Δεν ξέρω ποια επιχειρηματικά μυαλά το σκέφτηκαν, αλλά μεγαλύτερη δυσφήμηση για έναν κλάδο, για έναν θεσμό όπως είναι οι ασφαλίσεις, από την απότομη αύξηση κατά 14% των χρεώσεων, δεν υπάρχει. Ειδικά τώρα που προσπαθεί να επεκταθεί πιο δυναμικά σε κλάδους όπως τις καλύψεις περιουσίας. Πολλοί ασφαλισμένοι κάτι είχαν αντιληφθεί από τα πρώτα σημειώματα πληρωμής ασφαλίστρων που λάμβαναν. Επρεπε ωστόσο να ανακοινωθούν χθες τα στοιχεία του πληθωρισμού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για να γίνει γνωστό το μέγεθος των ανατιμήσεων. Αποκαλύφθηκε μεσοσταθμική αύξηση 14% (για πολλούς δηλαδή πολύ υψηλότερη) στον κλάδο υγείας, τον Ιανουάριο του 2024, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023. Μέσα σε έναν μήνα. Ετσι για το «καλή χρονιά» οι ασφαλιστικές εταιρείες αποφάσισαν να μας φορτώσουν τις ζημιές τους. Να μας μετακυλίσουν το επιπλέον κόστος που λένε ότι φορτώθηκαν.

Χωρίς καμία εξήγηση, καμία προφανώς ενημέρωση, όπως γινόταν παλιά όταν την αρμοδιότητα ελέγχου είχε το υπουργείο Εμπορίου. Η αγορά εδώ και χρόνια είναι απελευθερωμένη, αλλά κάποιοι πιστεύουν προφανώς ότι μπορεί να είναι και ασύδοτη. Νιώθουν ότι μπορούν να το κάνουν και το κάνουν. Αυξήσεις τόσο μεγάλες, από μήνα σε μήνα, μόνο σε περιπτώσεις πολέμων (εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία) έχουμε δει στην ενέργεια και σε μεμονωμένα προϊόντα που έχουν υποστεί ιστορική ζημιά λόγω της κλιματικής αλλαγής όπως το λάδι, έχει παρατηρηθεί.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες επικαλούνται ότι «μπαίνουν μέσα» από τα συμβόλαια υγείας. Υπονοούν ότι αυξήθηκε το κόστος της περίθαλψης στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, αλλά ευθαρσώς δεν μας το λένε. Δεν λένε πόσο αυξήθηκε το κόστος νοσηλείας, να ψάξουμε τουλάχιστον εκεί την αιτία της απότομης επιβάρυνσης. Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια με τη σειρά τους εδώ και μήνες γκρινιάζουν ότι επιβαρύνθηκαν με το μισθολογικό κόστος από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με επιβαρύνσεις στα αναλώσιμα. Προφανώς βρήκαν και αυτά την εύκολη λύση, να μετακυλίσουν το επιπλέον κόστος στο επόμενο κομμάτι της αλυσίδας. Ελέγχει άραγε κάποιος τα ποσά που χρεώνουν και αν οι αυξήσεις που κάνουν είναι αιτιολογημένες; Μπορούν να αυξάνουν ανενόχλητα τα ποσά που χρεώνουν την ιδιωτική ασφάλιση. Κάνουν το ίδιο και στις υπηρεσίες που χρεώνουν στον ΕΟΠΥΥ ή την κρατική υποχρέωση περίθαλψης, την έχουμε φορτώσει στα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας; Το επιχείρημα, σε κάθε περίπτωση, «αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, αυξάνω τις τιμές», δεν ευσταθεί, αν πρώτα δεν μειωθεί η κερδοφορία. Δεν μπορεί τις αυξήσεις του εργαζομένου να τις πληρώνει εξ ολοκλήρου ο επίσης εργαζόμενος-πελάτης.

Το περίεργο όμως με τη στάση των ασφαλιστικών εταιρειών είναι ότι κάνουν τόσο μεγάλες αυξήσεις, σε έναν κλάδο όπως της υγείας, όπου οι πιο πολλοί πελάτες τους είναι δεσμευμένοι με πολυετή συμβόλαια και αν τα σπάσουν επειδή δεν θέλουν να πληρώσουν τις αυξήσεις, θα χάσουν. Το κάνουν μάλιστα τη στιγμή που ζητούν από τους πολίτες να τις εμπιστευτούν και να δεσμεύσουν και την ακίνητη περιουσία τους, ασφαλίζοντάς την. Πραγματικά, κακό μάρκετινγκ, για να αναπτυχθεί κάτι τόσο σημαντικό, όπως απέδειξαν οι φετινές φυσικές καταστροφές, η ασφάλιση της κατοικίας στη χώρα μας.