν συνεχεία ξεκίνησε η ψηφοφορία επί της πρότασης Σ. Φάμελλου- Ν. Παππά – Γ.Τσίπρα, δια ανάτασης των καρτών των συνέδρων. Όταν φάνηκε ότι η πρόταση περνάει ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώθηκε και τόνισε: «Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», διαλύοντας τη διαδικασία.

Το συνέδριο τινάχτηκε στον αέρα, ωστόσο οι εργασίες συνεχίστηκαν αν και τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στο παρασκήνιο και στις δηλώσεις στελεχών, κύκλων, προεδρείου πρωτίστως για να καταλάβουν τι έγινε, αλλά και το γιατί.

Από την πλευρά του Στεφάνου Κασσελάκη το πρώτο σχόλιο ήταν ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Όλγα Γεροβασίλη δεν ήθελε εκλογές, από τη στιγμή που είπε πως δεν θα κατέβαινε στις εκλογές της 10ης Μαρτίου.

Επισήμως η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη τόνισε πως το συνέδριο ομόφωνα-ομόθυμα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο, λέγοντας πρόεδρο έχουμε επομένως δεν χρειάζονται εκλογές πάμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη στις επόμενες εκλογικές μάχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εντολή να τα αλλάξουμε όλα, ξεκάθαρα.

«Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ενιαία, πάμε σε εκλογές -αφού ανέγνωσε το κείμενο του Τσίπρα, της Γεροβασίλη- θα πάμε σε εκλογές για τους λόγους που εξήγησε. Αυτή ήταν η ενιαία πρόταση. Βγαίνει η συντρόφισσα Όλγα και λέει «αν θέλεις να πας σε εκλογές στις 10 του μηνός πήγαινε μόνος σου». Άρα δεν αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου, είναι ξεκάθαρη και επομένως παρέλκει το αίτημά της για εκλογές. Μάλλον παρέλκει η δήλωση παρουσίας της από την πλευρά της για εκλογές» είπε χαρακτηριστικά.

Με ανάρτησή της στα social media η Ολγα Γεροβασίλη αναφέρει πώς «το συνέδριο αποφάσισε να συνεχίσουμε ως έχουμε, να μην απευθυνθούμε στη βάση και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ.

Παρότι το πρότεινε ο Πρόεδρος του Κόμματος. Η απόφαση του συνεδρίου ως κυρίαρχου σώματος είναι απολύτως σεβαστή. Τώρα θα συμβάλω και θα συμβάλουνε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Δε θα σταματήσω να επιμένω όμως στην άποψη ότι η κρίσιμη πολιτική προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο Πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά. Άλλωστε αυτό του είπε και το συνέδριο στην πρόκληση του «βρείτε μου αντίπαλο».

Οι εξηγήσεις του Πάνου Ρήγα

Σε διευκρινίσεις επί της τελικής διαδικασίας και για το καταστατικό προέβη ο πρόεδρος του Συνεδρίου Πάνος Ρήγας συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι για να υπάρχει έναρξη εκλογικής διαδικασίας πρέπει να αποφανθεί το συνέδριο ότι αποδέχεται. «Αυτή την ερώτηση θα την έθετα ώστε να μπούμε σε οτιδήποτε άλλο».

Είπε ότι η πρόταση των τριών (Σ.Φάμελλου-Παππά- Γ.Τσίπρα) ήταν σαφής: όχι εκλογές. Πρόσθεσε ότι η πρόταση Κασσελάκη επίσης ήταν σαφής για εκλογές στις 10 Μαρτίου πακέτο.

Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι ζήτησε από την Όλγα Γεροβασίλη να εξηγήσει την πρότασή της και την ημερομηνία. Πρόσθεσε ότι είπε απευθυνόμενη στον κ. Κασσελάκη: «αν είναι 10 Μαρτίου να τις κάνεις μόνος σου».

Επιπλέον, ότι ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και είπε: «αρκετά, οι μάσκες έπεσαν, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά», ταυτόχρονα όμως οι σύνεδροι ψήφιζαν την πρόταση των τριών για ακύρωση των εκλογών, η οποία δεν ολοκληρώθηκε διότι δεν έγινε καταμέτρηση (υπέρ-κατά).